514
H απόγνωση και ο θρήνος στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας στην πόλη Καχραμανμαράς της ανατολικής Τουρκίας | REUTERS/Dilara Senkaya

Repubblica: «Μας εγκατέλειψαν» – η οργή των σεισμόπληκτων απειλεί τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 18:53
H απόγνωση και ο θρήνος στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας στην πόλη Καχραμανμαράς της ανατολικής Τουρκίας
|REUTERS/Dilara Senkaya

Repubblica: «Μας εγκατέλειψαν» – η οργή των σεισμόπληκτων απειλεί τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 18:53

Οι ανταποκρίσεις που στέλνουν οι δημοσιογράφοι των ξένων μέσων που φτάνουν στις φτωχές και υποβαθμισμένες πόλεις της Τουρκίας που χτύπησε ο σεισμός μεταφέρουν το κλίμα οργής των κατοίκων για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και για τις κατασκευές που υψώθηκαν χωρίς προδιαγραφές.

Οι ανταποκριτές της La Repubblica Γκαμπριέλα Κολαρούσο (στα Αδανα) και Κοράντο Ζουνίνο (στο  Νουρντάγκι), μεταφέρουν ότι «η οργή αυξάνεται στα Αδανα και στις άλλες πόλεις που επλήγησαν από μια άνευ προηγουμένου καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας». 

Αποδέκτης των αντιδράσεων στα Αδανα έγινε ο τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας, Βαχίτ Κιρισκί. «Πού ήσουν όσο πηγαίναμε στην κόλαση; Γιατί δεν κάνεις κάτι; Φύγε!», του φώναξε μια ομάδα σεισμόπληκτων κατοίκων. «Μας άφησαν να πεθάνουμε» φώναζε μια γυναίκα στην κάμερα τοπικού τηλεοπτικου σταθμού. 

Ανθρωποι σκάβουν κάτω από τα ερείπια με γυμνά χέρια. Μια γυναίκα που άκουσε τον αδερφό της να ζητά βοήθεια είπε στη Repubblica: «Ηταν 25 άτομα μόνο σε αυτό το κτίριο, προσπάθησα να καλέσω την AFAD (την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών) αλλά δεν ήρθε κανείς». Πολλοί εκφράζουν την οργή τους στο Διαδίκτυο διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική αντίδραση. 

«Το τίμημα στις εκλογές για τον Ερντογάν ενδέχεται να είναι μεγάλο, διότι την ώρα που οι διασώστες εργάζονται ακούραστα, τα προβλήματα του κρατικού συστήματος είναι εμφανή γύρω από τα ερείπια», σχολίασε η ιταλική εφημερίδα. 

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αρχιτεκτόνων Αδάνων, Σεντάτ Γκιούλ, ανέφερε: «Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από την αντισεισμική νομοθεσία του 2002 δεν είχαν αρκετά σίδερα, χάλυβα και σκυρόδεμα στη βάση, και κυρίως υψώθηκαν χωρίς την επίβλεψη της κυβέρνησης και της τοπικής αρχής, πριν από το 2000, με υλικά κακής ποιότητας».  

Παρότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει πάνω από 10.000 άτομα για την παροχή βοήθειας, «οι κακοί δρόμοι, ο δύσκολος συντονισμός των προσπαθειών και η έλλειψη κατάλληλων μέσων μεταφοράς εμποδίζουν τις επιχειρήσεις», σχολιάζουν οι ιταλοί ανταποκριτές. 

Στο Χατάι, μια τουρκική περιοχή στα σύνορα με τη Συρία, ο σεισμός κατέστρεψε δεκάδες κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της τοπικής Πολιτικής Προστασίας, AFAD. Το κενό κάλυψαν ιταλοί και έλληνες διασώστες. «Στην περιοχή έφτασαν 21 έλληνες διασώστες: η έμπρακτη αλληλεγγύη της Αθήνας, που άφησε στην άκρη τις πολιτικές εντάσεις με την Αγκυρα», σημείωσε η La Repubblica.

Οπως ανέφερε ρεπορτάζ της Washington Post (WP), «στο Νουρντάγκι, μια πόλη 40.000 κατοίκων, οι νεκροί ήταν παρατημένοι σε μια γραμμή έξω από το νοσοκομείο, τυλιγμένοι σε σακούλες ή κουβέρτες, επειδή το νεκροτομείο ήταν γεμάτο». 

«Κανένας δεν ήρθε να μας βοηθήσει», ανέφερε ένας από τους σεισμόπληκτους στον ανταποκριτή της WP, Καρίμ Φαχίμ, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τον σεισμό. 

Ο δημοσιογράφος περιέγραψε ορισμένες από τις εικόνες που αντίκρισε με τον εξής τρόπο: «Σε ορισμένα σημεία του Νουρντάγκι η καταστροφή ήταν τόσο ολοκληρωτική που ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς πού τελείωναν τα ερείπια ενός κτιρίου και πού άρχιζαν τα ερείπια ενός άλλου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, πολυώροφα κτίρια παραμένουν όρθια, αλλά με ξηλωμένους τους τοίχους, αποκαλύπτοντας  τακτοποιημένα δωμάτια με φυτά εσωτερικού χώρου, πολύχρωμους καναπέδες και λευκές κουρτίνες να ανεμίζουν»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...