806
Ο Ντόναλντ Τραμπ συζητά με τον Ελον Μασκ, μέσω X, την Δευτέρα | Margo Martin via X/via REUTERS

Ρεσιτάλ συνωμοσιολογίας η «συνέντευξη» Τραμπ στον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2024, 13:31
Ο Ντόναλντ Τραμπ συζητά με τον Ελον Μασκ, μέσω X, την Δευτέρα
|Margo Martin via X/via REUTERS

Ρεσιτάλ συνωμοσιολογίας η «συνέντευξη» Τραμπ στον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2024, 13:31

Σε χαρά των απανταχού συνωμοσιολόγων εξελίχθηκε η πολυδιαφημισμένη «συνέντευξη» -στην πράξη ήταν συζήτηση- του Ντόναλντ Τραμπ στον Ελον Μασκ, την Δευτέρα, η οποία μάλιστα ξεκίνησε με 40λεπτη καθυστέρηση λόγω επίθεσης χάκερ.

Η δίωρη συνέντευξη αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω X.

Ο Τραμπ ξεκίνησε να μιλάει αναφέροντας την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, τον περασμένο μήνα, και συνέχισε με μία σειρά μονολόγων, σύμφωνα με το Politico, για τους αντιπάλους του στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, τη μετανάστευση, τον πληθωρισμό, τον νόμο και την τάξη, τη γεωργία, τη σχέση του με τους διάφορους δικτάτορες του κόσμου και την απειλή πυρηνικού πολέμου, στους οποίους επανέλαβε προσφιλείς του θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Μασκ, που έχει δηλώσει υποστηρικτής του Τραμπ και χρηματοδότης της εκστρατείας του, επέτρεψε στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να ανακυκλώσει τετριμμένες θεματικές της εκστρατείας του χωρίς να τον αντικρούσει σε τίποτα.

Ο πρώην πρόεδρος υποσχέθηκε «τη μεγαλύτερη απέλαση (παράτυπων μεταναστών) στην ιστορία» των ΗΠΑ αν εκλεγεί, ισχυριζόμενος —ψευδώς— πως η μαζική έλευση επί των ημερών του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία έχει αυξήσει την εγκληματικότητα.

«Εχουμε κόσμο που έρχεται μαζικά, σαν “αποκάλυψη ζόμπι”», συμφώνησε ο Μασκ, ο οποίος για χρόνια δεν είχε και την καλύτερη σχέση με τον πρώην πρόεδρο, αλλά ανακοίνωσε δημόσια πως τον υποστηρίζει μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του τον περασμένο μήνα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε, όπως ακριβώς και ο Τραμπ, την Κάμαλα Χάρις, υποψήφια «της ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Ο πρώην πρόεδρος επιφύλασσε μία σειρά από υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για την αντίπαλό του: «τριτοκλασάτη», «ανίκανη», «“τρελή” της ριζοσπαστικής Αριστεράς», αλλά βρήκε να πει και κάτι θετικό: ότι είναι… «όμορφη γυναίκα».

Αμφισβήτησε επίσης τη νομιμότητα της διαδικασίας αντικατάστασης του αμερικανού προέδρου από την Χάρις στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών.

Η απόφαση του 81χρονου Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του εξαιτίας των ανησυχιών για την ηλικία του και την πνευματική του οξύτητα, ήταν «πραξικόπημα», είπε ο Τραμπ.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν απευθείας πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες της πλατφόρμας.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με καθυστέρηση 40 και πλέον λεπτών, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, που παρουσιάστηκαν από τον Μασκ ως συνέπεια κυβερνοεπίθεσης.

Εκανε λόγο για «μαζική επίθεση DDoS» (σ.σ. «denial of service», ή άρνησης υπηρεσίας»), δηλαδή προσπάθεια να κατακλυστούν εξυπηρετητές και διακομιστές με μεγάλη κίνηση και να πάψουν να λειτουργούν διάφορα sites.

Ο Μασκ είπε μάλιστα ότι «κάποιοι δεν ήθελαν να ακουστούν όσα έχει να πει ο Τραμπ».

Μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη, ο Τιερί Μπρετόν, ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, αρμόδιος για το Διαδίκτυο, προειδοποιούσε τον Μασκ με επιστολή του, πως έχει υποχρέωση να ελέγχει το περιεχόμενο στην πλατφόρμα του.

Ο Μασκ αναφέρθηκε εμμέσως στην επιστολή λέγοντας ότι είναι απόπειρα λογοκρισίας εναντίον Αμερικανών από άλλες χώρες.

Σχολιάζοντας, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι η ΕΕ δεν είναι τόσο σκληρή όσο η Κίνα, αλλά είναι «κακή» και «εκμεταλλεύεται» τις ΗΠΑ, όσον αφορά τις εμπορικές τους σχέσεις.

Ο ίδιος καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Ευρώπης γιατί «δεν ξοδεύει όσα οι ΗΠΑ για την Ουκρανία» και χαρακτήρισε «έντιμο» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τραμπ ειρωνεύτηκε τη διεθνή ανησυχία για την κλιματική αλλαγή: η άνοδος του επιπέδου των ωκεανών, είπε, θα σημάνει πως θα υπάρχουν «περισσότερες παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες». Χωρίς αυτό να τον εμποδίσει να υμνήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Tesla του συνομιλητή του, που είναι κατ’ αυτόν «απίστευτα».

«Δεν είναι πως έπιασε φωτιά το σπίτι μας», απάντησε ο Μασκ, που κολάκευσε με τη σειρά του τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιo για τις «επικές» αναρτήσεις που έγραφε στο παρελθόν στο Twitter.

Η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων συμπεριέλαβε τον έπαινο του πρώην προέδρου για τις αντισυνδικαλιστικές πρακτικές του Μασκ: «Είσαι ο καλύτερος στο να μειώνεις το κόστος, αν κάποιοι απεργήσουν, λες “εντάξει, απολύεστε όλοι”».

Ακόμη, ο Τραμπ υπενθύμισε τς σχέσεις που έχει καλλιεργήσει με αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ή ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Αν επιστρέψω στην εξουσία, οι ΗΠΑ θα είναι πιο ασφαλείς σε διεθνές επίπεδο», ισχυρίστηκε.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έθεσε εμμέσως υποψηφιότητα για θέση σε τυχόν κυβέρνηση Τραμπ, λέγοντας πως θα ήθελε να είναι μέλος επιτροπής που θα «εγγυάται ότι το χρήμα των φορολογούμενων θα δαπανάται ορθά».

Ο Μασκ έκλεισε τη συζήτηση καλώντας τους χρήστες να ψηφίσουν τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου: «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για το μέλλον του πολιτισμού, και νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε τον σωστό δρόμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...