425
Με αυτή την εικόνα ξημέρωσε η Παρασκευή στο Ρέθυμνο | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρέθυμνο: Τρίτη ημέρα μάχης με τις φλόγες, ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 10:07
Με αυτή την εικόνα ξημέρωσε η Παρασκευή στο Ρέθυμνο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρέθυμνο: Τρίτη ημέρα μάχης με τις φλόγες, ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 10:07

Για τρίτο 24ωρο συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο Ρέθυμνο. Η Παρασκευή ξημέρωσε χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο αλλά με διάσπαρτες εστίες οι οποίες αντιμετωπίζονται από την επίγεια δύναμη της Πυροσβεστικής και με ρίψεις νερού από αέρος, με 4 αεροπλάνα και άλλα τόσα ελικόπτερα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, πάνω από 300 πυροσβέστες επιχειρούσαν με στόχο να ανακόψουν τη φωτιά κυρίως στα μέτωπα Αποδούλου, Πλατάνου και Βαθιακού.

Με τους ανέμους να έχουν κοπάσει στην περιοχή, υπάρχει ελπίδα η πυρκαγιά να κατασβεστεί πλήρως εντός της ημέρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες στρέμματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, έχουν καεί, κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου. Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος ως πυρόπληκτος, ώστε οι διαδικασίες ενίσχυσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών να γίνουν άμεσα. Ζημιές που αφορούν μεταξύ άλλων, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ηλεκτρικών παροχών και δικτύων.

Αισιόδοξος για τη σημερινή ημέρα δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη μάχη που έχει δοθεί στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια. Οπως είπε, όσα συνέβησαν δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν, με τον άνεμο να κινείται προς άλλες κατευθύνσεις διαρκώς και να δημιουργεί νέες εστίες από το πουθενά.

INTIMENEWS
Ανυπολόγιστη ζημιά

Το τελευταίο 24ωρο εκκενώθηκαν συνολικά, μέσω του 112, εννέα χωριά. Η φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη και ενώ είχε ελεγχθεί, αναζωπυρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις.

Η φωτιά αφήνει πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές – κυρίως σε καλλιέργειες και ελαιώνες. «Οσοι έχουν υποστεί ζημιές θα υποστηριχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικης Κρίσης Βασίλης Κικίλιας.

«Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση, εάν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ», ανέφερε το βράδυ από το Ρέθυμνο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

«Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν πρόκειται να φύγει από εδώ εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας, δεν θα φύγουμε έως ότου σβήσει και η τελευταία σπίθα», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς μεταξύ του υπουργου Πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη Κρήτης, του δημάρχου της περιοχής και στελεχών της πολιτικής προστασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...