1642
Διασώστες στο μακάβριο έργο να βρουν σορούς μέσα στα καμένα - η πυρκαγιά ακολούθησε τις σφαίρες | EPA/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

Σφαγή από τον ISIS: Εκατόμβη νεκρών σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2024, 19:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2024, 12:15
Διασώστες στο μακάβριο έργο να βρουν σορούς μέσα στα καμένα - η πυρκαγιά ακολούθησε τις σφαίρες
|EPA/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

Σφαγή από τον ISIS: Εκατόμβη νεκρών σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2024, 19:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2024, 12:15

Η Ρωσία ζει τον εφιάλτη του δικού της «Μπατακλάν» — μια τρομακτική αντήχηση στο 2024 των πολύνεκρων επιθέσεων των φανατικών ισλαμιστών στο Παρίσι το 2015: Τουλάχιστον 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν —ανάμεσά τους και παιδιά— σε μακελειό με πυροβολισμούς και εκρήξεις στο Crocus City Hall, συναυλιακό χώρο που βρίσκεται στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας, το βράδυ της Παρασκευής. Εκφράζονταν φόβοι ότι η μακάβρια λίστα των νεκρών θα μεγαλώσει. Αλλωστε οι διασώστες συνέχιζαν το μεσημέρι του Σαββάτου να ανασύρουν σορούς…

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η FSB ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι συνελήφθησαν 11 άτομα και τέσσερα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ως άμεσα εμπλεκόμενα στην πολύνεκρη επίθεση. Και μολονότι ο ISIS έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό, οι ρωσικές Αρχές «είδαν» σύνδεση των συλληφθέντων με την… Ουκρανία. Πολύ βολικό όταν, προσπερνώντας το αφήγημα περί ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, έχεις μόλις αναγνωρίσει και πει στους ρώσους πολίτες ότι πρόκειται για «πόλεμο»…

Τι συνέβη

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – ενοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο τεράστιο κτίριο.

Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι «λίγο πριν από την έναρξη» της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω. Κάποιοι ποδοπατήθηκαν καθώς επικράτησε πανικός.

Οι αρχικοί απολογισμοί περί 60 και 93 νεκρών αναθεωρήθηκαν γρήγορα επί τα χείρω, καθώς θύματα δεν υπήρξαν μόνο από τις σφαίρες των τρομοκρατών αλλά και από τις εκρήξεις και τη φωτιά που ακολούθησαν. Ερευνητές διευκρίνισαν, το μεσημέρι του Σαββάτου, ότι βρήκαν «κι άλλα πτώματα στις έρευνές τους στα συντρίμμια», με τα οποία αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών «στους 115».

Το Interfax «προσδιόρισε» τον πιθανό αριθμό των δραστών σε έως και πέντε άτομα, τα οποία, χρησιμοποιώντας καλάσνικοφ άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο, σκορπίζοντας τον θάνατο στους ανυποψίαστους παρευρισκόμενους στο Crocus City Hall, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο ISIS, το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος», ανέλαβε την ευθύνη για το λουτρό αίματος, ακυρώνοντας το αφήγημα που έσπευσαν από νωρίς να εξυφάνουν οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου περί εμπλοκής των «ουκρανών νεοναζί» (βλ. παρακάτω) —άλλωστε λίγη ώρα νωρίτερα, και για πρώτη φορά, η Μόσχα είχε μιλήσει για «πόλεμο» με τους Ουκρανούς.

Τρομοκράτες του ISIS «επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση (…) στα προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας», δήλωσε η τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση σε έναν από τους λογαριασμούς της στο Telegram.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση.

Πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή το Κρεμλίνο (πριν από την ανάληψη ευθύνης από το ISIS), η πλέον πολύνεκρη των τελευταίων δεκαετιών στη Ρωσία, η οποία καταγράφεται μία εβδομάδα μετά τις προεδρικές εκλογές που οδήγησαν στην επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν και ενώ το προηγούμενο διάστημα αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει για πιθανά «χτυπήματα» εξτρεμιστών στη Ρωσία —ένα σημείο τριβής ήδη μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, καθώς η ρωσική προπαγάνδα αμέσως κατήγγειλε ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν αλλά δεν ενημέρωσαν

Βέβαια, οι Αμερικανοί είχαν ενημερώσει και απλώς, προεκλογικά, ο Πούτιν επέλεξε να αγνοήσει τα μηνύματα.

[Επίσης αυτή η προειδοποίηση των Αμερικανών επιδέχεται πολλών ερμηνειών, καθώς μιλάμε για τη Ρωσία: τον Σεπτέμβριο του 1999 έγιναν πολλές και πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, στη Μόσχα και αλλού, οι οποίες αποδόθηκαν γρήγορα σε Τσετσένους, οδήγησαν στον ανελέητο βομβαρδισμό του Γκρόζνι από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και στην άνοδο του Πούτιν στην εξουσία —η αντιπολίτευση κατήγγειλε τότε, και όχι χωρίς πειστικά επιχειρήματα, ότι εκείνες οι τρομοκρατικές επιθέσεις με τους εκατοντάδες νεκρούς είχαν επί της ουσίας οργανωθεί από τη διαβόητη FSB, τη διάδοχο της KGB, προκειμένου να δωθεί στον τότε άγνωστο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πούτιν ένα εφαλτήριο για να επιδείξει πυγμή και να αναδειχθεί ως νέος ηγέτης]

Σε κάθε περίπτωση, η φρίκη είναι ξανά εδώ, οι νεκροί είναι νεκροί, ανεξάρτητα από το πώς θα τους χρησιμοποιήσει η προπαγάνδα του Κρεμλίνου (ήδη καταγγέλθηκαν οι Ουκρανοί). Βίντεο και φωτογραφίες που περιήλθαν στην κατοχή των διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων δείχνουν μεγάλη φωτιά και καπνούς από το σημείο όπου σημειώθηκε το λουτρό αίματος:

REUTERS/Maxim Shemetov

Ανθρωποι εξακολουθούσαν να είναι παγιδευμένοι μέσα στον συναυλιακό χώρο, όπως και στην οροφή του κτιρίου, μέρος της οποίας κατέρρευσε μετά από τους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις που σημειώθηκαν, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των ρωσικών δικτύων.

Η φωτιά είχε τυλίξει το ένα τρίτο του κτιρίου του συναυλιακού χώρου και η οροφή είχε παραδοθεί σχεδόν εξολοκλήρου στις φλόγες, μετέδωσε το TASS.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επί τόπου (REUTERS/Maxim Shemetov)

Βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν σκηνές χάους, με έναν μεγάλο αριθμό θεατών να προσπαθούν να βγουν από την αίθουσα, μετά τους πυροβολισμούς. Αλλα βίντεο έδειχναν πολλούς ανθρώπους να κείτονται ακίνητοι μέσα σε λίμνες αίματος έξω από τον συναυλιακό χώρο.

Προσοχή, σκληρές εικόνες από την επίθεση

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Ολες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, έκανε γνωστό ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν.

Οι ρωσικές δυνάμεις της τάξης ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι αναζητούν τους δράστες –μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως καμία προσαγωγή ή σύλληψη υπόπτων. «Ειδικές μονάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς εργάζονται στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall. Αναζητούν εγκληματίες και εκκενώνουν το κτίριο απομακρύνοντας τους πολίτες», ανακοίνωσε η εθνοφρουρά Rosgvardia στον λογαριασμό της στο Telegram.

«Ο Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται «συνεχώς» και «από τα πρώτα λεπτά» για τη φονική επίθεση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

«Από τα πρώτα λεπτά του περιστατικού στο Crocus City Hall, ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι είχαν αρχίσει πυροβολισμοί. Ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι συμβαίνει και τα μέτρα που λαμβάνονται», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κόντρα Μόσχας – Ουάσινγκτον

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι «οι σκέψεις του είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης», σε ένα πρώτο σχόλιο για τις «φρικτές και δύσκολες εικόνες» από τη Μόσχα.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, υπογράμμισε, ακόμη, ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται» στην πολύνεκρη τραγωδία που συγκλόνισε τη Ρωσία. «Θα συμβούλευα να μην υπάρξει σε τόσο πρώιμο στάδιο σύνδεση με την Ουκρανία» συνέστησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν βλέπει ενδείξεις ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα» αντέδρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας στη δική της δήλωση: «Σε ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον βγάζουν συμπεράσματα για την αθωότητα κάποιου εν μέσω μιας τραγωδίας;».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το «τερατώδες έγκλημα».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι γνωστός για την έλλειψη ψυχραιμίας στις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι η χώρα του θα «καταστρέψει» τους «τρομοκράτες του Κιέβου», εάν αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Εάν αποδειχθεί ότι είναι τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου… πρέπει όλοι τους να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα ως τρομοκράτες. Συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του κράτους που διέπραξε μια τέτοια ωμότητα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μεντβέντεφ σε μήνυμά του στο Telegram.

Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή

Η Ουκρανία ξεκαθάρισε, βέβαια, λίγα λεπτά μετά το συμβάν, πως δεν εμπλέκεται στο αιματηρό επεισόδιο, μέσω του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», ήταν τα ακριβή λόγια του ουκρανού αξιωματούχου, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική πολεμική μηχανή. «Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου», πρόσθεσε.

Στη σχετική δήλωσή του ο Ποντόλιακ επισήμανε, δε, πως «πολύ πριν τα γεγονότα στο Crocus City Hall, είχαμε ακούσει δημόσιες προειδοποιήσεις από ξένες πρεσβείες στη Μόσχα για την πιθανότητα» να σημειωθούν τρομοκρατικού χαρακτήρα επιθέσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η λεγεώνα «Ελευθερία για τη Ρωσία», παραστρατιωτική οργάνωση ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, επίσης αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη φονική ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας. «Υπογραμμίζουμε ότι η “Λεγεώνα” δεν πολεμά τους ρώσους πολίτες», δήλωσε η οργάνωση, καθιστώντας υπεύθυνο «το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν».

Τι έλεγαν προ ημερών Αμερικανοί και Αγγλοι

Πράγματι, όπως προαναφέρθηκε, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για την πιθανότητα επίθεσης εξτρεμιστικής ομάδας στην περιοχή της Μόσχας.

Ο συναγερμός ασφαλείας, που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, αρχικά από την πρεσβεία των ΗΠΑ και ακολούθως από τη βρετανική πλευρά, προέτρεπε τους πολίτες των δύο χωρών να «αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων 48 ωρών».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε τότε ότι «παρακολουθούσε τις αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν άμεσα σχέδια να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών».

Στις 19 Μαρτίου ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις δηλώσεις των δυτικών χωρών –το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας είχαν ακολουθήσει η Λετονία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία και ο Καναδάς, προχωρώντας σε ανάλογες προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους– σχετικά με το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία «προκλητικές», οι οποίες αποσκοπούν «στον εκφοβισμό και την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας», θύμισε την Παρασκευή ο ιστότοπος Svoboda.org.

«Θερμά συλλυπητήρια» από το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall», αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα X.

«Οι σκέψεις μας», προστίθεται, «είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...