718
Γραμματικό, μεσημέρι Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 | REUTERS/Alexandros Avramidis

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική – μάχη σε πολλαπλά μέτωπα

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2024, 10:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/08/2024, 14:19
Γραμματικό, μεσημέρι Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024
|REUTERS/Alexandros Avramidis

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική – μάχη σε πολλαπλά μέτωπα

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2024, 10:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/08/2024, 14:19

Σε τρία μέτωπα εξαπλώθηκε τη Δευτέρα στην Αττική η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τον χρόνο, όσο δηλαδή μπορούν να επιχειρούν, με το φως του ήλιου, τα δεκάδες πυροσβεστικά αεροπλάνα που επιστρατεύτηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά, ενώ τα μέτωπα που απασχολούν είναι στις περιοχές του Γραμματικού και της Καλλιτεχνούπολης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρξε αναζωπύρωση στην περιοχή Ερυθρός της Νέας Μάκρης, με το 112 να προειδοποιεί τους κατοίκους ώστε να απομακρυνθούν προς Ραφήνα. Σήμα του 112 για εκκένωση προς Χαλάνδρι εκδόθηκε και για τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης. Λίγο μετά τις 2 μ.μ. εστάλη εντολή για εκκένωση και στους κατοίκους στο Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων!

Για την κατάσβεση επιχειρούσαν το μεσημέρι της Δευτέρας  670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).

Χάρτης της NASA που δείχνει τις εστίες της φωτιάς στο Λεκανοπέδιο Αττικής
Και λεπτομέρεια του χάρτη, που δείχνει πόσο κοντά στον αστικό ιστό είναι οι πυρκαγιές

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης.

Παράλληλα εκκενώθηκε το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, η μονή Πεντέλης και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής.

Πυροσβέστες επιχειρούν στην Πεντέλη (ΙNTIME NEWS / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ)

Στο Παίδων Πεντέλης Επίσης, 10 διασώστες και 5 ιατροί του ΕΚΑΒ μέσα σε μια ώρα διακόμισαν με 5 διασωληνωμένα παιδιά προς τα Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» (τρία και δύο παιδιά αντίστοιχα). Αλλα 19 παιδιά και 8 συνοδοί με 3 άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν με πούλμαν του Δήμου Πεντέλης στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Με διαδοχικά μηνύματα του 112 οι Αρχές καλούν τους κατοίκους των περιοχών Νταού Πεντέλης και Καλλιτεχνούπολης να απομακρυνθούν λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Ειδικότερα, προς τους κατοίκους της περιοχής Νταού Πεντέλης εστάλη μήνυμα με την οδηγία να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος προς τη Ραφήνα, ενώ η ίδια οδηγία δόθηκε και στους κατοίκους της Καλλιτεχνούπολης.

Λίγο πριν τις 9:30 το πρωί εστάλη νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των οικισμών Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας με την οδηγία να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη.

Το μέτωπο της Πεντέλης, το πρώι της Δευτερας (INTIME NEWS/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ)

Υπενθυμίζεται ότι στους κατοίκους των ίδιων περιοχών είχε σταλεί μήνυμα από το 112 και στις 05:13 το πρωί για να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε δεκάδες απομακρύνσεις και απεγκλωβισμοής ατόμων που κινδύνευαν, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ, στην περιοχή επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 μηχανές, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

Παράλληλα, από τις 22:00 της Κυριακής έως τις 04:00 της Δευτέρας αστυνομικοί προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 180 ατόμων τα οποία κινδύνευαν.

Εως νωρίς το πρωί της Δευτέρας, είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία εννέα ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα και ένας εγκαυματίας πυροσβέστης.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για τη εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...