400
Αμερικανικό Stryker σαν αυτά που αγόρασε η Βουλγαρία έναντι 1,5 δισ. δολαρίων | EPA/ANNA SZILAGYI

Ρεκόρ πωλήσεων αμερικανικών όπλων το 2023

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 15:59
Αμερικανικό Stryker σαν αυτά που αγόρασε η Βουλγαρία έναντι 1,5 δισ. δολαρίων
|EPA/ANNA SZILAGYI

Ρεκόρ πωλήσεων αμερικανικών όπλων το 2023

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 15:59

Οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό αυξήθηκαν απότομα πέρυσι, φθάνοντας στο συνολικό ποσό ρεκόρ των 238 δισ. δολαρίων, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασε τη ζήτηση.

Η αμερικανική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε άμεσα πωλήσεις ύψους 81 δισ. δολαρίων, μια αύξηση 56% από το 2022, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα υπόλοιπα ήταν απευθείας πωλήσεις από αμερικανικές αμυντικές εταιρείες σε άλλες χώρες.

Η Πολωνία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης του στρατού της, πραγματοποίησε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές.

Η Πολωνία αγόρασε ελικόπτερα Απάτσι για 12 δισ. δολάρια, ενώ πλήρωσε επίσης 10 δισ. δολάρια για συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και 3,75 δισ. δολάρια για άρματα μάχης M1A1 Abrams, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Βαρσοβία ξόδεψε επίσης τέσσερα δισ. δολάρια για ολοκληρωμένα συστήματα διοίκησης μάχης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ, δεσμεύτηκε να συνεχίσει το πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης, το οποίο είχε ως στόχο να καταστήσει την Πολωνία «την ισχυρότερη χερσαία δύναμη στην Ευρώπη».

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, δαπάνησε 8,5 δισ. δολάρια για ελικόπτερα Chinook.

Η Βουλγαρία πλήρωσε 1,5 δισ. δολάρια για τεθωρακισμένα οχήματα Stryker και η Νορβηγία αγόρασε ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών αξίας ενός δισ. δολαρίων.

Η Τσεχία αγόρασε αεροσκάφη και πυρομαχικά F-35 αξίας 5,6 δισ. δολαρίων.

«Οι μεταφορές όπλων και το αμυντικό εμπόριο είναι σημαντικά εργαλεία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν επίσης από την απομάκρυνση των χωρών από τη Ρωσία, η οποία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής όπλων μετά τις ΗΠΑ για δεκαετίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου πωλήσεων όπλων του υπουργείου.

«Η ρωσική αμυντική βιομηχανία αποτυγχάνει και συνεχίζει να αποτυγχάνει», δήλωσε η Μίρα Ρέσνικ στο Politico, προσθέτοντας ότι οι ρώσοι κατασκευαστές όπλων «στερούνται τους πόρους που προέρχονται από τις εξαγωγές», όπως τα μετρητά.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τονίζει ότι η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία ενισχύει την εγχώρια οικονομία μέσω των πωλήσεων όπλων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα επισκεφθεί μια εγκατάσταση πυραύλων της Lockheed Martin στην Αλαμπάμα, ελπίζοντας να υπογραμμίσει τη σημασία της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας για τη νατοϊκή συμμαχία.

Εκτός Ευρώπης, η έκθεση για τα όπλα έδειξε ότι η Νότια Κορέα πλήρωσε πέντε δισ. δολάρια για τα αεροσκάφη F-35 και η Αυστραλία δαπάνησε 6,3 δισ. δολάρια για αεροσκάφη C130J-30 Super Hercules.

Τέλος, η Ιαπωνία κατέληξε σε συμφωνία ύψους ενός δισ. δολαρίων για ένα αεροπλάνο επιτήρησης E-2D Hawkeye.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...