416
Για την εμπνευσμένη ομιλία του, ο Ράμα (δεξιά) δέχεται τα συγχαρητήρια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν | REUTERS/Brendan McDermid

Ράμα κατά Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 18:29
Για την εμπνευσμένη ομιλία του, ο Ράμα (δεξιά) δέχεται τα συγχαρητήρια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν
|REUTERS/Brendan McDermid

Ράμα κατά Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 18:29

Αντιρωσικές ατάκες εκτόξευσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο αλβανός πρωθυπουργός. Τι δουλειά είχε ο Εντι Ράμα εκεί; Προήδρευε του οργάνου στο πλαίσιο της εκ περιτροπής εκπροσώπησης των μη μονίμων μελών του. Η σταθερά αλβανόφιλη και ευκαιριακά εχθρική προς τη Ρωσία Ιταλία έδωσε μέσω των δικών της media προβολή στα διατρέξαντα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κλήθηκε και μίλησε πρώτος από το βήμα του οργάνου, εκτάκτως λόγω του πολέμου, έτσι οι Ρώσοι ενοχλήθηκαν. Ο Ράμα άρπαξε την ευκαιρία και «τα έχωσε» στη Ρωσία. Η Corriere della Sera μετέφερε επακριβώς τι είπε. «Εφόσον διαμαρτύρεστε που ο πρόεδρος Ζελένσκι μιλάει πρώτος, ιδού η λύση: σταματήστε τον πόλεμο». Το μιλανέζικο μέσο σχολίασε: «Τι γρήγορη διπλωματία στον ΟΗΕ!»

Ο Ράμα απευθύνθηκε στον ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος είχε εκφράσει πολλές φορές την αγανάκτησή του για την ομιλία του Ζελένσκι προτού καν αυτή γίνει. Οι Ιταλοί θύμισαν ότι τους τελευταίους 19 μήνες το Ουκρανικό ετέθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας πλειστάκις, όμως ουδέποτε ελήφθη κάποια απόφαση λόγω του βέτο της Ρωσίας.

«Οση ώρα μιλούσε ο Ζελένσκι, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ απουσίαζε. Ο Ράμα μίλησε με σκωπτικό, καθόλου διπλωματικό τρόπο: ‘‘Θέλω να διαβεβαιώσω τους ρώσους συναδέλφους μου και όλους τους παρευρισκομένους ότι δεν πρόκειται για ειδική επιχείρηση της αλβανικής προεδρίας’’ είπε, χρησιμοποιώντας τον ίδιο όρο, ‘‘ειδική επιχείρηση’’, τον οποίο η Ρωσία μεταχειρίζεται αντί της λέξης πόλεμος.

»Ο Ράμα είναι συχνά ειρωνικός απέναντι στη ρωσική πολιτική (η χώρα του και λόγω Κοσόβου έχει εχθρικές σχέσεις με τη Σερβία, που συνδέεται στενά με τη Μόσχα). Τόσο πολύ μάλιστα, που κάποια από τις σαρκαστικές παρατηρήσεις του για τη Ρωσία έκανε τον γύρο του κόσμου πριν από τρεις εβδομάδες.

»Σε συνάντηση κορυφής με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου και της Κροατίας, είπε ένα μακάβριο αστείο για τη δολοφονία του Πριγκόζιν». Και η Corriere παρέθεσε αυτούσιο το ανεκδοτολογικού επιπέδου αστείο του Ράμα:

«Στη Ρωσία διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση των ζωνών ώρας, αφού υπάρχει διαφορά 9 ωρών μεταξύ των άκρων της. Ο πρωθυπουργός πήγε στον Πούτιν και του είπε: ‘‘Κύριε πρόεδρε, έχουμε πρόβλημα. Εστειλα την οικογένειά μου διακοπές, τους τηλεφώνησα για να τους καληνυχτίσω, όμως αυτοί ήταν ήδη στην παραλία. Τηλεφώνησα στον Σολτς για να του ευχηθώ, όμως γιορτάζει αύριο. Τηλεφώνησα και στον Σι Τζινπίνγκ για πρωτοχρονιάτικες ευχές, αλλά μου είπε ότι δεν άλλαξε ο χρόνος’’. Και ο Πούτιν τού απάντησε: ‘‘Συνέβη και σε μένα. Τηλεφώνησα στην οικογένεια του Πριγκόζιν για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου, όμως το αεροπλάνο του δεν είχε ακόμη απογειωθεί’’».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...