184
Ο Ολαφ Σολτς, τότε υπ. Οικονομικών, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Λαρς-Χέντρικ Ρέλερ σε σύνοδο για την Αφρική στο Βερολίνο, το 2018 | EPA/ACTION PRESS / POOL

Ρέλερ: «Η Μέρκελ είχε δίκιο» – το αέριο του Πούτιν έδωσε ώθηση στη γερμανική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2023, 17:07
Ο Ολαφ Σολτς, τότε υπ. Οικονομικών, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Λαρς-Χέντρικ Ρέλερ σε σύνοδο για την Αφρική στο Βερολίνο, το 2018
|EPA/ACTION PRESS / POOL

Ρέλερ: «Η Μέρκελ είχε δίκιο» – το αέριο του Πούτιν έδωσε ώθηση στη γερμανική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2023, 17:07

Ο οικονομικός σύμβουλος της Aνγκελα Μέρκελ, όταν αυτή ήταν καγκελάριος, είναι κατηγορηματικός: η Γερμανία δεν έκανε λάθος που συνεργάστηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να εξασφαλίσει μαζικές προμήθειες φυσικού αερίου.

«Μας βοήθησε να επιτύχουμε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που πλήρωσαν για πράγματα που διαφορετικά δεν θα είχαμε, για μια περίοδο 10-15 ετών, πράγματα που διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατά», δήλωσε ο Λαρς-Χέντρικ Ρέλερ σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Η Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 έως το 2021, δεν είχε άλλη επιλογή από το να ποντάρει πολλά στο ρωσικό φυσικό αέριο, αφού αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τον Ρέλερ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ τα τελευταία 11 χρόνια της στην καγκελαρία.

«Μπορείτε να διαφωνήσετε αν αυτό ήταν το σωστό, αλλά ήταν η συναίνεση της κοινωνίας εκείνη την εποχή», είπε.

«Αν γνωρίζαμε τότε αυτά που γνωρίζουμε τώρα, θα είχαμε φυσικά ενεργήσει διαφορετικά», πρόσθεσε ο Ρέλερ.

Η Μέρκελ θεωρούνταν για καιρό η δυτική ηγέτιδα της εποχής της που γνώριζε καλύτερα τον Πούτιν, αλλά από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, οι πολιτικές της έχουν επικριθεί ως πολύ ήπιες απέναντι στον επεκτατικό Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...