Ωρα αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τον «σεισμό Καϊλή», καθώς στις τις 16.00 ώρα Ελλάδας, στη Διάσκεψη των Προέδρων, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την καθαίρεσης της 44χρονης ελληνίδας ευρωβουλευτού από τη θέση της αντιπροέδρου (απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων όσων ψηφίσουν). Τον λόγο στη συνέχεια θα πάρει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να επικυρώσει την απόφαση (με πλειοψηφία δύο τρίτων).
Προς το παρόν με απόφαση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, που τέθηκε σε άμεση ισχύ, ανεστάλησαν όλες οι εξουσίες-καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στην κυρία Καϊλή, η οποία παραμένει υπό κράτηση στις φυλακές του Σεν Ζιλ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο λόγος που οδήγησε στην αυτόματη άρση της ασυλίας της και τη σύλληψή της ήταν τα ευρήματα αρχικά στα χέρια του πατέρα της και στη συνέχεια στην έρευνα που ακολούθησε στην οικία της: μεγάλα ποσά σε μετρητά, μέσα σε σακούλες και βαλίτσες, δηλαδή τέλεση αδικήματος επ’ αυτοφώρω.
Μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα και τον ανακριτή, μέσα σε 48 ώρες, έως πέντε μέρες, η Εύα Καϊλή θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον άλλου ανακριτή ο οποίος θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση για την προφυλάκισή της ή μη για το λεγόμενο Qatargate, θα ανακοινωθεί πιθανότατα την Τετάρτη.
Για την υπόθεση -υπενθυμίζεται- έχουν συλληφθεί ο ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο σύντροφός της Εύας Καϊλή (και στενός συνεργάτης του Παντσέρι) Φραντσέσκο Τζιόρτζι, καθώς και ένας λομπίστας των Βρυξελλών.
Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Υπό κράτηση επίσης, έχουν τεθεί στην Ιταλία τόσο η σύζυγος, όσο και η κόρη του ευρωβουλευτή Παντσέρι.
Αντίθετα, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο πατέρας της Εύας Καϊλή -ο οποίος φέρεται να εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο του με μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά- και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Το χρονικό των προσαγωγών και οι συλλήψεις
Κατά πληροφορίες πρώτα οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τον σύντροφο της Εύας Καϊλή έξω από το σπίτι τους στις Βρυξέλλες, καθώς δεν μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτό λόγω της ασυλίας της ευρωβουλευτού.
Στη συνέχεια εντόπισαν και προσήγαγαν τον πατέρα της Εύας Καϊλή έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, τη στιγμή που μετέφερε χειραποσκευή με 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο πατέρας της ευρωβουλευτού «έπαιζε απλώς το ρόλο του μεταφορέα».
Αυτό κατά τις ίδιες πάντα πηγές, ήταν και το «κλειδί» ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια οι Αρχές να μπουν στο σπίτι της ευρωβουλευτού παρά την ασυλία που απολάμβανε.
Στην έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι της ελληνίδας ευρωβουλευτού, εντοπίστηκαν σε τσάντες χειρός και χειραποσκευές πολυτελείας 150.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε, αφέθηκε υπό όρους ελεύθερος.
Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα
Το μεσημέρι της Δευτέρας ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, προέβη στη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή, των μελών της οικογένειάς της και του συζύγου της.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο κ. Βουρλιώτης προέβη στην κίνηση αυτή, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).
Επιπλέον δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί real estate εταιρείας με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, η οποία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να έχει ιδρυθεί προσφάτως από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της.
Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).
Αλλοι τέσσερις Ιταλοί στο στόχαστρο
Σύμφωνα με την La Repubblica, στο πλαίσιο των ερευνών του Qatargate σφραγίστηκαν τα γραφεία άλλων τεσσάρων Ιταλών στο Ευρωκοινοβούλιο.
Συγκεκριμένο πρόκειται για την Φεντερίκα Γκαρμπανιάτι, βοηθό της ευρωβουλευτού Αλεσάντρα Μορέτι (και πρώην συνεργάτη του Παντσέρι), η οποία, παρά το γεγονός ότι έκανε ένα ταξίδι στην Ντόχα για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, ξεκαθάρισε ότι πάντα ψήφιζε σύμφωνα με τις υποδείξεις της ομάδας της.
Ο δεύτερος είναι ο Τζουζέπε Μερόνι, επίσιης πρώην βοηθός του Παντσέρι και νυν βοηθός της εκλεγείσας με τι Forza Italia, Λάρα Κόμι.
Κατά το δημοσίευμα, την Κόμι και τον Παντσέρι -παρά τις διαφορετικές πολιτικές τους αφετηρίες- τους συνδέει η «στρογγυλή θεά» και η φιλία που γεννήθηκε από το κοινό τους πάθος: το ποδόσφαιρο. Η μία οπαδός της Μίλαν και ο άλλος της Ιντερ, έπαιρναν συχνά μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες στο ντέρμπι της Λομβαρδίας.
Η τρίτη είναι η Ντονατέλα Ροστάνιο, ειδική στα της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου, επίσης πρώην συνεργάτης του Παντσέρι και σήμερα της ιταλικής καταγωγής, βελγίδας ευρωβουλευτού Μαρία Αρένα.
Η Ροστάνιο είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ιδρυθείσας από τον Παντσέρι, ΜΚΟ «Fight Impunity», που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισαγγελίας.
Ο τέταρτος είναι ο Νταβίντε Ζόγκια, εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της ιταλικής Αριστεράς πριν από δεκαπέντε χρόνια, πρώην βουλευτής, πιστός του Πιερλουίτζι Μπερσάνι (πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος) και οργανωτικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε, επειδή ζούσε στις Βρυξέλλες σε ένα σπίτι που ανήκε στον Τζουζέπε Μερόνι, με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο γραφείο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες.
Ο Zόγκια ανήκει στο προσωπικό του Πιέτρο Μπαρτόλο (πολιτικός ευρύτερα γνωστός για τις τοποθετήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών) αλλά και στο προσωπικό του αρχηγού της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπράντο Μπενιφέι (οι βοηθοί είναι συχνά μοιρασμένοι μεταξύ των ευρωβουλευτών).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News