Συνήθως ο ρώσος μεγιστάνας του φυσικού αερίου Λεονίντ Μίκελσον απαθανατίζεται από τους φωτογράφους είτε καθώς υπογράφει συμφωνίες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων είτε καθώς συνομιλεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τους ημετέρους του. Αυτές τις ημέρες, ωστόσο, ο πιο πλούσιος πολίτης της Ρωσίας, φωτογραφήθηκε στο πλευρό του Ρέντσο Πιάνο, με αφορμή την παρουσίαση ενός έργου που μόλις ολοκληρωθεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο τέχνης και πολιτισμού της Μόσχας και ολόκληρης της Ρωσίας.
Από το 1907, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, έως το 2014 τo GES-2 ήταν ένας από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ρωσικής πρωτεύουσας. Αφότου τέθηκε εκτός λειτουργίας το επιβλητικό εργοστάσιο με τον εντυπωσιακό σκελετό που βρίσκεται πάνω σε ένα τεχνητό νησί του ποταμόύ Μοσχόβα, μόλις λίγες δεκάδες μέτρα από το Κρεμλίνο, εξαγοράστηκε από το V-A-C Foundation, ένα πολιτιστικό ίδρυμα που σύστησε ο Μίκελσον το 2009 και διευθύνει, σήμερα, η ιταλίδα ιστορικός/κριτικός της τέχνης και επιμελήτρια Τερέζα Ιαρότσι Μάβικα.
Εχοντας ως στόχο την αποκατάσταση και την ανακαίνισή του και τη μετατροπή του σε σημείο αναφοράς για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Μόσχας, το V-A-C απευθύνθηκε αμέσως στον διάσημο ιταλό αρχιτέκτονα. Ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ρώσο εργοδότη του στην έδρα του πρακτορείου Tass στη Μόσχα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως όταν είδε πρώτη φορά το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο, πληροφόρησε τον Μίκελσον πως έπρεπε να αγοράσει και όλα τα γύρω κτίρια και να τα κατεδαφίσει, ούτως ώστε να επιτρέψει στο φως να πλημμυρίσει τον χώρο. «Και το έκανε», σημείωσε ο 82χρονος Πιάνο, προσθέτοντας πως «ο ιδιοκτήτης είναι ένας καλός τύπος».
Σαράντα δύο χρόνια μετά τα εγκαίνια του περίφημου «Μπομπούρ» (όπως είναι γνωστό το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού που σχεδίασε ο Ρέντσο Πιάνο από κοινού με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς και δεσπόζει στην καρδιά του Παρισιού, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες) ο ακάματος ιταλός αρχιτέκτονας προτείνει για ακόμη μια φορά το μοντέλο της «ανοικτής πλατείας» – αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Corriere della Sera – που θα βρίσκεται στο κέντρο ενός αρχιτεκτονήματος «φτιαγμένου από φως», όπως εξήγησε ο ίδιος ο Πιάνο, συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά θα καλυφθούν από γκαλερί, βιβλιοθήκες, αίθουσες συναυλιών, αμφιθέατρα διαλέξεων, χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνών, διάφορα εργαστήρια (ακόμα και μαγειρικής) ένα καφενείο αλλά και έναν κήπο με 624 σημύδες – «ένα φωτεινό δάσος που με το χιόνι θα μετατρέπεται σε δαντέλα».
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Κιμπόφσκι, επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού της Μόσχας, το GES – 2 πρόκειται να καταστεί «ο μεγαλύτερος χώρος σύγχρονης τέχνης της πόλης και ολόκληρου του έθνους», ένας χώρος που θα στεγάζεται σε έναν πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ο Ρέντσο Πιάνο θα μεταμορφώσει σε ένα «λευκό εργοστάσιο», δεδομένου ότι θα είναι περιορισμένης ενεργειακής κατανάλωσης.
«Πάντα μου άρεσε να δημιουργώ μέρη για τους ανθρώπους, χώρους όπου μπορούν να συνευρίσκονται και να μοιράζονται τα συναισθήματά τους. Και στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει σε ένα παλιό ηλεκτρικό εργοστάσιο, τότε μου αρέσει περισσότερο. Στο πρότζεκτ του GES – 2 υπάρχουν όλα όσα μπορεί να ζητήσει ένας αρχιτέκτονας: ένας τόπος γεμάτος μνήμες, ένας εγκαταλειμμένος βιομηχανικός χώρος που είναι ένα εργοστάσιο φωτός και η δυνατότητα δημιουργίας ενός χώρου αφιερωμένου στην ομορφιά», εξήγησε ο Πιάνο.
Το GES-2 θα ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2020 ενώ ερωτώμενος για το κόστος της κατασκευής του, ο ρώσος δισεκατομμυριούχος αρκέστηκε να αναφέρει πως χρειάστηκε να καταβάλει τα διπλάσια χρήματα από όσα εκτιμούσε αρχικά. Ο Λεονίντ Μίκελσον είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της Novatec, του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου παραγωγής φυσικού αερίου στη Ρωσία, ο οποίος τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις. Είναι επίσης μέτοχος της Sibur, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετροχημικών προϊόντων της Ρωσίας ενώ, σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μεταξύ όλων των άλλων, ο Μίκελσον διαθέτει και μια σημαντική συλλογή έργων τέχνης συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων με έργα των Φράνσις Μπέικον, Αμεντέο Μοντιλιάνι, Γκέρχαρντ Ρίχτερ και Βασίλι Καντίνσκι τα οποία αναμένεται πως σε λιγότερο από ένα χρόνο θα εκτίθενται στους χώρους του GES – 2.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News