1090
Η εικόνα που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου | Τwitter

Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να σκάσει η Λέσβος – «εφιάλτης» η εικόνα μετανάστριας να τραβάει το όπλο αστυνομικού!

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 13:04
Η εικόνα που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου
|Τwitter

Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να σκάσει η Λέσβος – «εφιάλτης» η εικόνα μετανάστριας να τραβάει το όπλο αστυνομικού!

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 13:04

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Μυτιλήνη μετά τα πρωτοφανή επεισόδια (εδώ) που σημειώθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας 2.000 Αφγανών από τη Μόρια προς την πρωτεύουσα του νησιού.

Η διαμαρτυρία των Αφγανών εξέλαβε χαρακτήρα εξέγερσης με φωτιές, οδοφράγματα και κατάληψη ακόμα και της προκυμαίας στην πόλη της Μυτιλήνης.

Ενταση επικράτησε και την Τρίτη με ομάδες μεταναστών να επιχειρούν νέα πορεία, κάτι όμως που δεν επέτρεψαν να γίνει οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονται στο νησί (εδώ).

Περίπου 300 Αφγανοί, πάντως, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημοτικό θέατρο της πόλης, υπό την επιτήρηση διμοιριών των ΜΑΤ.

Στη μία μετά το μεσημέρι άρχισε η απώθηση των διαδηλωτών προς τη μεριά της πλατείας Σαπφούς στο κέντρο του λιμανιού, ώστε από εκεί να αναχωρήσουν για τη Μόρια.

Για άγνωστο λόγο ξέσπασαν επεισόδια με αποτελεσμα να σημειωθούν τραυματισμοί διαδηλωτών κυρίως γυναικών και παιδιών που ποδοπατήθηκαν πάνω στον πανικό που προκλήθηκε.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν στα γύρω από το λιμάνι σοκάκια.

Ακολούθησε όμως νέα ένταση όταν πολίτες επιτέθηκαν σε μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρισκόταν στο λιμάνι.

Χαρακτηριστική της επικινδυνότητας της κατάστασης  που διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα στη Λέσβο, η εικόνα μετανάστριας (από τα επεισόδια της Δευτέρας) να επιχειρεί να πιάσει το όπλο του επικεφαλής διμοιρίας των ΜΑΤ (με ό,τι μπορεί να σημαίνει μία τέτοια κίνηση).

Εκείνος ευτυχώς την απώθησε, χωρίς να υπάρξει συνέχεια, η εικόνα ωστόσο λειτούργησε ως προειδοποίηση της τροπής που μπορούν να πάρουν οι διαμαρτυρίες των απελπισμένων μεταναστών που περιμένουν μήνες εγκλωβισμένοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στον γύρω άτυπο  καταυλισμό ζώντας σε άθλιες συνθήκες.

«Θα μπορούσε να αποβεί ολέθριο, θανατηφόρο», σχολίασε ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας. «Είναι καζάνι που βράζει –η αγανάκτηση που συσσωρεύεται σε 25.000 – 30.000 ξένους– εάν εκτοξευθεί… θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια εξέγερση, που δεν θέλουμε να βάλουμε στο μυαλό μας, θα γίνει μακελειό», προειδοποίησε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρυχθούν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος – Χίος – Σάμος) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες ως «χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει».

«Οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η κωφεύουσα κυβέρνηση οφείλει να εισακούσει το υποβαλλόμενο αίτημά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, δήλωσε ότι προς το παρόν τουλάχιστον η κυβέρνηση ΔΕΝ εξετάζει ζήτημα να τεθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επαναλαμβάνοντας τα περί υποκίνησης των επεισοδίων, κάτι που όπως είπε, είναι ήδη υπό διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές.

Τα  επεισόδια στη Μόρια, είπε ο Στέλιος Πέτσας, «αναδεικνύουν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, που είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Ταυτόχρονα, δίνουμε προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών μας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου.

Επίσης, προχωράμε σε ανταποδοτικά μέτρα προς τις τοπικές κοινωνίες. Με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών.

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Στόχος μας είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο.

Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση ενός νέου, ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το οποίο να βασίζεται στην έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ενωσης και να λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των κρατών-μελών. Οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη είναι σε εξέλιξη στον δρόμο για ένα Δουβλίνο IV».

«Ως εδώ» λένε οι κάτοικοι

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται εν τω μεταξύ οι κάτοικοι στο χωριό της Μόριας που είδαν το απόγευμα της Δευτέρας ομάδα περίπου 300 Αφγανών να επιχειρεί να περάσει μέσα από χωριό κατά την επιστροφή τους στον ΚΥΤ.

Οι καμπάνες χτύπησαν, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και προς στιγμήν απειλήθηκε ακόμα και σύγκρουση των κατοίκων με τους μετανάστες. Χάρη στην επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Παρά το γεγονός όμως ότι οι διαδηλωτές οδηγήθηκαν συνοδεία αστυνομικών στον καταυλισμό, ο κάτοικοι παρέμειναν στους δρόμους.

Στη γενική συνέλευση που ακολούθησε, απαίτησαν την παρουσία σταθερής διμοιρίας από τα ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού, αίτημα που σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη ικανοποιήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έφθασαν ενισχύσεις των ΜΑΤ στη Μυτιλήνη.

Οι συνελεύσεις στα χωριά της Μυτιλήνης όμως πληθαίνουν και το σύνθημα που κυριαρχεί είναι «ως εδώ».

Η προειδοποίηση που απευθύνουν σαφής: αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης και αποκατάστασης της δημόσιας ασφάλειας, θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Ενδεικτική περίπτωση, αυτή στο χωριό Λουτρά, όπου σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, ΜΚΟ επιχειρεί να νοικιάσει σπίτια στον οικισμό, προσφέροντας ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια στους ιδιοκτήτες, ενώ οργιάζει η φημολογία περί δημιουργίας κλειστής δομής.

Αποκαλυπτική επίσης, η καταγγελία του κοινοτάρχη της Μόριας, Γιάννη Μαστρογιάννη για την δράση ΜΚΟ. «Στην αρχή βγήκαν να μου δώσουν κάποια δώρα για να τα προσφέρουμε στους φτωχούς κλπ. Φυσικά δεν θα μπορούσα να τα δεχτώ. Μετά μας είπαν αν κάποιος θέλει να νοικιάσει το σπίτι του ή το κτήμα του. Ωμός εκβιασμός. Ή θα νοικιάσουμε το κτήμα μας ή θα μας το κάνουν καλοκαιρινό», δήλωσε στην τηλεόραση του Alpha.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα, ξεσηκώθηκαν τότε οι ΜΚΟ. Χθες κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για τον έλεγχο των ΜΚΟ, ξεσηκώθηκαν οι μετανάστες. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...