Την έντονη αποδοκιμασία του για την ανακοίνωση της Τουρκίας την 11η Οκτωβρίου, αναφορικά με τη νέα ερευνητική δραστηριότητα του «Oruc Reis» νοτίως του Καστελόριζου, εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και σκοπίμως περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας», υπογραμμίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει σε ασυνήθιστα αυστηρό ύφος:
«Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτή τη συνειδητή πρόκληση και να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.
»Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις διαρκείας».
Tην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «μοιράστηκε» αμέσως, μέσω Twitter, o αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
…raises tensions in the region and deliberately complicates the resumption of crucial exploratory talks between our NATO Allies Greece & Turkey. Coercion, threats, intimidation, and military activity will not resolve tensions in the Eastern Mediterranean https://t.co/oQZiCYLRZo
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) October 13, 2020
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον καναδό ομόλογό του Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν όσο το «Οruc Reis» βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
«Μετά τη χθεσινή νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε για έρευνες μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές μας, η ηγεσία της Τουρκίας απέδειξε ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Αντί για διάλογο, αντί για τις διερευνητικές επαφές για τις οποίες είχαν δεσμευτεί να προτείνουν ημερομηνία, επέλεξαν πάλι την κλιμάκωση. Την ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι 27 ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Τουρκία να απέχει από ενέργειες αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, ενώ γινόταν ρητή αναφορά στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και στα δύο ζητήματα, όμως, η Τουρκία επέλεξε την κλιμάκωση, παρατήρησε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News