548
Μία από τις πρώτες φωτογραφιες της τεράστιας κινητοποίησης της αστυνομίας του Μονάχου έξω από το ισραηλινό προξενείο | Χ

Nεκρός ο ένοπλος που άνοιξε πυρ το κέντρο του Μονάχου

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 11:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/09/2024 12.25
Μία από τις πρώτες φωτογραφιες της τεράστιας κινητοποίησης της αστυνομίας του Μονάχου έξω από το ισραηλινό προξενείο
| Χ

Nεκρός ο ένοπλος που άνοιξε πυρ το κέντρο του Μονάχου

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 11:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/09/2024 12.25

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο του Μονάχου έπειτα από πυροβολισμούς στην περιοχή κοντά στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για την ναζιστική περίοδο και στο προξενείο του Ισραήλ, ανήμερα της επετείου της επίθεσης Παλαιστινίων σε ισραηλινούς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας του Μονάχου ήταν μεγάλη, με δεκάδες αστυνομικούς να σπεύδουν στο σημείο και λίγο αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες (που επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια και επισήμως) να καταφέρνουν να εξουδετερώσουν τον ένοπλο που άνοιξε πυρ, πυροβολώντας τουλάχιστον δύο φορές εναντιον τους.

Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν, ενημέρωνε ότι ο άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του.

Πρώτη η Süddeutsche Zeitung μετέδωσε ότι η αστυνομία πυροβόλησε έναν ύποπτο. χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει άλλες πληροφοριες για το περιστατικό.

Στην περιοχή, ανέφερε η SZ, ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί (δείτε το βίντεο επάνω), ενώ η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν το κέντρο της πόλης.

«Μεγάλη επιχείρηση με τη συμμετοχή πολλών αξιωματικών διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στην περιοχή Briennerstrasse και Karolinenplatz, η οποία έχει αποκλειστεί», ανέφερε στην πρώτη της ενημερωση η αστυνομία του Μονάχου.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το περιστατικό σχετίζεται με τρομοκρατία.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλα ύποπτα άτομα, που να συνδέονται με αυτή την ενέργεια. Πολλοί αξιωματικοί βρίσκονται επιτόπου στην τοποθεσία και διεξάγουν έρευνα.Θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες», συμπληρώνεται στην πρώτη αυτή ενημέρωση για το περιστατικό.

Αργότερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν, ανακοίνωσε ότι ο ένοπλος που δέχθηκε τα πυρά των αστυνομικών υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 09:00 (τοπική ώρα) ένας άνδρας με μακρύκανο όπλο έφθασε μπροστά στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό και πυροβόλησε τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο φυλάκιο μπροστά από το κτίριο. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και τραυμάτισαν θανάσιμα τον δράστη, ενώ πολύ γρήγορα βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, καθώς στο γειτνιάζον κτίριο στεγάζεται το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, το οποίο επίσης φυλάσσεται.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μονάχου, στην ανταλλαγή πυρών συμμετείχαν αρχικά πέντε αστυνομικοί.

Προσώρας δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα ή/και τα κίνητρα του δράστη.

Η αστυνομία εκτιμά ότι έδρασε μόνος και δεν αναζητά τυχόν συνεργούς. Η επιχείρηση πάντως συνεχίστηκε με την συνδρομή και ελικοπτέρου.

Το επεισόδιο, όπως προαναφέρθηκε,  συμπίπτει με την επέτειο της επίθεσης Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινών αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

Σε ανακοίνωση του το ισραηλινό προξενείο, αναφέρει ότι στο επεισόδιο δεν τραυματίστηκε κανένα από τα μέλη του προσωπικού, καθώς ήταν κλειστό λόγω ακριβώς της επετείου της δολοφονικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς του ’72.

«Ο ένοπλος», επιβεβαιώνεται στην ανακοίνωση, «εξουδετερώθηκε από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας και η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο».

Το ίδιο αναφέρει και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, τονίζοντας πως ουδείς ισραηλινός διπλωμάτης (ή αλλο μέλος του προσωπικού του προξενείου) τραυματίστηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...