532
Οικογένειες Παλαιστινίων φεύγουν με ό,τι μέσο διαθέτουν από τη Ράφα, την Τρίτη | REUTERS/Hatem Khaled

Ράφα: «Στο κέντρο της πόλης» ισραηλινά τεθωρακισμένα

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 15:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/05/2024 17:10
Οικογένειες Παλαιστινίων φεύγουν με ό,τι μέσο διαθέτουν από τη Ράφα, την Τρίτη
|REUTERS/Hatem Khaled

Ράφα: «Στο κέντρο της πόλης» ισραηλινά τεθωρακισμένα

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 15:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/05/2024 17:10

Ισραηλινά άρματα μάχης έφθασαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά την Τρίτη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου συνεχίζεται η αιματοχυσία.

Τα άρματα μάχης θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Αουντα, ένα ορόσημο της κεντρικής Ράφα, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, την Τρίτη 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον οι 12 από αυτούς ήταν γυναίκες, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα νέα ισραηλινά πλήγματα σε μια περιοχή με σκηνές όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι, στην επισημασμένη ανθρωπιστική περιοχή του Μαουάσι, στα δυτικά της Ράφα.

Στη διάρκεια της νύχτας, οι Ισραηλινοί σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεσή του παρά τη διεθνή κατακραυγή για τον βομβαρδισμό κτιρίου της Χαμάς την Κυριακή, που προκάλεσε πυρκαγιά σε καταυλισμό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστινίους, οι περισσότεροι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Μετά το πλήγμα αυτό, τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, δήλωσαν αξιωματούχοι στον θύλακα όπου την εξουσία ασκεί η τρομοκρατική οργάνωση  Χαμάς.

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών, σύμφωνα με κατοίκους. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και ενόπλους της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.

Καπνοί υψώνονται πάνω από τη Ράφα την Τρίτη, μετά από νέα ισραηλινά πλήγματα – REUTERS/Hatem Khaled

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.

Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στις παρυφές της Ράφα και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές της, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.

Κάτοικοι δήλωσαν πως η περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα της Κυριακής, εξακολουθεί να υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

«Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονται υπό πυρά όλη τη νύχτα», είπε ένας κάτοικος στο Reuters.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, UNRWA.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή, που το διέταξε να σταματήσει ενέργειες που βάζουν σε κίνδυνο αμάχους, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου του δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση στην πόλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...