555
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά περίπου δύο ώρες αφότου εκδηλώθηκε, ωστόσο οι ζημιές που υπέστη το ιστορικό κτίριο μοιάζουν τεράστιες | Ali Atmaca/Anadolu Agency via Getty Images

Πλήγμα για την Oμογένεια η φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2022, 16:21
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά περίπου δύο ώρες αφότου εκδηλώθηκε, ωστόσο οι ζημιές που υπέστη το ιστορικό κτίριο μοιάζουν τεράστιες
|Ali Atmaca/Anadolu Agency via Getty Images

Πλήγμα για την Oμογένεια η φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2022, 16:21

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή της Κωνσταντινούπολης, στην ομώνυμη περιοχή, ωστόσο δεν υπήρξαν θύματα καθώς τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο.

Γύρω στις 14:20 η φωτιά είχε περιοριστεί, αφού όμως κατέστρεψε την οροφή –από όπου ενδεχομένως ξεκίνησε, κατά πληροφορίες– του ιστορικού κτιρίου, ενώ επεκτάθηκε και στην εξωτερική επένδυση και σε ορόφους, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τουρκικά από ΜΜΕ ανέφεραν πως η πυρκαγιά πιθανότατα προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Για την κατάσβεσης της φωτιάς επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Ασθενείς του νοσοκομείου απομακρύνθηκαν γρήγορα και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της Πόλης. Πολλοί απομακρύνθηκαν με αναπηρικά καροτσάκια ενώ άλλους τους πήραν αγκαλιά και τους μετέφεραν έξω, μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Μεταξύ όσων έσπευσαν μέσα στο νοσοκομείο για να διασώσουν ασθενείς ήταν πολλοί τούρκοι πολίτες ανέφερε από την πλευρά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Από την πτέρυγα του γηροκομείου, μόνο, απομακρύνθηκαν 104 άτομα, μετέδωσε το «CNN Türk».

Ο νομάρχης Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν τραυματίες από το συμβάν, δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του νοσοκομείου.

«Μαζί θα επαναφέρουμε αυτό το ιστορικό νοσοκομείο στα πόδια του», δήλωσε και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή, το οποίο εξυπηρετεί την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, ιδρύθηκε το 1753.

Το 2011, το νοσοκομείο είχε 39 γιατρούς, 98 νοσηλευτές και άλλο προσωπικό. Συνολικά εργάζονταν σε αυτό 440 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Ali Atmaca/Anadolu Agency via Getty Images
«Η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα»

«Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δήλωσή του για την καταστροφική πυρκαγιά στο κτίριο του νοσοκομείου, που αποτελεί τμήμα των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Βαλουκλή, ευχαριστώντας, παράλληλα, τις αρμόδιες Αρχές όλους όσοι εθελοντικά βοήθησαν στη διάσωση των τροφίμων του γηροκομείου.

Οπως επισήμανε ο ίδιος, «σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν».

Αναλυτικά, η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει ως εξής:

«Η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα. Ενα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματά της, στο οποίο έβρισκαν περίθαλψη και ζεστασιά οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας, υπέστη σημαντικές ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά.

Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα, και ευχαριστούμε τις κρατικές και αυτοδιοικητικές Αρχές και τα στελέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, τους εργαζομένους στο γηροκομείο και στο παρακείμενο νοσοκομείο, καθώς και όλους όσοι εθελοντικά βοήθησαν στη διάσωση των τροφίμων, αλλά και στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία.

Και πάλι, ευχαριστούμε από την καρδιά μας όλους όσοι βοήθησαν αυτή την δύσκολη στιγμή, και όλους εκείνους που δηλώνουν έτοιμοι να μας ενισχύσουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους, και κυρίως η με κάθε τρόπο συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται στο πλευρό μας. Ο Θεός να τους έχει καλά».

Θλίψη και συγκίνηση για την καταστροφή του Γηροκομείου του Νοσοκομείου του Βαλουκλή, του ιστορικού αυτού ιδρύματος των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, εξέφρασε και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα με ανάρτησή της στο Twitter, μαζί με την ελπίδα για την αναγέννηση του ιδρύματος από τις στάχτες του.

Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην εκκένωση και στην κατάσβεση της φωτιάς την ελπίδα σύντομα να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...