466
«Είμαι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας -όχι της Ελλάδας- και υπηρετώ τα συμφέροντα της Αλβανίας», τόνισε ο Ράμα | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/FEHIM DEMIR

Ράμα: Ο Μπελέρης λογοδοτεί στην αλβανική Δικαιοσύνη όπως όλοι

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2023, 23:30
«Είμαι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας -όχι της Ελλάδας- και υπηρετώ τα συμφέροντα της Αλβανίας», τόνισε ο Ράμα
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/FEHIM DEMIR

Ράμα: Ο Μπελέρης λογοδοτεί στην αλβανική Δικαιοσύνη όπως όλοι

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2023, 23:30

Για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και για την φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη μίλησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί θησαυρό για τον πολιτισμό της συνύπαρξης» των δύο λαών, ωστόσο τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Μπελέρης «είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας» και «οφείλει να είναι ίσος έναντι του νόμου με κάθε άλλον αλβανό πολίτη, να λογοδοτεί όπως όλοι», διαμαρτυρόμενος, ουσιαστικά, για τις παρεμβάσεις της Αθήνας στην υπόθεση του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η επίκληση στην ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης ερμηνεύεται ως πρόθεση των Τιράνων να παραμείνει ο κ. Μπελέρης στη φυλακή ώστε να χάσει την προθεσμία της ορκωμοσίας του στη θέση του δημάρχου, ο Ράμα επέμεινε πως η κυβέρνησή του δεν επηρεάζει το έργο των δικαστών.

«Κάθε φορά που η ειδική εισαγγελία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος ανοίγει επίσημα μια διαδικασία, εγώ, η κυβέρνησή μου, το κόμμα του οποίου ηγούμαι, δηλαδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Αλβανίας, κάνουμε ακριβώς το ίδιο που κάναμε και σε αυτήν την περίπτωση: Αναφερόμαστε μόνο στην κυρίαρχη Δικαιοσύνη για να αποδώσει δικαιοσύνη και δεν παρεμβαίνουμε με κανέναν τρόπο στο έργο της, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά», υπογράμμισε.

«Αυτή είναι μια ιστορική συγκυρία για την Αλβανία. Δεν ξεκινήσαμε με την υπόθεση του κυρίου που απασχολεί την Αθήνα», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, έκρνε πως «δεν είναι ευρωπαϊκό» αλλά «πολύ ξεπερασμένο» το να υπονοεί η ελληνική πλευρά ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της «θα εκδικηθεί την Αλβανία, παρεμποδίζοντας τη διαδικασία ένταξης της στην ΕΕ».

«Εγώ βλέπω στην Ελλάδα όχι μόνο τον εταίρο μας στα Βαλκάνια, αλλά και τον εταίρο μας στην ΕΕ», σημείωσε εξάλλου ο ίδιος. «Συνεπώς, ελπίζω πραγματικά ότι η προτομή του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τοποθετηθεί στη Δερβιτσάνη. Το υποσχέθηκα και δεν έχω καμία πρόθεση να υποχωρήσω από αυτήν την υπόσχεση, επειδή σήμερα υπάρχει μια παρεξήγηση. Είναι ένας ακόμη λόγος να καταλάβουμε καλά ότι στα Τίρανα, σε αυτό το γραφείο (σ.σ. το πρωθυπουργικό), η Ελλάδα έχει έναν φίλο, έναν αληθινό φίλο, έναν ειλικρινή φίλο».

«Είμαι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας -όχι της Ελλάδας- και υπηρετώ τα συμφέροντα της Αλβανίας, όπου είμαι επικεφαλής μιας ιστορικής μάχης για την ίση απόδοση δικαιοσύνης για όλους στην Αλβανία», είπε ο Εντι Ράμα.

Ερωτηθείς εάν τα παραπάνω θα έχουν αντίκτυπο αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο κρατών στη Χάγη, ο αλβανός πρωθυπουργός απάντησε τείνοντας εκ νέου χείρα φιλίας στον κ. Μητσοτάκη:

«Εχουμε πολύ σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα, που είναι απολύτως συμβατά με την αναγκαιότητα μιας φιλικής και μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα. Κι αυτό ισχύει για όλα τα προβλήματα (…). Σε αυτό παραμένω προσηλωμένος. Και συνεχίζω να είμαι απόλυτα σίγουρος και αφοσιωμένος στη φιλία μου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...