1266
Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις και σε Χασιά - Φυλή | ΙΝΤΙΜEnews

Κάηκαν σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου – Αγωνία για τον δρυμό της Πάρνηθας

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 08:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/08/2023 12.00
Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις και σε Χασιά - Φυλή
|ΙΝΤΙΜEnews

Κάηκαν σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου – Αγωνία για τον δρυμό της Πάρνηθας

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 08:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/08/2023 12.00

Στις φλόγες παραδόθηκαν οικίες στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου έπειτα από μεγάλη αναζωπύρωση που έφερε τη μεγάλη φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας μέσα στις αυλές των σπιτιών.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης το κύριο μέτωπο τη φωτιάς κατευθυνόταν ανατολικά προς Ντάρδιζα, Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο και την Αγία Παρασκευή. Από την πρώτη στιγμή δόθηκε σκληρή μάχη ώστε να μην ανέβει τις πλαγιές της Πάρνηθας μέσα στον Εθνικό Δρυμό.

Λίγες ώρες αργότερα όμως, και καθώς ενισχύονταν οι άνεμοι στην περιοχή, οι φλόγες έζωσαν τα πρώτα σπίτια στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Με μήνυμα μέσω του 122 δόθηκε εντολή εκκένωσης.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά, απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε η ειδοποίηση.

Οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων κατέγραψαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες πυροσβεστών και αστυνομικών να ψάχνουν πόρτα-πόρτα για τυχόν εγκλωβισμένους.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε λίγο πριν από τις 12.00 και για τον οικισμό Λεφάντω.

Το μεσημέρι της Τετάρτης γνωστοποιήθηκε ότι με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. εκκενώνεται προληπτικά και το κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, τα 700 άτομα που βρίσκονται εκεί θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα ή στη δομή της Πέτρου Ράλλη.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, διευκρίνισε ότι τα βασικά μέτωπα στη Φυλή ήταν δύο: ένα στη Δεκέλεια και το δεύτερο στον Αγιο Ιωάννη Ρώσο, ενώ επιβεβαίωσε πως έχουν καεί σπίτια.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα, όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Μενιδίου, Στάθης Τοπαλίδης, εκκενώθηκαν προληπτικά τρία γηροκομεία με 150 φιλοξενούμενους, οι οποίοι προς το παρόν έχουν μεταφερθεί στο δημαρχείο.

 

Μεγάλες είναι οι καταστροφές, σε σπίτια και επιχειρήσεις, που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα σε Χασιά και Φυλή (φωτογραφίες κάτω).

Κατά την πρώτη επίσημη ενημέρωση της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι η φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα.

Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο από Σουηδία και δύο από Γερμανία, καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, το γεγονός ότι μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρέθηκαν αντιμέτωπες με συνολικά 209 νέες πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, σε αυτήν της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζονται ενεργά μέτωπα στις περιοχές Πετρωτά, Πέραμα και Μεσημβρία και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς στις περιοχές Νίψα και Αισύμη. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, τις οποίες συνδράμουν 56 πυροσβέστες με 10 οχήματα από Ρουμανία και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από την Κύπρο καθώς και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα της πυρκαγιάς στη Χρυσούπολη Καβάλας, όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, με τις ισχυρές δυνάμεις που έχουν διατεθεί να αντιμετωπίζουν δύο μέτωπα, το ένα πλησίον του οικισμού Αβραμυλιά και το δεύτερο στην περιοχή Διαλεκτό. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη, το ένα από την Κροατία.

Επιπλέον, όπως τόνισε, στην Ανω Δροσίνη και στον Μίσχο Ροδόπης, καθώς και στο Μοσχοπόδι Θήβας, μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ενεργές καύσεις.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας.

Πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη επίσης σε Μακρακώμη Φθιώτιδας, Υλίκη Βοιωτίας, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Πρόδρομο Βοιωτίας και Ταρσό Λιβαδειάς.

«Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες και σε αρκετές περιπτώσεις ακραίες. Ολες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή και δίνουν τη μάχη στα πεδία των πυρκαγιών», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

Οπως μετέδωσε το Μega, κατά την ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στις παρυφές της Πάρνηθας, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που έμειναν πίσω για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής.

«Ας είναι καλά η Πυροσβεστική. Τα παιδιά έτρεχαν σαν τρελοί, μπράβο τους, συγχαρητήρια. Ερχονταν συνεχώς αλλαγές του αέρα, ροπές τρελές και κάποια στιγμή γύρισε απότομα, γύρισε τα πεύκα και δεν τα έκαψε. Τέτοια η ταχύτητά της… Οι άνθρωποι να καούν ζωντανοί για να σώσουν τις περιουσίες τους, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί ποτέ», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο κανάλι.

«Δεν έχει πουθενά αλλού να πάω. Τι να κάνεις, εάν δεν το προστατέψεις ή το φυλάξεις; Πού να πας; Θα παλέψω μέχρι τέλους, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν καεί το σπίτι, θα καούμε κι εμείς. Δεν υπάρχει τρόπος… Αν φύγω τι θα γίνει; Εδώ μπορώ να το προφυλάξω. Αν φύγω, τελείωσε», δήλωσε άλλος κάτοικος της περιοχής.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά οικισμούς σε Μενίδι και Φυλή – όπου ήδη έχουν σημειωθεί καταστροφές σε σπίτια.

Μιλώντας στο Μega, o αντιδήμαρχος Φυλής, Μιχάλης Οικονομάκης, περιέγραψε: «Ακούγονται απανωτές εκρήξεις και όλα δείχνουν εμπρησμό, οι ειδικοί είναι αυτοί που θα βγάλουν τα συμπεράσματα. Οι χερσαίες δυνάμεις είναι πολλές που επιχειρούν».

Λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Φυλής έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,

-Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

-Από την πλατεία Φυλής,

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

Καλύτερη είναι η εικόνα στον Ασπρόπυργο, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο διάσπαρτες ενεργές εστίες πυρκαγιάς. Στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι της Θήβας, με την εικόνα της να είναι ελαφρώς βελτιωμένη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή από νωρίς το πρωί 5 αεροσκάφη.

Τέσσερις συλλήψεις

Η Πυροσβεστική προχώρησε την Τρίτη στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων με την κατηγορία του εμπρησμού, οι δύο από πρόθεση και οι άλλοι δύο από αμέλεια.

Τα δύο άτομα που κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση συνελήφθησαν σε Κεφαλονιά και Ζαγόρι Ιωαννίνων, ενώ οι άλλες δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια έγιναν στο Κρυονέρι Αττικής και στο Πολύγυρο Θεσσαλονίκης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας

Δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4) σε Εβρο, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για σήμερα, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...