1467
Οι φλόγες έγλυψαν τον δωρικό ναό του αρχαιολογικού πάρκου της Σετζέστα (την αρχαία Έγεστα) στη ΒΔ Σικελία | Twitter

Πύρινη κόλαση στη Μεσόγειο: Φωτιές σε νότια Ευρώπη, βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή – Τουλάχιστον 41 νεκροί

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 10:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2023, 16:35
Οι φλόγες έγλυψαν τον δωρικό ναό του αρχαιολογικού πάρκου της Σετζέστα (την αρχαία Έγεστα) στη ΒΔ Σικελία
|Twitter

Πύρινη κόλαση στη Μεσόγειο: Φωτιές σε νότια Ευρώπη, βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή – Τουλάχιστον 41 νεκροί

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 10:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2023, 16:35

Οι πυρκαγιές έκαιγαν σε εννέα χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, από την Πορτογαλία έως την Κροατία, την Ιταλία και την Ελλάδα έως την Τουρκία, αλλά και τη Βόρεια Αφρική, με χιλιάδες πυροσβέστες και εκατοντάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα να παλεύουν με τις φλόγες σε ακραίες θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία προκάλεσαν τεράστιες πυρκαγιές και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Στην Αλγερία, τουλάχιστον 34 είναι οι νεκροί, όπου 8.000 πυροσβέστες την Τρίτη έδωσαν μάχη με τις φλόγες στον βορρά. Οι φωτιές έκαιγαν σε συνολικά 15 επαρχίες, οδηγώντας στην εκκένωση περισσότερων από 1.500 ανθρώπων.

Σε ορισμένες περιοχές της Αλγερίας, οι θερμοκρασίες εκτοξεύθηκαν στους 50 βαθμούς Κελσίου τις προηγούμενες ημέρες.

Μία μητέρα αγκαλιάζει το παιδί της καθώς κοιτά ό,τι έχει απομείνει από το καμένο της σπίτι στην Μπεζάγια της Αλγερίας –  REUTERS/Ramzi Boudina

Μεταξύ των νεκρών ήταν και 10 στρατιώτες που παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στην Μπένι Κσίλα, στην επαρχία Μπεγιάια, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS ανέφερε τη Δευτέρα το βράδυ ότι 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αρκετές περιοχές.

Λόγων πυρκαγιών έκλεισαν δύο σημεία συνοριακής διέλευσης με τη γειτονική Τυνησία, όπου οι πυρκαγιές έκαιγαν στη βορειοδυτική περιοχή Ταμπάρκα.

Οι φλόγες πλησιάζουν τα σπίτια στην Ταμπάρκα της Τυνησίας – Sammoud Haithem/via REUTERS

Στην Ιταλία, πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 48ωρο από τις πυρκαγιές στον ιταλικό νότο, αλλά και δύο από τις σφοδρές καταιγίδες οι οποίες συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στη Σικελία, εξαιτίας των πυρκαγιών έχασαν την ζωή τους τρεις ηλικιωμένοι. Οι πυροσβέστες βρήκαν δυο απανθρακωμένα πτώματα σε σπίτι κοντά στο αεροδρόμιο του Παλέρμο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα θύματα φέρονται να ήταν 77 και 75 ετών.

Μια γυναίκα 88 ετών, με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα, δεν κατέστη δυνατό να μεταφερθεί εγκαίρως στο νοσοκομείο, εξαιτίας της πυρκαγιάς, και πέθανε σε περιφερειακή συνοικία του Παλέρμο, στο Σαν Μαρτίνο Ντέλε Σκάλε.

Εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών που συνεχίζουν να προκαλούν οι πυρκαγιές στη Σικελία, ο περιφερειάρχης Ρενάτο Σκιφάνι ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα κηρύξει το νησί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής και θα ζητήσει από την κυβέρνηση Μελόνι να κηρυχθεί η Σικελία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Πυροσβέστης επιχειρεί σε σπίτι στο Κουρκουράτσι της Μεσίνα, στη Σικελία – Vigili del Fuoco/Handout via REUTERS

Στην Καλαβρία, στην ορεινή περιοχή Καρντέτο, ένας ανάπηρος άνδρας 98 ετών κάηκε μέσα στην αγροικία του, η οποία περικυκλώθηκε από τις φλόγες. Η κόρη του και ο γαμπρός του προσπάθησαν να τον μεταφέρουν έξω από το σπίτι προτού πλησιάσει η φωτιά, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στην περιοχή Ολιάστρα της Σαρδηνίας, ένας άνδρας 55 ετών, συμβασιούχος της δασικής υπηρεσίας, ενώ έδινε μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, αισθάνθηκε δυσφορία και επέστρεψε σπίτι του πριν από τη λήξη της βάρδιάς του. Την ώρα που εξεταζόταν από οικογενειακό γιατρό, ο άνδρας υπέστη καρδιακή ανακοπή και όταν έφτασε ελικόπτερο για να τον μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ήταν ήδη νεκρός.

Οι τοπικές αρχές της περιοχής Βιέστε, στην περιφέρεια Απουλίας, έδωσαν εντολή για την εκκένωση τριών ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες φιλοξενούν συνολικά περίπου 2.000 τουρίστες.

Οι φλόγες έχουν φτάσει με μικρή απόσταση από τα ξενοδοχεία, εξαιτίας και του σφοδρού ανέμου. Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών. «Ζητήσαμε από τους τουρίστες να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία και να κατευθυνθούν προς το χωριό. Ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά προτού καταστρέψει τις τουριστικές υποδομές», δήλωσε ο δήμαρχος του Βιέστε, Τζουζέπε Νομπιλέτι.

Καμένα σπίτια στην πλαγιά του βουνού, στο χωριό Ρομιτέλο, κοντά στο Παλέρμο – REUTERS/Alberto Lo Bianco

Οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στον δωρικό ναό του αρχαιολογικού πάρκου της Σετζέστα (την αρχαία Έγεστα) στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

Η φωτιά κατέστρεψε το κατάστημα που πουλά αναμνηστικά είδη, καθώς και την καφετέρια του αρχαιολογικού πάρκου.

Ο ναός, ο οποίος χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών σώθηκε, είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ιταλία. Ο δήμαρχος της περιοχής, Φραντσέσκο Γκρουπούζο, εξέφρασε την οργή του, θεωρώντας ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγμή, στη βόρεια Ιταλία, στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, όπου συνεχίζονται οι νεροποντές και οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις, μια κοπέλα 16 ετών καταπλακώθηκε από δέντρο ενώ κοιμόταν μέσα στο αντίσκηνό της, μαζί με άλλους προσκόπους. Μια 58χρονη έχασε επίσης τη ζωή της εξαιτίας πτώσης δέντρου. Η άτυχη γυναίκα μετέβαινε πεζή στην εργασία της στην περιοχή Λισόνε, βόρεια της ιταλικής συμπρωτεύουσας,  όταν καταπλακώθηκε από κορμό.

Στην Πορτογαλία, με τη βοήθεια κατοίκων, εκατοντάδες πορτογάλοι πυροσβέστες αγωνίζονταν την Τρίτη να σβήσουν τις φλόγες σε εθνικό πάρκο κοντά στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Κασκάις, όμως ισχυροί άνεμοι περιέπλεκαν τις προσπάθειές τους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 5 το απόγευμα σε ορεινή περιοχή, μέρος του εθνικού πάρκου Σίντρα-Κασκάις, που έχει έκταση 145 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας, της Λισαβόνας.

Πάνω από 600 πυροσβέστες με 189 οχήματα είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ πολλά αεροσκάφη συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σε χωριό που πλήττεται από τη φωτιά, απελπισμένοι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα σπίτια τους με κουβάδες και λάστιχα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυαν τις φλόγες.

Πυροσβέστες και εθελοντές επιχειρούν σε πυρκαγιά στην Κασκάις της Πορτογαλίας – REUTERS/Pedro Nunes

«Ο φόβος μας είναι πως θα φτάσει στα σπίτια», είπε η 34χρονη Ινές Φιγκερέντου, καθώς ο καπνός γέμιζε τον αέρα. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, με κουβάδες (…) αλλά δεν καταφέρνουμε και πολλά».

Ο δήμαρχος της Κασκάις, Κάρλους Καχέιρας, τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι άνεμοι, που φθάνουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, προσθέτοντας πως αρκετοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους προληπτικά.

Κάτοικοι χρησιμοποίησαν αναπηρικά αμαξίδια για να απομακρύνουν ανθρώπους που αδυνατούσαν να φύγουν.

Οι πυροσβέστες «κάνουν ό,τι μπορούν», είπε ο Μιγκέλ Μεντέιρους, κάτοικος που βοηθά στην προσπάθεια κατάσβεσης, όμως η κατάσταση «είναι δύσκολη για όλους».

Το απόγευμα της Τετάρτης, η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι φωτιά στην Κασκάις βρισκόταν υπό έλεγχο. Ο διοικητής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Ελίζιο Ολιβέιρα, δήλωσε πως η πυρκαγιά δεν αποτελεί πλέον απειλή για τον πληθυσμό αλλά κάλεσε τον κόσμο, ιδιαίτερα τους οδηγούς, να αποφύγουν την περιοχή.

Η Πορτογαλία, που μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από το κύμα καύσωνα και τις πυρκαγιές σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης, συχνά συγκαταλέγεται στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις φωτιές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

Στην Ισπανία, πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ραγδαία στο νησί Γκραν Κανάρια των Κανάριων Νήσων την Τρίτη, ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν αρκετές εκατοντάδες κατοίκους και να κλείσουν τρεις δρόμους.

Ελικόπτερο επιχειρεί στην πυρκαγιά στο νησί Γκραν Κανάρια- REUTERS/Borja Suarez

Ο Αντόνιο Μοράλες, επικεφαλής του νησιωτικού συμβουλίου της Γκραν Κανάρια, ανέφερε ότι περίπου 100 πυροσβέστες και εννέα αεροσκάφη προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά, που έκαιγε δασική έκταση.

Στη Γαλλία, περίπου 100 πυροσβέστες χρησιμοποιούσαν ελικόπτερα για να καταστείλουν την πυρκαγιά στους δήμους Κανς-συρ-Μερ και Βιλνέβ-Λουμπέτ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Νίκαιας, σύμφωνα με αξιωματούχους την Τρίτη.

Το διαμέρισμα Μπους-ντι-Ρον την Τρίτη, τέθηκε σε κόκκινη επιφυλακή, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι υπάρχει «πολύ υψηλός κίνδυνος» δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 300 πυροσβέστες δίνουν μάχη για να καταστείλουν πυρκαγιές κοντά στην πόλη Αρλ.

Στην Κροατία, πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν δύσκολη μάχη την Τρίτη το βράδυ για να περιορίσουν πυρκαγιά που εξαπλώνεται σε περιοχή νότια του Ντουμπρόβνικ, στις ακτές της Κροατίας στην Αδριατική, καθώς ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν αεροσκάφη να επιχειρήσουν κι αναφέρθηκαν εκρήξεις ναρκών.

Νότιοι άνεμοι που μοιάζουν με «τυφώνα» στο καντόνι Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα ενίσχυσαν «εκτεταμένη» πυρκαγιά σε περιοχή της υπαίθρου στην κοινότητα Ντουμπρόβνικ Πλατ.

Η περιοχή απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη μεσαιωνική πόλη, κορυφαίο τουριστικό προορισμό στην Κροατία.

Περίπου 130 πυροσβέστες απ’ όλη τη χώρα συμμετείχαν στην επιχείρηση. Δυο αεροσκάφη Καναντέρ που επιχείρησαν το πρωί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους, καθώς οι άνεμοι δεν επέτρεπαν να συνεχίσουν.

Σύμφωνα με το κροατικό πυροσβεστικό σώμα, δεν απειλούνταν «κτίρια», τουλάχιστον «μέχρι στιγμής».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Du List ανέφερε ότι οι πυρκαγιές προκάλεσαν εκρήξεις ναρκών, κληρονομιάς του πολέμου που μαινόταν τα χρόνια του 90. Η πυροσβεστική δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Άλλη πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση βρισκόταν σε εξέλιξη στην κομητεία Σπλιτ-Δαλματίας, με 65 πυροσβέστες και τρία αεροσκάφη να επιχειρούν για να την ελέγξουν.

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στις δασικές εκτάσεις της Λατάκειας, στη βορειοδυτική Συρία. «Πυροσβεστικές ομάδες προσπαθούν να σβήσουν τις μαζικές πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στα δάση της βόρειας υπαίθρου της Λατάκια, οι οποίες εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτες μέχρι σήμερα», ανέφερε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων North Press Agency, με ελικόπτερα να χρησιμοποιούνται για κατάσβεση πυρκαγιών.

ΕΕ: Μεγάλος ο κίνδυνος τις δύο επόμενες ημέρες

«Τις επόμενες δύο ημέρες, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται να παραμείνει εξαιρετικά υψηλός στην περιοχή της Μεσογείου» ανέφερε με ανάρτησή του, το βράδυ της Τρίτης στο Twitter, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Οπως επισήμανε, «πυρκαγιές καίνε και στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Τυνησίας και Αλγερίας. Αναπτύσσουμε δύο Canadair μέσω του rescEU που φιλοξενούνται από την Ισπανία. Θα φτάσουν στην Τυνησία ακόμα και απόψε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...