Εγένετο φως; Από το «ναι μεν αλλά» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, στο «έλα να μιλήσουμε». Το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg μεταδίδει, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σκοπεύει να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στις 21 Ιανουαρίου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Επί ελβετικού, ουδέτερου εδάφους, τα χαρτιά θα ανοίξουν πάνω στο τραπέζι και το μόνο θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι αυτό που «καίει» την ελληνική πλευρά (και όχι μόνο): το χρέος.
Το άρθρο του Bloomberg αναφέρει πως και οι δύο τους θα συζητήσουν τους τρόπους για να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε επίπεδα βιωσιμότητας – μια συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ για την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Πάντως, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης σημειώνει ότι στην ατζέντα (ως παράπλευρο ζήτημα) ενδέχεται να μπουν και οι επιβεβλημένες (από το Ταμείο) μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Αθήνα στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Επί του παρόντος, φαίνεται πως η συνάντηση έχει προγραμματιστεί ωστόσο είναι πιθανό να αλλάξουν τα σχέδια. Αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα είναι η πρώτη συνάντηση –ενώπιος ενωπίω- του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ από τη στιγμή που η κρίση χρέους της Ελλάδας έφτασε στο ανώτατο σημείο της, περίπου στα μέσα του 2015.
Επίσημη ενημέρωση, πολλώ δε μάλλον επιβεβαίωση, δεν υπήρξε ούτε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Αντρέας Αντριάνο, αλλά ούτε και από την ελληνική πλευρά.
Η θέση του ΔΝΤ μέχρι και σήμερα είναι πάγια και σταθερή: θα συζητούσε ένα νέο δάνειο προς την Αθήνα υπό την προϋπόθεση ότι οι Θεσμοί θα έκριναν θετικά την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι τώρα στις μεταρρυθμίσεις. Εν συνεχεία, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ως προς την απομείωση του χρέους. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα τρέχον δάνειο από το ΔΝΤ (28 εκατομμύρια ευρώ), το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο.
Το σίγουρο είναι ότι η σχέση της Αθήνας με το Ταμείο έχει περάσει από σαράντα κύματα. Το τελευταίο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, είχε… πετάξει το γάντι λέγοντας ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος και ότι το Ταμείο θα έπρεπε να αποφασίσει αν δέχεται να συμβιβαστεί.
Στις 21 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Τσίπρας είχε εμφανιστεί έντονα επικριτικός για τη στάση που έχει κρατήσει η Ουάσινγκτον και προέκρινε τα ευρωπαϊκά όργανα ως συνομιλητές και χρηματοδότες της Ελλάδας.
Στο ενδιάμεσο, η Γερμανία επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά δεν δέχεται κουβέντα για πιθανή απομείωση του ελληνικού χρέους. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προτείνει μια ενδιάμεση λύση: το ετήσιο κόστος αποπληρωμής του χρέους να μην ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Ετσι ώστε να μην καθίσταται άχθος που δεν μπορεί να σηκώσει η χώρα. Ως κατακλείδα, όμως, είχε αφήσει και ένα… καρφί που δεν άρεσε καθόλου στην ελληνική πλευρά: ότι η αναθεώρηση του προγράμματος μπορεί να κρατήσει μήνες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News