1140
|

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη με έκτακτο συνέδριο

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2015, 13:16

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη με έκτακτο συνέδριο

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2015, 13:16

Η θέληση του Αλέξη Τσίπρα πέρασε κι η εσωκομματική ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως απομακρύνεται. Τουλάχιστον για την ώρα. Η Κουμουνδούρου οδηγείται σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, όπως είχε προτείνει αρχικά ο πρόεδρος του κόμματος, με την πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και την Κομμουνιστική Τάση -όμως- να δείχνουν ξεκάθαρα πως το κόμμα δεν είναι συμπαγές κι ενιαίο.

Η πρόταση Τσίπρα πέρασε …δια βοής, αφού δεν έγινε καταμέτρηση ψήφων, λόγω της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός είχε προτείνει ακόμη και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο εσωτερικό του κόμματος, κάτι που προκάλεσε την ειρωνική απάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και τις αιχμηρές τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών. Τελικά, η πρόταση αυτή δεν μπήκε σε ψηφοφορία.

Η εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε μία έντονη αντιπαράθεση δύο απόψεων για το μέλλον της χώρας Από τη μία, ο Αλέξης Τσίπρας που κινείται στον άξονα του ευρώ. Και από την άλλη, οι διαφωνούντες, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να προτάσσει τη λύση της δραχμής.

«Αν κάποιος πιστεύει πως θα μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία να βγει να το πει. Αν κάποιος πιστεύει πως η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση γιατί δεν έφερε καλύτερο αποτέλεσμα να βγει και να το πει και συλλογικά να το αποφασίσουμε», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του πρωθυπουργού, ο οποίος άνοιξε με την ομιλία του τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που άρχισε με δίωρη καθυστέρηση.

Στο δίωρο αυτό, στελέχη και βουλευτές του κόμματος έστησαν πηγαδάκια και σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρχε έντονο κλίμα προβληματισμού ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Εναλλακτικές που δεν υπάρχουν, τουλάχιστον με βάση τα όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του αυτό το εξάμηνο κι έκανε αυτοκριτική. Όχι, όμως, στον βαθμό που είχε γίνει αυτό στις πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις του. Λογικό, αφού πρόκειται για μια κλειστή διαδικασία με εύθραυστες ισορροπίες και συσχετισμούς δυνάμεων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος έκανε αναφορά και στο επερχόμενο συνέδριο -η διεξαγωγή του οποίου θα αποφασιστεί από την ΕΚ- προτείνοντας έκτακτο ανοικτό συνέδριο τον Σεπτέμβριο. «Πρέπει να γίνει με πολλά νέα μέλη, ανοικτά και δημοκρατικά κι όχι να κλειστούμε σε αίθουσες, μικρές ή μεγάλες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε:

  • Για το Συνέδριο: «Είναι λάθος να πάρουμε βεβιασμένες αποφάσεις. Γι’ αυτό και πρέπει από τώρα μέχρι τους επόμενους μήνες οι οργανώσεις μας να συζητήσουν και να κλείσουν τα ρήγματα που έχουν ανοίξει. Δεν πρέπει να ανοίξουμε κι άλλο το χάσμα με τακτικισμούς. Προτείνω να γίνει έκτακτο ανοικτό Συνέδριο τον Σεπτέμβριο, ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε όλοι μαζί. Ανοικτά και δημοκρατικά κι όχι σε κλειστές αίθουσες, μικρές και μεγάλες».
  • Για όσους θέλουν άμεσα Συνέδριο κι αποφάσεις: «Υπάρχει μια μερίδα κόσμου και στελεχών που λέει πως ο εκβιασμός είναι επίπλαστος και πως υπάρχει άλλη λύση. Αυτοί καλούν να πάρουμε αποφάσεις άμεσα και να ακυρώσουμε τη συμφωνία πριν καν την υπογράψουμε. Γι αυτό κι εγώ σας καλώ αυτή την κρίσιμη απόφαση να μην την υποτιμήσουμε και να την πάρουμε με όσο το δυνατόν πιο συλλογικό τρόπο. Μπορούμε να κάνουμε ένα ανοικτό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή, ώστε να εκφραστεί όλο το κόμμα. Αλλά αυτό δεν είναι ό,τι πιο δημοκρατικό μπορεί να γίνει».
  • Για τις άλλες επιλογές που είχε στη διαπραγμάτευση: «Σε αυτούς τους έξι εξαντλητικούς μήνες υπηρετήσαμε το αίτημα του ελληνικού λαού. Και τώρα είμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα. Να κάνουμε μία άτακτη υποχώρηση ή έναν συμβιβασμό που δεν τον θέλαμε και δεν ήταν συμβατός με όσα είχαμε σχεδιάσει. Έχουμε να επιλέξουμε μπροστά σε μία φαινομενικά υπαρκτή επιλογή. Ουσιαστικά, υπάρχει μόνος ένας δρόμος. Τυπικά είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε, στην πραγματικότητα όχι. Επιλέξαμε τον δρόμο του συμβιβασμού γιατί δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική».
  • Για το τι θα σήμαινε η ρήξη στις διαπραγματεύσεις: «Οι δυσκολίες για τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να προστατεύσουμε δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση ρήξης. Φτάσαμε στα όρια της ρήξης κι επιλέξαμε να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε μια απερίγραπτη οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Αποφασίσαμε με αυτόν τον τρόπο με βάση τις πληγές που θα είχαν να αντιμετωπίσουν τα λαϊκά στρώματα».
  • Για τη ρητορική των αντιπάλων του: «Υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν πως υπάρχει η επιλογή της εξόδου από το ευρώ. Αυτό θα σήμαινε σκληρή λιτότητα και εκ νέου προσφυγή στο ΔΝΤ για στήριξη του νομίσματος, αφού δεν υπάρχει βοήθεια από φίλιες χώρες. Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό είτε δεν λέει την αλήθεια, είτε εθελοτυφλεί. Κάποιοι ταυτίζουν αυτόν τον συμβιβασμό που κάναμε με τη θατσερική ρητορική του ’90».
  • Για όσους τον αμφισβητούν: «Αν κάποιος πιστεύει πως θα μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία να βγει να το πει. Αν κάποιος πιστεύει πως η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση γιατί δεν έφερε καλύτερο αποτέλεσμα να βγει και να το πει και συλλογικά να το αποφασίσουμε. Αν κάποιος πιστεύει πως αυτή η συμφωνία είναι χειρότερη από τα άλλα Μνημόνια επίσης να βγει και να το πει. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κι ας συνεννοηθούμε κοιτώντας ο ένας τον άλλον στα μάτια, όπως κάναμε τόσο καιρό, όπως όταν αναζητούσαμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, μάταια όπως αποδείχθηκε».
  • Για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα: «Έχουμε διάθεση να προτείνουμε εναλλακτικές. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι εργασιακές σχέσεις, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα αγροτικά. Είναι τομείς που πρέπει να δώσουμε μάχες. Και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι. Θέλω να δουλέψουμε και να συζητήσουμε για το πώς αντιδράμε στα δύσκολα. Έχουμε άλλη επιλογή από το να παλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή; Έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες; Πρέπει να αφήσουμε το παλιό πολιτικό σύστημα να επανέλθει;».

Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσαν την αντίδραση των στελεχών του κόμματος, με τις δηλώσεις της να στρέφονται εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι δυνατόν να λέμε πως είναι παιδιάστικο το να προστατεύουμε το Σύνταγμα. Δεν είχαμε εξουσιοδότηση για να φέρουμε 3ο Μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως κι ο Νίκος Φίλης προκάλεσε αντιδράσεις, αφού καταφέρθηκε εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη με σφοδρότητα.

Σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Π. Λαφαζάνη: «Πάρτε πίσω τη φράση ότι το Plan B είναι πραξικόπημα. Στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία. Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό, έχουμε τη δικτατορία του ευρώ. Ποιος είπε ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ; Μην ακούτε τα κανάλια. Ποιος είπε ότι δεν θα έχουμε φάρμακα; Τι σημαίνει δεν έχουμε συναλλαγματικά αποθεματικά; Έχουμε ήδη 35 δισ. ευρώ σε χαρτονόμισμα αν μεταβούμε σε άλλο νόμισμα πέραν αυτών που υπάρχουν σε θυρίδες».

Την απουσία ενός εναλλακτικού σχεδίου στηλίτευσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Στρατούλης. «Με τους 12 νόμους που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση προσπάθησε και έκανε μια αρχή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο.

Την αντίθεσή του στην «απόδραση» και την αποστασιοποίηση της Αριστεράς από τη μάχη για τη στήριξη των Ελλήνων, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.
Ο υπουργός κάλεσε όλους να αναλογιστούν τους τωρινούς συσχετισμούς στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πλέον, δεν είναι η ίδια.

Στα παραλειπόμενα, η έντονη διαμάχη μεταξύ του Στέλιου Παππά, πατέρα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν ο πρώτος σχολίασε την παρουσία της μητέρας της τελευταίας στο ΔΣ του ΕΣΡ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...