Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο αρχηγός της Τσετσενίας, φέρεται να εξετάζει την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της συγκεκριμένης υπό τη Ρωσική Ομοσπονδία περιφέρειας.
Μέσω ενός βίντεο στο Telegram, δήλωσε ότι έχει υπάρξει πρόεδρος της Τσετσενικής Δημοκρατίας εδώ και 15 χρόνια και ότι δε θα ήθελε να καταχραστεί το πόστο του αυτό.
«Εχουμε μια παροιμία μεταξύ των Καυκάσιων, των Τσετσένων. Οσο σεβαστός και πολυαναμενόμενος κι αν είναι ένας καλεσμένος, αν φύγει στην ώρα του, τότε είναι ακόμα πιο ευχάριστο», είπε ο στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν και εκ των μεγαλύτερων υποστηρικτών του πολέμου στην Ουκρανία.
«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα μου», προσέθεσε ο Καντίροφ στο σύντομο βίντεο του, το οποίο γυρίστηκε στο πολυτελές παλάτι του στο Γκρόζνι. Εμπειρος χρήστης των social media, ο τσετσένος πολέμαρχος μεταφέρει συχνά τα μηνύματά του μέσω αναρτήσεών του όπως η ακόλουθη, στην οποία διακρίνεται μάλιστα να χαμογελά.
❗️Don-Don Kadyrov said he is old and about to leave
"We have a proverb among Caucasians, Chechens. No matter how respected, long-awaited a guest is, if he leaves on time, then it is even more pleasant. I think that my time has also come. Until they kicked me out," said Kadyrov. pic.twitter.com/DT842FHKKA
— NEXTA (@nexta_tv) September 3, 2022
Ο Καντίροφ προήχθη στο ανώτερο αξίωμα της Τσετσενίας από τον ρώσο πρόεδρο το 2007 και έκτοτε υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του, υποστηρίζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή, με τους μαχητές του, θύμισε η Telegraph στο δημοσίευμά της για το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας το Σάββατο.
Ο πατέρας του Καντίροφ, ο Αχμάτ, είχε πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις στον Πρώτο Πόλεμο της Τσετσενίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ωστόσο άλλαξε πλευρά για τον Δεύτερο Πόλεμο, λίγα χρόνια αργότερα. Ο Πούτιν τον έχρισε επικεφαλής της περιφέρειας στον Βόρειο Καύκασο το 2000, ωστόσο σκοτώθηκε από βόμβα το 2004.
Το βίντεο του κ. Καντίροφ με το οποίο υποδηλώνεται ότι ο ίδιος ενδέχεται να παραιτηθεί από τη θέση που κατείχε ο πατέρας του και στην οποία σήμερα βρίσκεται ο ίδιος, έρχεται τη στιγμή που ο πόλεμος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία μοιάζει να βρίσκεται σε τέλμα, προσέθεσε η βρετανική εφημερίδα.
Οι δυτικοί αναλυτές εξεπλάγησαν από την εξέλιξη. Ο συνεργάτης του Βασιλικού Ινστιτούτου Μελετών Αμυνας και Ασφάλειας του Λονδίνου Σάμιουελ Ραμάνι μίλησε για «τεράστιο πλήγμα» για τον Πούτιν, στην περίπτωση που ο Καντίροφ θα πραγματοποιούσε την «απειλή» του να παραιτηθεί.
«Πρόκειται για μια δραστική αλλαγή τόνου από πλευράς του, καθώς πριν από λίγες μέρες, ο Καντίροφ δήλωσε ότι οι Καντιροβίτες, οι τσετσένοι μαχητές του, θα ήταν έτοιμοι να επελάσουν στην Ευρώπη», σημείωσε.
Αλλοι αναλυτές ήταν πιο επιφυλακτικοί. «Εχει πει παρόμοια πράγματα στο παρελθόν», ανέφερε ο αναλυτής επί ζητημάτων που αφορούν στον Βόρειο Καύκασο Ιβάν Κλις. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Τάρτου, στην Εσθονία, υποστήριξε ότι «αυτά συνήθως λέγονται όταν (σ.σ. ο Καντίροφ) θέλει να πάρει κάτι από τον Πούτιν, έστω μια δημόσια έκφραση υποστήριξης».
Εξάλλου η Telegraph επεσήμανε ότι παρά τη φοβερή φήμη τους, οι τσετσένοι μαχητές έχουν, γενικά, χαμηλές επιδόσεις στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό, ανέφερε, ότι τους έχουν χλευάσει ως «Τάγμα TikTok», μία αναφορά στη συνήθεια τους να βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους να επιδεικνύουν όπλα των αντιπάλων, οχήματα που κατέλαβαν κ.ο.κ..
Οι τσετσένοι μαχητές εμφανίζονταν να είχαν σημαντική παρουσία μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων τους πρώτους μήνες του πολέμου, κάτι που αργότερα έπαψε να ισχύει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News