457
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η Ρεντόντα ήταν ένα ξερό νησί που οι ντόπιοι αποκαλούσαν «ο βράχος» | Edward Marshall, FFI

Ρεντόντα: Ενα νησάκι της Καραϊβικής έγινε καταφύγιο άγριας ζωής

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 12:08
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η Ρεντόντα ήταν ένα ξερό νησί που οι ντόπιοι αποκαλούσαν «ο βράχος»
| Edward Marshall, FFI

Ρεντόντα: Ενα νησάκι της Καραϊβικής έγινε καταφύγιο άγριας ζωής

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 12:08

Ενα μικροσκοπικό νησί της Καραϊβικής μεταμορφώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από έρημος βράχος σε ένα καταπράσινο καταφύγιο άγριας ζωής. Η Ρεντόντα είναι το τρίτο και ελάχιστα γνωστό νησί της μικρής και εξωτικής Αντίγκουα και Μπαρμπούντα – και η μεταμόρφωσή του είναι ένα επίτευγμα που θαυμάζουν όλοι οι περιβαλλοντολόγοι.

Το μήκους ενάμιση χιλιομέτρου σημείο έχει χαρακτηριστεί επίσημα προστατευόμενη περιοχή από την κυβέρνηση της χώρας, διασφαλίζοντας ότι το καθεστώς του ως κομβικής τοποθεσίας φωλιά για μεταναστευτικά πουλιά και στέγη ειδών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Γη θα διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές.

Το Redonda Ecosystem Reserve (Αποθεματικό Οικοσυστήματος της Ρεντόντα), το οποίο περιλαμβάνει επίσης λιβάδια με θαλάσσια φυτά και έναν κοραλλιογενή ύφαλο, εκτείνεται στην κολοσσιαία έκταση των 74.000 στρεμμάτων. Το τεράστιο μέγεθός του σημαίνει ότι η χώρα έχει ήδη επιτύχει τη δική της συνεισφορά στο «30×30» – έναν παγκόσμιο στόχο να προστατεύσει το 30% της Φύσης του πλανήτη μέχρι το 2030.

Σήμερα, το νησί Ρεντόντα ξεχειλίζει από βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων απειλούμενων ειδών, παγκοσμίως σημαντικών αποικιών θαλάσσιων πτηνών και ενδημικών σαυρών, αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του BBC από την Καραϊβική.

Δεν έμοιαζε πάντα έτσι. Οι επεμβατικοί μαύροι αρουραίοι που κυνηγούσαν ερπετά και έτρωγαν αυγά πουλιών, μαζί με τις κατσίκες που εισήχθησαν από τους πρώτους αποίκους και κατέστρεψαν τη βλάστηση της Ρεντόντα, είχαν κάνει το νησί να μοιάζει με άγονο σεληνιακό τοπίο.

Ενα φιλόδοξο έργο που ξεκίνησε το 2016 για τη μετεγκατάσταση των κατσικιών και την εξάλειψη των αρουραίων έκανε το πράσινο να ξαναζωντανέψει, φέρνοντας μαζί του μια εκθετική αύξηση της ιθαγενούς πανίδας. Το έργο εφαρμόστηκε πιλοτικά από μια τοπική ΜΚΟ, την Ομάδα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης (EAG), σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους ξένους εταίρους της, όπως η φιλανθρωπική οικολογική οργάνωση Διεθνής Χλωρίδα και Πανίδα (FFI).

Η ομάδα EAG διεξάγει ήδη μελέτες βιωσιμότητας, με την ελπίδα να επαναφέρει τα είδη που βρέθηκαν στη Ρεντόντα πριν από πολλά χρόνια, όπως η τρυπωτή κουκουβάγια, ένα μικρό αμμώδες πουλί που φωλιάζει κάτω από τη γη.

Η EAG δημιουργεί επίσης ένα ισχυρό σύστημα συντήρησης για να διασφαλίσει ότι το νησί παραμένει απαλλαγμένο από επεμβατικά πλάσματα. Αυτό περιλαμβάνει κάμερες παρακολούθησης για τον εντοπισμό περιπλανώμενων αρουραίων και παρακολούθηση τοπικών αλιευτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες πρέπει να τηρούν αυστηρές οδηγίες.

Τα νησιά της Καραϊβικής αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα ποσοστά εξαφάνισης ειδών στη σύγχρονη ιστορία τους, κάτι που σημαίνει ότι η αποκατάσταση και η προστασία περιοχών όπως η Ρεντόντα είναι κρίσιμης σημασίας. Από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες, 15 είδη χερσαίων πουλιών επέστρεψαν στο νησί, ενώ ο αριθμός ενδημικών σαυρών όπως ο κρίσιμα απειλούμενος επίγειος δράκος της Ρεντόντα έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Οι ντόπιοι, που κάποτε αποκαλούσαν απαξιωτικά τη Ρεντόντα «ο βράχος», είναι τώρα οι πιο ένθερμοι φύλακές της. Για τα μικρά αναπτυσσόμενα νησιά που βρίσκονται στα σύνορα της κλιματικής αλλαγής, η επιτυχία της Ρεντόντα αντιπροσωπεύει μια σπάνια φωτεινή σπίθα μέσα σε μια πληθώρα ζοφερών περιβαλλοντικών πρωτοσέλιδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...