Ρέγκλινγκ: Τα «τρία αγκάθια» που μπλόκαραν το ελληνικό πρόγραμμα
Στους λόγους για τους οποίους τα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα δεν έφεραν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αναφέρεται σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι εκ μέρους της ελληνικής πλευράς υπήρξαν καθυστερήσεις.
Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo σημειώνει ότι τα προγράμματα διάσωσης έφεραν αποτέλεσμα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, αλλά όχι την Ελλάδα και για αυτό υπάρχουν τρεις λόγοι. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες, η αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και η αναστάτωση που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 και λίγο έλειψε να προκαλέσει έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Οταν ξέσπασε η κρίση», εξηγεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ, «τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερα από κάθε άλλη χώρα σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό και το εμπορικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας.
» Δεύτερον, η ελληνική διοίκηση είναι εξαιρετικά αδύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα έλαβε μεγάλη τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, αλλά το ενδυναμωθεί η διοίκηση είναι αποστολή μίας γενιάς. Τρίτον, το πρώτο μισό του 2015 υπήρξε αυτή η μεγάλη αναστάτωση με τη νέα κυβέρνηση».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο επικεφαλής του ESM διευκρίνισε ότι το 2014 υπήρχαν τα πρώτα θετικά σημάδια μετά από πέντε χρόνια. Πρόσθεσε δε ότι «μετά εξελέγη ο Τσίπρας με εντολή να δοκιμάσει διαφορετική διαδρομή. Να ανατρέψει κάποιες μεταρρυθμίσεις, να σταματήσει το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είδαμε τα αποτελέσματα: η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, αθέτησε κάποιες εξωτερικές πληρωμές και έφτασε πολύ κοντά στο Grexit. Ηταν ένα δραματικό πρώτο εξάμηνο, πολύ ακριβό για την οικονομία και τον πληθυσμό».
Σε ό,τι αφορά το τρίτο πρόγραμμα που εφαρμόζεται από τον Αύγουστο το 2015, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι «εφαρμόζεται αρκετά καλά». Ωστόσο «υπάρχουν προβλήματα, καθυστερήσεις, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή έχουμε κολλήσει λίγο στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά ελπίζω ότι θα κάνουμε πρόοδο στο μέλλον».
Οι εξαγγελίες για το επίδομα
Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για το επίδομα και την αντίδραση των θεσμών, ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας να ενημερώνει προκαταβολικά τους θεσμούς, όπως και ό,τι αυτό δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
«Το τι θα γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να συζητηθεί προκαταβολικά με τους θεσμούς», τόνισε σχετικά ενώ πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζαμε αυτές τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης πριν ανακοινωθούν. Ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε πρακτικές δημιουργίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης συνεργασίας».
«Οι θεσμοί έχουν καταλήξει ότι τα ανακοινωμένα μέτρα εγείρουν σημαντικές ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τον δημοσιονομικό στόχο του 2017 και 2018. Οι χώρες μέλη του ESM θα αποφασίσουν τι θα κάνουν», είπε ακόμη.
Βολές κατά Βαρουφάκη
Σε ερώτημα για τις διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015 είπε ότι ήταν ένα ζήτημα προσωπικοτήτων. «Η συμπεριφορά του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν απλά μη αποδεκτή και το Eurogroup ήταν ξεκάθαρα ενωμένο. 18 υπουργοί είχαν μία πολύ διαφορετική άποψη», είπε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων ότι υπήρξε μεγάλη πίεση από τους δανειστές στα τέλη του 2014 και ότι ήταν απευθείας συνέπεια αυτού όσα συνέβησαν το 2015, απέρριψε τους ισχυρισμούς. «Είναι σχετικά συχνό μία χώρα σε πρόγραμμα να πιστεύει ότι υπάρχει υπερβολική πίεση. Εννοείται ότι υπάρχει πίεση σε μία χώρα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, είναι πολύ κατανοητό οι δανειστές να ενδιαφέρονται πολύ για το τι συμβαίνει στη χώρα», απάντησε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News