1309
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου χαιρετά τους αμερικανούς νομοθέτες, ενώ πίσω του χειροκροτούν ο Μάικ Τζόνσον, πρόεδρος της Βουλής (αριστερά) και ο Δημοκρατικός Μπεν Κάρντιν, στη θέση της Κάμαλα Χάρις | REUTERS/Craig Hudson

Πύρινη ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο: Ορκίστηκε ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς – ηχηρή απουσία της Χάρις

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 11:58
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου χαιρετά τους αμερικανούς νομοθέτες, ενώ πίσω του χειροκροτούν ο Μάικ Τζόνσον, πρόεδρος της Βουλής (αριστερά) και ο Δημοκρατικός Μπεν Κάρντιν, στη θέση της Κάμαλα Χάρις
|REUTERS/Craig Hudson

Πύρινη ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο: Ορκίστηκε ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς – ηχηρή απουσία της Χάρις

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 11:58

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε σε μια παθιασμένη ομιλία του στο Κογκρέσο την Τετάρτη, να επιτύχει «ολοκληρωτική νίκη» κατά της Χαμάς και κατήγγειλε τους αμερικανούς διαδηλωτές εναντίον του πολέμου ως «ηλίθιους», παίρνοντας μια μαχητική στάση σε μια επίσκεψη που η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι θα αποφέρει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου για να τονίσει τους μακροχρόνιους και στενούς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Εβδομήντα Δημοκρατικοί νομοθέτες και ο ανεξάρτητος Μπέρνι Σάντερς αρνήθηκαν να παραστούν στην ομιλία του, ενώ έξω από το Καπιτώλιο περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και βεβήλωσαν μνημεία με συνθήματα υπέρ της Χαμάς.

Αλλά η πιο ηχηρή απουσία ήταν ακριβώς πίσω από τον Νετανιάχου: Η Κάμαλα Χάρις, η οποία εκτελεί χρέη προέδρου της Γερουσίας, δήλωσε ότι ένα πολυήμερο προγραμματισμένο ταξίδι την εμπόδισε να παραστεί, αποφεύγοντας έτσι να φωτογραφηθεί να χειροκροτεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό εξοργίζοντας μέρος των υποστηρικτών της.

Η επόμενη Δημοκρατική που θα έπαιρνε τη θέση της, η γερουσιαστής Πάτι Μάρεϊ από την Ουάσινγκτον, επίσης αρνήθηκε να παραστεί. Στη θέση της Χάρις κάθησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Μιλώντας για σχεδόν μία ώρα υπό τα συχνά χειροκροτήματα των παρισταμένων, αλλά και την ηχηρή σιωπή πολλών ηγετικών Δημοκρατικών, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν κοινό συμφέρον στον αγώνα της χώρας του κατά της Χαμάς και άλλων ενόπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Η Αμερική και το Ισραήλ πρέπει να σταθούν μαζί. Όταν στεκόμαστε μαζί, συμβαίνει κάτι πραγματικά απλό: Εμείς κερδίζουμε, αυτοί χάνουν», δήλωσε ο Νετανιάχου, ο οποίος φορούσε μια κίτρινη καρφίτσα που εξέφραζε την αλληλεγγύη του στους ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

Στη συνέχεια, χλεύασε όσους διαμαρτύρονται για τον πόλεμο σε πανεπιστημιουπόλεις και αλλού στις ΗΠΑ, δείχνοντας με χειρονομίες τις διαδηλώσεις που γίνονται στους δρόμους έξω από το Καπιτώλιο. Αποκάλεσε τους διαδηλωτές «χρήσιμους ηλίθιους» για το Ιράν και τους υπόλοιπους εχθρούς του Ισραήλ.

Διαδηλωτές καίνε ομοίωμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου έξω από το Καπιτώλιο – Reuters

Ομως ο Νετανιάχου -που πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου- δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στην πολύμηνη διαμεσολάβηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων. Τα σχόλιά του δεν φάνηκε να κλείνουν την πόρτα σε μια συμφωνία, αλλά δεν έδειξαν κανένα σημάδι ότι ήταν πρόθυμος για μια τέτοια συμφωνία, σημείωσε το Associated Press.

«Το Ισραήλ θα πολεμήσει μέχρι να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και την κυριαρχία της στη Γάζα και να φέρουμε όλους τους ομήρους μας πίσω», είπε. «Αυτό σημαίνει ολική νίκη. Και δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο».

Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα και οι οικογένειες όσων βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία βρίσκονταν στην αίθουσα του Κογκρέσου. Τουλάχιστον πέντε από αυτούς σηκώθηκαν για να επιδείξουν μπλουζάκια με συνθήματα που απαιτούσαν τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων. Οι αστυνομικοί τούς συνέλαβαν.

Αλλοι συγγενείς ομήρων αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Ρασίντα Ταλίμπ, η μόνη βουλευτής παλαιστινιακής καταγωγής, προτίμησε να παραστεί στην ομιλία, αλλά κρατούσε ένα μικρό πλακάτ με τις φράσεις «εγκληματία πολέμου» και «ένοχος για διάπραξη γενοκτονίας».

Η Ταλίμπ έχει συγγενείς στη Δυτική Όχθη και εκπροσωπεί μια περιφέρεια του Μίσιγκαν με πολλούς αμερικανο-παλαιστινίους.

Η Ρασίντα Ταλίμπ κρατά πλακάτ που αναγράφει «εγκληματίας πολέμου», την ώρα της ομιλίας – Reuters

Ο Νετανιάχου απέφυγε να αναφερθεί στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των αράβων συμμάχων να διαπραγματευτούν τον τερματισμό των μαχών και την απελευθέρωση των επιζώντων ομήρων.

Κατηγόρησε τους αμερικανούς διαδηλωτές του πολέμου ότι στέκονται στο πλευρό των τρομοκρατών που, όπως είπε, σκοτώνουν μωρά.

«Αυτοί οι διαδηλωτές που στέκονται μαζί τους, θα έπρεπε να ντρέπονται για τον εαυτό τους», είπε.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος συχνά κατηγορείται ότι παίρνει ανοιχτά το μέρος των Ρεπουμπλικανών, ξεκίνησε τις δηλώσεις του με επαίνους για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά τα θερμότερα σχόλια τα κράτησε για τον Ντόναλντ Τραμπ, «για όλα όσα έχει κάνει για το Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου θα συναντούσε τον Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις την Πέμπτη και τον Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο την Παρασκευή.

Ορθιο το Κογκρέσο χειροκροτά την Νόα Αργκαμάνι (στη μέση με το λευκό σακκάκι), την όμηρο της Χαμάς που απελευθέρωσε ο ισραηλινός στρατός σε έφοδό του στη Γάζα. Δίπλα της ο πατέρας της και πίσω της ο Ελον Μασκ – Reuters

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Κεντάκι Άντι Μπαρ εξήρε την ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ήταν μία «προτροπή να δούμε τα ισραηλινά και τα αμερικανικά συμφέροντα ως αλληλένδετα».

«Γιατί θα πρέπει τα μέλη του Κογκρέσου, γιατί θα πρέπει ο αμερικανικός λαός να υπερασπιστεί το Ισραήλ τη στιγμή της ανάγκης του; Επειδή είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να νικήσουν τη Χαμάς και άλλους ιρανικούς εντολοδόχους», δήλωσε ο Μπαρ.


Ο βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν, Δημοκρατικός από το Μέριλαντ, είχε άλλη γνώμη, επισημαίνοντας ότι η ομιλία του Νετανιάχου έγινε αποκλειστικά για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον Τραμπ.

«Δεν ακούσαμε τίποτα για ουσιαστική πρόοδο προς μια διμερή κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα τους ομήρους. Δεν ακούσαμε τίποτα για την ειρήνη», είπε.

Οι οικογένειες των αμερικανών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα δήλωσαν ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένες» από την ομιλία του Νετανιάχου. Σε κοινή δήλωσή τους, οι οικογένειες ανέφεραν ότι «απέτυχε να δεσμευτεί στη συμφωνία για τους ομήρους που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι, παρόλο που οι ανώτεροι αξιωματούχοι της άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ τον κάλεσαν να το κάνει».

Οκτώ Αμερικανοί κρατούνται από τη Χαμάς, μεταξύ των οποίων και τρεις που σκοτώθηκαν.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία μποϊκοτάρισε την ομιλία, χαρακτήρισε την ομιλία του Νετανιάχου «τη χειρότερη παρουσίαση οποιουδήποτε ξένου αξιωματούχου που προσκλήθηκε και τιμήθηκε με το προνόμιο να απευθύνεται στο Κογκρέσο».

Ο Νετανιάχου είχε επίσης το βλέμμα του στραμμένο στο ακροατήριο στο Ισραήλ, όπου η δημοτικότητά του έχει πέσει κατακόρυφα.

Στόχος του ήταν να παρουσιάσει τον εαυτό του ως έναν πολιτικό άνδρα που σέβεται ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ και είναι ευπρόσδεκτος στους διαδρόμους της Ουάσινγκτον.

Η ομιλία αυτή έκανε τον Νετανιάχου τον πρώτο ξένο ηγέτη που απευθύνεται τέσσερις φορές σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, ξεπερνώντας τον Γουίνστον Τσόρτσιλ.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, επίσης δεν εμφανίστηκε στην ομιλία του Νετανιάχου, επικαλούμενος την ανάγκη να κάνει προεκλογική εκστρατεία.

Η υποστήριξη προς το Ισραήλ έχει εδώ και καιρό πολιτικό βάρος στην πολιτική των ΗΠΑ. Αλλά η επίσκεψη Νετανιάχου επισκιάστηκε από την πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και της απόφασης του Μπάιντεν να μην διεκδικήσει άλλη θητεία.

Πολλοί Δημοκρατικοί παρακολούθησαν την ομιλία παρά την κριτική που ασκούν στον Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ο οποίος σε ομιλία του τον Μάρτιο ζήτησε νέες εκλογές στο Ισραήλ.

Ο Σούμερ, από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε τότε ότι ο Νετανιάχου έχει «χάσει τον δρόμο του» και αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...