Οι δρόμοι της Μόσχας σφύζουν από ενέργεια. Την Παρασκευή το βράδυ τα κλαμπ της Μόσχας είναι γεμάτα. Οι πολίτες χορεύουν, ιδρωμένοι και στριμωγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον.
Η εικόνα αυτή, σχολιάζει ο Guardian, δεν έχει καμία σχέση με χώρα που βρίσκεται στο παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας και καταγράφει καθημερινά νέο ρεκόρ θανάτων από λοίμωξη Covid-19.
«Δόξα τω Θεώ που μπορούμε να πηγαίνουμε στα μπαρ και δεν υπάρχουν περιορισμοί. Είμαι ενάντια σε κάθε περιοριστικό μέτρο. Θα καταστρέψουν την επιχείρησή μου», λέει η 34χρονη Ναταλία Ντραγκάνοβα, η οποία διευθύνει ένα μικρό κατάστημα ρούχων στη Μόσχα.
Η Ρωσία κατέγραψε 1.028 νεκρούς από Covid τις 24 ώρες μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης, κάτι που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ για τη χώρα. Για πρώτη φορά ξεπέρασε τους χίλιους νεκρούς το Σάββατο, και από τότε ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.
Επιπλέον, καταγράφηκαν 34.073 νέα κρούσματα του κορονοϊού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι αρχές να πιέζουν για την εφαρμογή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων.
Ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε την Τρίτη περιοριστικά μέτρα, με βασικό αυτό της παραμονής στο σπίτι, για τους πολίτες άνω των 60 ετών και η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε το κλείσιμο των εργασιακών χώρων για μια εβδομάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, την οποία το Κρεμλίνο χρεώνει στον αργό ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Ενδειξη της ανησυχίας του Κρεμλίνου, είναι ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προήδρευσε την Τετάρτη σε κυβερνητική σύσκεψη με αποκλειστικό αντικείμενο την πανδημία.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να χορηγηθεί μια εβδομάδα άδεια σε όλους τους εργαζομένους της χώρας, ως ένα μέσο για την αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό που καταγράφονται στη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν, όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να πάρουν μια εβδομάδα άδεια από τις 30 Οκτωβρίου και για επτά μέρες.
Σε δήλωση του μετά από την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, ο Πούτιν είπε ότι σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας μπορεί να γίνει χρήση του μέτρου και νωρίτερα από τις 30 Οκτωβρίου.
«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό να φρενάρουμε την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος. Ο ίδιος άλλωστε πάντα προτιμούσε το μέτρο αυτό, που έχει στόχο να περιορίζεται η κυκλοφορία των ανθρώπων, αντί να επιβάλλει lockdown, που είναι αντιδημοφιλές και ενδέχεται να πλήξει την οικονομία.
Παγκόσμιο ρεκόρ σε νεκρούς
Η Ρωσία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με σχεδόν 230.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.
Ο αριθμός αυτός ωστόσο ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, τη Rosstat, να έχει καταμετρήσει περισσότερα από 400.000 θύματα του κορονοϊού μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, αποφάσισε την Τρίτη να επιβάλει έκτακτα μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, κυρίως των ηλικιωμένων, την ώρα που ο αριθμός των ατόμων που νοσούν σοβαρά από Covid-19 αυξάνεται καθημερινά.
Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του 80% των δημοσίων υπαλλήλων, έναντι 60% που ίσχυε ως τώρα, ως την 1η Ιανουαρίου 2022.
Παράλληλα όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 25 Φεβρουαρίου, ενώ συνιστάται η τηλεργασία τουλάχιστον του 30% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
Ωστόσο για πολλούς ειδικούς η πραγματική μάχη κατά του κορονοϊού δίνεται στο πεδίο του εμβολιασμού, όπου η Ρωσία, αν και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξαν εμβόλιο για την Covid-19, υστερεί.
Λιγότερο από το ένα τρίτο των περίπου 144 εκατομμυρίων Ρώσων έχει εμβολιαστεί πλήρως, με την πλειονότητα του πληθυσμού να παραμένει επιφυλακτική απέναντι στα ρωσικά εμβόλια. Σύμφωνα με ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, το Κρεμλίνο φαίνεται να χάνει την υπομονή του. Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, ζήτησε την Τρίτη από τους Ρώσους να είναι πιο υπεύθυνοι, αντί να κατηγορούν για όλα την κυβέρνηση.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι αρχές δεν έχουν κάνει αρκετά για να εξηγήσουν στους Ρώσους ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση του εμβολιασμού.
Αντιμέτωπες με τον εμβολιαστικό δισταγμό, παρά τη νέα έξαρση της επιδημίας, κάποιες επαρχίες στη Ρωσία επανέφεραν την υποχρέωση της επίδειξης πιστοποιητικού ανοσίας για την είσοδο σε κάποιους δημόσιους χώρους.
Η Αγία Πετρούπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εφαρμογή του πιστοποιητικού ανοσίας από την 1η Νοεμβρίου για τη συμμετοχή σε αθλητικά ή πολιτιστικά γεγονότα με παρουσία περισσότερων από 40 ατόμων και από την 1η Δεκεμβρίου, για την είσοδο στα εστιατόρια και τα καταστήματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News