3001
Από τις προσπάθειες πυρόσβεσης του μετώπου στη Σταμάτα | ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Κερατέα – Χωρίς ενεργό μέτωπο η Σταμάτα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2024, 12:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/06/2024 23:00
Από τις προσπάθειες πυρόσβεσης του μετώπου στη Σταμάτα
|ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Κερατέα – Χωρίς ενεργό μέτωπο η Σταμάτα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2024, 12:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/06/2024 23:00

«Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο» τόνισε το απόγευμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, με φόντο τα δεκάδες πύρινα μέτωπα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πυροσβέστες σε ολόκληρη τη χώρα για ακόμη μία ημέρα.

Οπως τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, «οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα». «Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές», προσέθεσε, αναφερόμενος στις φωτιές που ξέσπασαν στην Κερατέα, όπου εκκενώθηκαν έξι οικισμοί και κάηκαν σπίτια, και στη Σταμάτα.

Στις μεγάλες πυρκαγιες που ξέσπασαν στην Αττική αναφέρθηκε αργότερα και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Τόνισε πως «σήμερα αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων». Πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο».

Υπενθυμίζεται πως ένας 45χρονος υπέστη ανακοπή κατά τη διάρκεια της φωτιάς στη Σταμάτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας υπέστη ανακοπή στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί από το μέτωπο της φωτιάς.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά όσα συνέβησαν στα πύρινα μέτωπα την Κυριακή

21:59 «Δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο» στη Σταμάτα

Στις δύο «εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές»που εκδηλώθηκαν στην Αττική αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής, επισημαίνοντας παράλληλα το δύσκολο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι η εικόνα στη φωτιά στη Σταμάτα ήταν καλύτερη το βράδυ, ενώ στάθηκε και στον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα. Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.

Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασοκομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η περιφέρεια Αττικής, οι δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.

Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο όλο το βράδυ, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Γκουντούφα, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Θέλω να κλείσω με μια διαπίστωση: Για πάνω από τρία 24ωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων. Κι όμως, μόνο σήμερα είχαμε:

  • 12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα
  • 3 παρά τέταρτο στη Λαμία
  • 4 και πέντε στο Αγρίνιο
  • 4 και τέταρτο στη Σταμάτα
  • 5 και 20 στην Κόρινθο
  • 8 παρά τέταρτο στο Δίστομο
  • 8 παρά 10 στον Ασπρόπυργο
  • 8 παρά πέντε στο Ντράφι
  • 8 και 20 στην Ηλεία
  • Ακόμη και στο Φιλοπάππου στο κέντρο της Αθήνας

Οπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο».

20:45 Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Σταμάτα, αναζωπύρωση στη πυρκαγιά στη Κερατέα

Σε εξέλιξη παρέμενε νωρίς το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα στη περιοχή της Σταμάτας.

Λίγο μετά τις 20:00, το κύριο μέτωπο εντοπιζόταν μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 145 πυροσβέστες με επτά πεζοπόρα τμήματα και 41 οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του 112 στάλθηκε μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων απο τις περιοχές της Αμυγδαλέζας, Σταμάτας, Ροδόπολης και Γαλήνης προς ασφαλή κατεύθυνση.

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί στην περιοχή της Κερατέας.

Και στις δύο πυρκαγιές τα ενάερια μέσα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

20:44 Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Αγγελόκαστρο Αγρινίου

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, όπου νωρίτερα το απόγευμα εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση, ανέφερε βραδινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο συνέχιζαν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περίπου 50 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 10 οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

20:05 Νεκρός 45χρονος από ανακοπή στη Σταμάτα

Ανακοπή υπέστη ένας 45χρονος κατά τη διάρκεια της φωτιάς στη Σταμάτα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ. Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, ωστόσο οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας, ο οποίος δεν φέρει εγκαύματα, υπέστη ανακοπή στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί από το πύρινο μέτωπο.

19:49 Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Ανδρο

Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Ανδρο.

Στο σημείο επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ από αέρος παρείχε συνδρομή ένα ελικόπτερο.

19:40 Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στην απόλυτη ετοιμότητα του μηχανισμού της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμει άμεσα και αποτελεσματικά με όποιον τρόπο ζητηθεί από τις αρμόδιες Aρχές στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στην Αττική, αναφέρθηκε ο pεριφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των πολλαπλών μετώπων.

«Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης των πυρκαγιών, έχουμε διαθέσει 46 υδροφόρες και οκτώ χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία επικουρούν τις προσπάθειες των πυροσβεστών» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας διατέθηκαν 15 υδροφόρες και δύο μηχανήματα, στην Πάρνηθα 10 υδροφόρες και τρία μηχανήματα, στον Διόνυσο μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 10 υδροφόρες και ένα μηχάνημα, ενώ σε όλη την Περιφέρεια βρίσκονται σε αναμονή σε πυροσβεστικούς σταθμούς 11 υδροφόρες και δύο μηχανήματα. Το σύνολο του μηχανισμού μας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή για όσο διαρκούν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας στην Αττική. Είμαστε πανέτοιμοι, ώστε να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο σε ό,τι ζητηθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος».

Ο Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να ακολουθήσουν οι πολίτες πιστά τις σχετικές οδηγίες των αρμόδιων Αρχών: «Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδίως σε ό,τι αφορά στις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού. Η περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί».

  • Σημειώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης του περιφερειάρχη με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, έχουν ανοίξει οι χώροι του για να υποδεχτούν κατοίκους των περιοχών που μαίνονται πυρκαγιές, ενώ ήδη έχουν φτάσει εκεί λεωφορεία με παιδιά από κατασκηνώσεις στον Διόνυσο, που εκκενώθηκαν συντεταγμένα.

18:41 «Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα»

«Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίαςδίνουνσκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές» τόνισε  ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ Πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Συνόψισε τα κυριότερα συμβάντα της ημέρας ως ακολούθως: «Στις 11:54, σήμερα το πρωί, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για την πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας. Κατά την έναρξή της, δίπλα σε διάσπαρτες κατοικίες, έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 60 χιλιόμετρα την ώρα. Η πυρκαγιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, προς τις περιοχές, Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Αγιο Γεώργιο Θορικού και Αγιο Κωνσταντίνο. Εξ αιτίας της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων, εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, για την απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών αυτών, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Αυτή τη στιγμή, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά, 23 εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη.

Από το πέρασμα της φωτιάς στην Κερατέα (InTime News/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ)

Την ώρα που οι δυνάμεις μας κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό αυτής της πυρκαγιάς, ξέσπασε δεύτερη, αυτή τη φορά στη βόρεια πλευρά του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, στις 16:17, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής, και αυτή δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που η ταχύτητά τους έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα. Εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, τόσο για την ενημέρωση όσο και για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές, Αμυγδαλέζα Σταμάτας, Ροδόπολη και Γαλήνη προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στη Σταμάτα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 εναέρια μέσα, 6 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας. Στις περιοχές των πυρκαγιών, έχουν αναπτυχθεί Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διευκόλυνση της απομάκρυνσης των κατοίκων, αλλά και για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Επίσης έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας αλλά και κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ για την πιθανή αποκατάσταση βλαβών στην ηλεκτροδότηση».

Κλείνοντας, ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε πως «από αύριο, 1η Ιουλίου, μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου» και «οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο». «Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας. Οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή» προειδοποίησε.

18:36 Φωτιά στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας

Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη σε όσους κατοικούν ή βρίσκονται στην περιοχή Αγγελόκαστρο της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να μετακινηθούν προς την περιοχή Σταμνά, λόγω φωτιάς που σε παρακείμενη δασική έκταση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, που αποτελούνταν από 52 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα. Από αέρος πραγματοποίησαν συνεχείς ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

18:35 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Σταμάτα

Λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Σταμάτας η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος στο ύψος της συμβολής με την λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως στον Αγιο Στέφανο, ενώ παράλληλα προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μαραθώνος
  • Πλατεία Σταμάτας
  • Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μακεδονίας Αίλια
  • Λ. Δροσιάς Σταμάτας και λ. Ροδοπόλεως
  • Αγίου Ιωάννη και Γαλήνης
  • Διονύσου και Καίρη
  • Διονύσου και Θησέως
  • Διονύσου και Ρόδων
  • Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπαφλέσσσα
  • Χέλμου και Μαραθώνος
  • Διονύσου στο ύψος του Αγίου Πέτρου γίνεται εκτροπή προς Πεντέλη.

18:15 Μήνυμα του 112 για τους καπνούς από την φωτιά στη Σταμάτα

Προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε από το 112 προς τους κατοίκους του Διονύσου προκειμένου να πάρουν μέτρα προστασίας, λόγω των καπνών από την φωτιά στη Σταμάτα.

«Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στη περιοχή Σταμάτα. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή του Διονύσου. Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Διονύσου παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα», ανέφερε το μήνυμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι πυροσβέστες στο σημείο αυξήθηκαν στους 106, με έξι πεζοπόρα τμήματα και 24 οχήματα και εθελοντές, ενώ από αέρος συνέδραμαν 11 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.


17:28 Μηνύματα του 112 στη Σταμάτα

Ενισχύθηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Σταμάτα, απειλώντας σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή.

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, στο σημείο είχαν σπεύσει 40 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα και δέκα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Παράλληλα από τo 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από την περιοχή της Αμυγδαλέζας μέσω της λεωφόρου Σταμάτας προς την πλατεία Σταμάτας.

Λίγα λεπτά αργότερα νέο μηνυμα του 112 κάλεσε όσους βρίσκονταν στην περιοχή της Γαλήνης να απομακρυνθούν μέσω της ίδιας λεωφόρου προς τη Δροσιά. Προς τη Δροσιά κλήθηκαν να κινηθούν και οι κάτοικοι της Ροδόπολης.

Η Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μαραθώνος
  • Πλατεία Σταμάτας
  • Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μακεδονίας Αίλια

17:16 Κάηκαν εύφλεκτα υλικά από εργοστάσιο στη Ριτσώνα

Οι πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυψαν το απόγευμα την ευρύτερη περιοχή της Ριτσώνας, καθώς καίγονταν διάφορα υλικά που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο ενός εργοστασίου ανακύκλωσης απέναντι από το εργοστάσιο Παπουτσάνης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρατάχθηκαν κατά μήκος της παλιάς Εθνικής Οδού Ριτσώνας Χαλκίδας, επιχειρώντας να ανακόψουν τον διάβα της φωτιάς σε άλλες βιομηχανικές μονάδες.

Το 112 έστειλε από την πλευρά του μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής, καλώμτας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, λόγω της επικινδυνότητας των καπνών.

16:55 Μήνυμα από το 112 για δασική πυρκαγιά στη Σταμάτα Αττικής

Επικίνδυνη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα και στη Σταμάτα. Η πυρκαγιά έκαιγε δασική έκταση και βρισκόταν κοντά σε σπίτια.

Για την κατάσβεση της κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα και 7 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.

Παράλληλα εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής, που τους καλεί να είναι σε ετοιμότητα.

16:50 Δορυφορική εικόνα με τον καπνό της φωτιάς από το Meteo

H δορυφορική απεικόνιση αποτελεί προϊόν ερευνητικού έργου που υλοποιείται στη μονάδα Meteo του ΕΑΑ

Στη δορυφορική φωτογραφία, λίγο μετά τις 15:00, διακρίνεται ο καπνός από τη φωτιά στην περιοχή της Κερατέας. Ο καπνός έχει φτάσει σε λίγες ώρες στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης, καλύπτοντας προσεγγιστικά απόσταση 210 χλμ., σύμφωνα με τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

16:35 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κερατέα

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίας λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα είναι οι εξής:

  • Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης
  • Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας
  • Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)
  • Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)
  • Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)
  • Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία Αττικής η κίνηση των οχημάτων από το Λαύριο προς Αθήνα διεξάγεται ως εξής:

  • Μέσω της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου προς Βάρκιζα
  • Μέσω της λεωφόρου Λαυρίου προς Μαρκόπουλο

16:34 Φωτιά στη βιομηχανική ζώνη στη Ριτσώνα

Ακόμη μία φωτιά σήμανε συναγερμό στις Αρχές την Κυριακή, αυτή τη φορά στην περιοχή της Ριτσώνας, κοντά στο εργοστάσιο Παπουτσάνης. Λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα το ΑΠΕ ΜΠΕ μετέδωσε ότι «η φωτιά βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου όπου υπάρχουν ελαστικά και στρώματα».

16:00 Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα

Με αμείωτη ένταση συνεχιζόταν το απόγευμα της Κυριακής η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τη φωτιά στην Κερατέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εστίες.

Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) επιχειρούσαν και στις τέσσερις εστίες, ενώ συνεχείς ήταν και οι ρίψεις των 17 εναέριων μέσων.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή (οι ριπές ξεπερνούσαν τα 9 μποφόρ) και οι πολλές διάσπαρτες οικίες μέσα σε χωράφια (στην πλειονότητά με ξερά χόρτα και ακαθάριστα οικόπεδα) δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεστης.

Μέχρι τις πέντε το απόγευμα, ωστόσο, είχαν εκκενωθεί με ασφάλεια, και μετά από αρκετές ειδοποιήσεις του 112, έξι οικισμοί (Αγιος Κωνσταντίνος Λαυρίου, Μαρκάτι, Αγιος Γεώργιος Θωρικού, Παλαιοκαμάριζα, Πλάκα και Πανόραμα).

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνέδραμαν η Αστυνομία, που φροντίζει για τις εκκενώσεις, οι ΟΤΑ αλλά και ο στρατός με μηχανήματα έργου.

Οι αστυνομικές Αρχές έκαναν γνωστό πως πραγματοποίησαν 52 απεγκλωβισμούς ατόμων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς προχωρούσαν σε δεκάδες εκκενώσεις σπιτιών.

15:56 Δήμαρχος Λαυρεωτικής: «Εχουν καεί σπίτια»

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις εκτιμώμενες καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Εχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

14:58 Πυρκαγιά στην Ανδρο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Ανδρο.

Για την κατάσβεση της κινητοποιήθηκαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και ένα ελικόπτερο.

13:58 Eνισχύθηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Κερατέα

Ενισχύθηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Κερατέα, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πλάκα.

Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική δύο ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς ανέφερε πως στο σημείο επιχειρούσαν 78 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα και 26 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν οκτώ αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6 μποφόρ, ενώ οι ριπές του ανέμου έφθαναν τα 9 μποφόρ δυσχεραίνοντας σημαντικά την προσπάθεια κατάσβεσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...