725
Αστυνομικοί βοηθούν ηλικιωμένους κατοίκους να απομακρυνθούν από περιοχή της Φυλής ενώ οι φλόγες πλησιάζουν | ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ IntimeNews

Πυρκαγιά στη Φυλή: Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί – οι φλόγες στην Πάρνηθα

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2023, 14:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/08/2023 22:42
Αστυνομικοί βοηθούν ηλικιωμένους κατοίκους να απομακρυνθούν από περιοχή της Φυλής ενώ οι φλόγες πλησιάζουν
|ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ IntimeNews

Πυρκαγιά στη Φυλή: Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί – οι φλόγες στην Πάρνηθα

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2023, 14:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/08/2023 22:42

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης ξέσπασε νέα εστία πυρκαγιάς σε δασική έκταση στη Φυλή, σε σημείο που δεν είχε καεί στο παρελθόν, κοντά στην ιστορική Μονή Κλειστών με τους δυνατούς ανέμους και το δύσβατο σημείο να κάνουν την επιχείρηση κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολη.

Το βράδυ η φωτιά επεκτάθηκε και έκαιγε πάνω από το Μενίδι, «σκαρφαλώνοντας» στην πλαγιά της Πάρνηθας.

Στις 19:20 εστάλη μήνυμα 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Ρώσος – Ντάρδιζα να απομακρυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου.

Έξι άτομα χρειάστηκαν τη βοήθεια ελικοπτέρου για να απεγκλωβιστούν από τη Μονή Κλειστών στη Φυλή, ενώ πλησίαζε η φωτιά.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα, ενώ η φωτιά είχε ήδη αρχίσει να καίει κατοικίες και μαινόταν ανεξέλεγκτη, στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των Ανω Λιοσίων και των οικισμών Γεννηματά και Κανάλας για εκκένωση προς Λιόσια. Λίγο νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα εκκένωσης και στους κατοίκοτς του οικισμού Πανόραμα. Μεγάλη αναζωπύρωση είχε σημειωθεί στην περιοχή της Χασιάς.

Το μεσημέρι η πυροσβεστική και η αστυνομία έστειλαν στη Μονή Κλειστών άνδρες της ΕΜΑΚ για να απομακρύνουν τις μοναχές και τον κόσμο από το μοναστήρι. Οι μοναχές ήταν καλά στην υγεία τους  και έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ίδιες και το μοναστήρι. Επρόκειτο να επιχειρηθεί η μεταφορά τους προς τα Δερβενοχώρια.

Ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι στο μοναστήρι βρίσκονται 50 μοναχές και για προληπτικούς λόγους έσπευσε κοντά τους κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και της ΕΜΑΚ.

«Δεν έχουμε πληροφορίες ότι είναι εγκλωβισμένες. Οι ενέργειες μας είναι προληπτικές» σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης. Οσον αφορά την εξέλιξη της φωτιάς δήλωσε ότι «δεν έχει περιοριστεί σε κανένα επίπεδο. Επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και πέντε αεροσκάφη».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος. «Η Μονή Κλειστών δεν κινδυνεύει. Το μέτωπο των εξελίξεων είναι στον οικισμό της Φυλής». Οπως είπε οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα πρέπει να αποχωρήσουν προς τα Λιόσια.

«Σε συνθήκες επικινδυνότητας 5, οτιδήποτε ξεκινάει από μια μικρή εστία -είτε από εμπρησμό, είτε από αμέλεια- γίνεται μεγάλη φωτιά», τόνισε κάνοντας λόγο για ακραίες συνθήκες πυρκαγιάς.

«Οι επίγειες δυνάμεις θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν να μπει η πυρκαγιά μέσα στη Φυλή ωστόσο όταν οι κάτοικοι παραμένουν εκεί πρέπει να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο να απομακρυνθούν» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Το 112 είχε στείλει μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν προς τα Ανω Λιόσια.

Ο Αργύρης Αργυρόπουλος, γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή.

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια «γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Οπως ενημέρωσε στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο ο δήμος έχει οργανώσει μια ομάδα για την παροχή βοήθειας.

«Χρειαζόμαστε πολλά εναέρια μέσα γιατί δεν είναι προσβάσιμη η φωτιά από το έδαφος» συμπλήρωσε ο κ. Αργυρόπουλος.

Σύμφωνα με το skai.gr και το ρεπορτάζ του Γιώργου Πρωτοψάλτη, υπάρχουν πληροφορίες ότι η φωτιά έχει ήδη κάψει ένα σπίτι και μια επιχείρηση, ενώ πλησιάζει επικίνδυνα και άλλα σπίτια στην Φυλή.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής έχει προχωρήσει η Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

– Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα

– Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου

– Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου

– Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού

– Από την πλατεία Φυλής

– Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)

– Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

– Στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...