792
Φωτιά καίει δέντρα και θάμνους στη βόρεια πλευρά της Λαμίας, σε δασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ

Πυρκαγιές: Μήνυμα για εκκένωση στο βόρειο τμήμα της Λαμίας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 17:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2023 19:17
Φωτιά καίει δέντρα και θάμνους στη βόρεια πλευρά της Λαμίας, σε δασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ

Πυρκαγιές: Μήνυμα για εκκένωση στο βόρειο τμήμα της Λαμίας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 17:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2023 19:17

Σκληρή μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα έδινε το Πυροσβεστικό Σώμα την Τετάρτη, με αναζωπυρώσεις στη Ρόδο και την Κέρκυρα αλλά και νέες μεγάλες πυρκαγιές σε τρεις ακόμη περιοχές: στη Μαγνησία, στη Φθιώτιδα και στη Λαμία.

Ειδικά στην τελευταία, το απόγευμα εστάλη μήνυμα εκκένωσης για το βόρειο τμήμα της πόλης. Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι στην περιοχή Αφανός και στις 17:33 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους των βορείων περιοχών της πόλης με οδηγίες να κατευθυνθούν προς το κέντρο και τα νότια.

Μήνυμα εκκένωσης εστάλη αργότερα και στους κατοίκους σε Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή.

Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν στη μάχη με τις φλόγες και, σύμφωνα με το lamiareport.gr, μετέβησαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας. Συγκεκριμένα ένας πυροσβέστης και δύο πολίτες ζήτησαν βοήθεια λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ ένας ακόμη πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να προσεγγίσει επικίνδυνη εστία σε δύσβατο σημείο.

Η φωτιά πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Το μέτωπό της φωτιάς κατευθυνόταν ανατολικά κοντά σε σπίτια, όπως φαίνεται και από βίντεο του LamiaReport ενώ είχε επεκταθεί και δυτικά προς το Κάστρο της Λαμίας μέσα σε πευκόφυτη περιοχή.

Μόλις ξέσπασε η φωτιά αποφασίστηκε η εκκένωση των σπιτιών στην περιοχή Αφανού της Λαμίας, ενώ την ίδια στιγμή άρχισαν τις ρίψεις τα δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν καεί ήδη δύο σπίτια και μια αποθήκη στην περιοχή του Αφανού.

Στο σημείο επιχειρούσαν πυροσβέστες αλλά και εθελοντές με τη συμμετοχή της αστυνομίας και του δήμου, μαζί με τα δύο αεροσκάφη για να συγκρατήσουν τη φωτιά.

Η κατάσταση σε άλλες περιοχές

Στη Ρόδο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εκατοντάδες εθελοντές που επιχειρούν στο νησί μετά την αναζωπύρωση στο Βατί, αντιμετώπιζαν μια ακόμη σε περιοχή κοντά στο χωριό Απόλλωνα, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά πριν από εννέα μέρες. Παράλληλα στις περιοχές αυτές γίνονταν συνεχώς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούσαν τέσσερα ελικόπτερα, τρία αεροσκάφη και ένα συντονιστικό. Παράλληλα υπήρχε βοήθεια και από ευρωπαίους πυροσβέστες από τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ οι δυνάμεις αναμενόταν να ενισχυθούν.

Ταυτόχρονα, από την Τετάρτη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλο το νησί της Ρόδου, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς οι φωτιές συνέχιζαν να καίνε για ένατη ημέρα.

Εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, που πλήττονταν από την καταστροφική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Στην Κέρκυρα, την ίδια ώρα, έδιναν μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές σε δύο ενεργά μέτωπα, σε δύσβατες περιοχές.

Καμένες εκτάσεις στο χωριό Περίθεια Κέρκυρας (Thomas Giotopoulos / SOOC)

Παράλληλα από το πρωί της Τετάρτης επιχειρούσαν και εναέρια μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά, καθώς υπήρχε ο φόβος μεγάλης αναζωπύρωσης με την αλλαγή του καιρού το απόγευμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμενόταν να φυσήξουν βορειοδυτικοί άνεμοι στην περιοχή.

Μετά τις δύσκολες ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στις Λούτσες, το Σύκι και την Ημερολιά, την Τετάρτη επέστρεψαν στα σπίτια τους όλοι ηλικιωμένοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί. Οι νεότεροι κάτοικοι είχαν μείνει στους οικισμούς και ήταν μεγάλη η βοήθεια που προσέφεραν στους πυροσβέστες.

Η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας κατηγορηματικά επισήμανε πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης και στο Βελεστίνο Μαγνησίας στον δρόμο προς Αερινό η οποία πλησίαζε απειλητικά οικισμό της περιοχής.

Φωτογραφία από το magnesianews.gr

Οι συνθήκες ήταν δύσκολες δεδομένου ότι στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Επί τόπου έσπευσαν 18 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρο και έξι οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν δύο ελικόπτερα.

Λίγο μετά τις 15:30 οι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τους κατοίκους των χωριών Αγιος Γεώργιος, Βελεστίνο και Σέσκλο. Παράλληλα, κλειστή παρέμενε η Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ένα ποιμνιοστάσιο τυλίχτηκε στις φλόγες, ενώ δινόταν μάχη το μέτωπο να μην προχωρήσει προς τα σπίτια

Ταυτόχρονα, φωτιά μαινόταν και στον Κρόκιο Αλμυρού, στη Μαγνησία, σε αγροτική έκταση, όπου είχαν κινητοποιηθεί 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα και ένα ελικόπτερο. Μέχρι νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης δεν απειλούνταν ο οικισμός.

Ειδικότερα η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή του Αλμυρού – στο 293ο χλμ- με τις φλόγες να περνούν πάνω από τη νησίδα της Εθνικής Οδού.

Ακόμα, πυρκαγιά ξέσπασε και σε αγροτοδασική περιοχή στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού στη Φθιώτιδα. Στο σημείο έσπευσαν 27 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και επτά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν πέντε αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ωστόσο ο δυνατός άνεμος που έπνεε στην περιοχή έκανε δύσκολη την προσπάθεια κατάσβεσης.

Μέσω του 112, ειδοποιήθηκαν λίγο πριν τις 19:00 οι κάτοικοι της Κάτω Τιθορέας. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάτω Τιθορέα εκκενώστε τώρα προς Ανω Τιθορέα. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...