377
Ο Ματ Γκετζ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την κατάθεση πρότασης μομφής | REUTERS/Jonathan Ernst

Ρεπουμπλικανικός εμφύλιος στη Βουλή των Αντιπροσώπων – πρόταση μομφής κατά του ΜακΚάρθι

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 10:35
Ο Ματ Γκετζ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την κατάθεση πρότασης μομφής
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ρεπουμπλικανικός εμφύλιος στη Βουλή των Αντιπροσώπων – πρόταση μομφής κατά του ΜακΚάρθι

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 10:35

Ενας σκληροπυρηνικός βουλευτής της ακροδεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, μετριοπαθούς μέλους του ίδιου κόμματος.

Ο Ματ Γκετζ, που κατέθεσε την πρόταση, εκλέγεται στην Φλόριντα και ανήκει στη λεγόμενη «σκληρή» Δεξιά (Ακροδεξιά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα).

Η πρόταση, πολύ σπάνια στην αμερικανική κοινοβουλευτική ιστορία, κατατέθηκε μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο, στο «παρά ένα», το βράδυ του Σαββάτου, προσωρινού προϋπολογισμού με τον οποίο απετράπη η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους. Στην κίνηση αυτή, την οποία στήριξε ο ΜακΚάρθι, εναντιώθηκαν σθεναρά πολλοί συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί.

Η διαδικασία θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία τις επόμενες ημέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ΜακΚάρθι απάντησε άμεσα στο Tweeter γράφοντας, «Bring it on.» (σε ελεύθερη μετάφραση, «προχώρα»), απευθυνόμενος προφανώς στον Γκετζ.

Πολιτικά προσκείμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκετζ κατηγορεί τον ΜακΚάρθι πως σύναψε «μυστική συμφωνία» με τον Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό.

Η ακροδεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εναντιώνεται στην εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για το Κίεβο, κρίνοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Η ομάδα αυτή διαθέτει de facto βέτο στη Βουλή για πολλά ζητήματα, λαμβανομένης υπόψη της ισχνής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στο συγκεκριμένο σώμα του Κογκρέσου.

Ο 58χρονος ΜακΚάρθι εξελέγη πρόεδρος με μεγάλη δυσκολία τον Ιανουάριο εξαιτίας αυτής της πολύ ισχνής πλειοψηφίας.

O Κέβιν ΜακΚάρθι δίνει συνέντευξη Τύπου μετά την ψήφιση του προσωρινού προϋπολογισμού – REUTERS/ Ken Cedeno

Για να αναλάβει το αξίωμα, αναγκάστηκε να κάνει τεράστιες παραχωρήσεις σε περίπου 20 οπαδούς του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της εκχώρησης της δυνατότητας σε οποιοδήποτε μέλος τους να κινήσει διαδικασία αποπομπής του.

Η «εμφύλια» σύγκρουση στην Ουάσιγκτον ήταν αναμενόμενη: ο ίδιος ο ΜακΚάρθι είπε το Σάββατο πως έχει συναίσθηση ότι διακινδυνεύει το αξίωμά του.

«Ξέρετε ότι αν χρειαστεί να διακινδυνεύσω τη θέση μου για να υπερασπιστώ τον αμερικανικό λαό, θα το κάνω», δήλωσε.

Για να υιοθετηθεί, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Για να παραμείνει στο πόστο του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μάλλον θα χρειαστεί υποστήριξη των Δημοκρατικών, στις τάξεις των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για να αποφασίσουν αν στηρίξουν τον ΜακΚάρθι, τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «φίλο» του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...