Με τον πύρινο εφιάλτη συνέχισαν να παλεύουν την Κυριακή οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές στο νησί της Ρόδου καθώς η φωτιά συνέχιζε να μαίνεται ανεξέλεγκτη για έκτη ημέρα.
Οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν ιδιαίτερα την τιτάνια προσπάθεια των εκατοντάδων πυροσβεστών και των εναέριων μέσων.
Η μάχη σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.
Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ξενοδοχεία εκκενώθηκαν αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες τουρίστες, καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Μόνο μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, τα καμένα υπολογίζονταν σε τουλάχιστον 40.000 στρέμματα.
Την Κυριακή, η αμερικανική εταιρεία Maxar έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία όπου φαίνεται η έκταση της καταστροφής από το δορυφόρο.
Στο πλαίσιο της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, απομακρύνθηκαν συνολικά και με ασφάλεια 19.000 άνθρωποι, με επίγεια και πλωτά μέσα.
Περίπου στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι να εκκενώσουν προς Ρόδο, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα μήνυμα για εκκένωση προς Αρχάγγελο πήραν οι κάτοικοι της Λίνδου, της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, την Κυριακή υπήρχαν διάσπαρτες ενεργές εστίες σε διάφορες περιοχές με τα κυριότερα μέτωπα να εντοπίζονται νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και στην περιοχή ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.
Οι επιχειρήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, το πρωί της Κυριακής, επικεντρώθηκαν σε τρία ενεργά μέτωπα.
Συγκεκριμένα, στο μέτωπο στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι επιχειρούσαν επίγειες δυνάμεις ενώ έγιναν χωματουργικές εργασίες για να μην περάσει το ρέμα. Από αέρος επιχείρησαν τρεις «τράκτορες», ένα Mi-8, 2 Chinook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117, επιπρόσθετα στα Λάερμα επιχειρεί ένα ελικόπτερο S-64.
Στο μέτωπο από Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και έγινε προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος.
Στο μέτωπο ανατολικά της τεχνητής λίμνης Γάδουρα, καταβλήθηκε προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά προς Κάλαθο.
Σχετικά με την φωτιά στα Λάερμα, διαψεύδεται ότι έχουν «καεί ολοσχερώς» καθώς από τον έλεγχο της Πυροσβεστικής προέκυψε ότι το χωριό εσωτερικά είναι ανέπαφο και μόνο περιμετρικά έχουν καεί μία με δύο εγκαταλελειμμένες αποθήκες.
Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο.
Συνολικά, στην πυρκαγιά της Ρόδου, την Κυριακή επιχειρούσαν 16 ομάδες πεζοπόρων, 266 πυροσβέστες, 49 υδροφόρα οχήματα, ενώ έφτασαν στο νησί 15 οχήματα με 90 άτομα.
Στη μάχη με τις φλόγες συμμετείχαν και εκατοντάδες εθελοντές.
Τέλος, από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν πέντε ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη (επτά ελληνικά, ένα κροατικό και δύο τουρκικά).
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε ότι όλες οι δυνάμεις επιχειρούσαν σε τρία μέτωπα, μεταξύ Κιοταρίου και Γενναδίου, στα Λάερμα, και νότια – νοτιοδυτικά του Απόλλωνα.
Ο κ. Αρτοποιός είπε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετώπισαν αναζωπυρώσεις ανατολικά από τα Λάερμα, όπου ξεκίνησε νέα κηλίδωση προς το φράγμα Γαδουρά και νοτίως του Απόλλωνα.
Είπε ότι το βασικό μέτωπο είναι αυτό του Κιοταρίου, όπου υπάρχουν και τουριστικά καταλύματα. Κάποια από αυτά έχουν υποστεί ζημιές περιφερειακά, δηλαδή έχουν καεί ομπρέλες και beach bar, αλλά όχι οι κύριες μονάδες.
Τόνισε επίσης ότι ενισχύθηκαν τα πεζοπόρα τμήματα, γιατί -όπως είπε- αυτή τη φωτιά πρέπει να την περπατήσουν, να μπουν μέσα στα διάσελα, ειδικά στο σημείο της φωτιάς στο Κιοτάρι που είναι μέσα στα τουριστικά καταλύματα. Ακολουθούν τα αεροπλάνα που ρίχνουν με ένταση εκεί το νερό.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής τόνισε επίσης ότι έχουν κληθεί άτομα για καταθέσεις.
Απεγκλωβισμός 19.000 ανθρώπων!
Το Σάββατο, το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών προχώρησε στον απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι. Απεγκλωβίστηκαν περίπου 2.500 άτομα, ενώ συνολικά έχουν απομακρυνθεί περίπου 19.000 άτομα.
Με τα μέτωπα της πυρκαγιάς να βρίσκονται σε εξέλιξη και με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες, που σε πολλά σημεία ξεπερνούσαν σε ύψος τα πέντε μέτρα και με δυνατούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή, ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.
Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.
Τόσο στο Γεννάδι όσο και στο Κιοτάρι υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες με τους τουρίστες να απομακρύνθηκαν άμεσα τόσο μέσω στεριάς όσο και δια θαλάσσης.
Εξασφαλίστηκαν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών που απομακρύνθηκαν από τις εστίες ή τα καταλύματά τους, σε ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρο, γυμναστήρια, σχολεία και δημόσιους/ δημοτικούς χώρους.
Σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους συνεδριακοί χώροι ξενοδοχείων ικανοί να φιλοξενήσουν 3.190 ανθρώπους.
Από το υπουργείο Ναυτιλίας διατέθηκαν για τον ίδιο σκοπό ήδη τρία πλοία Ε/ΟΓ. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600), Δωδεκάνησος Εξπρές (347) και Blue Star Chios (300). Συνολικά μπορούν να υποδοεχθούν 1.247 ανθρώπους.
Εξασφαλίστηκαν επίσης μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.
Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά.
Έως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.
«Κατόρθωμα ότι δεν υπήρξαν νεκροί»
Η 38χρονη ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Ρόδο, Γιολάντα Κάππα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα περισσότερα ξενοδοχεία από την νότια Ρόδο έχουν εκκενωθεί από τουρίστες.
«Οι εκκενώσεις έγιναν αρκετά γρήγορα το Σάββατο. Στην αρχή επικρατούσε πανικός, αλλά μέσα σε λίγες ώρες επιστρατεύτηκαν όλα τα μέσα, λεωφορεία, αυτοκίνητα, σκάφη, για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι. Και το σημαντικό είναι ότι δεν απειλήθηκε καμία ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για κατόρθωμα», τόνισε.
Παράλληλα ανέφερε ότι έχουν ανοίξει πολλοί χώροι, από σχολεία, αίθουσες συνεδριάσεων ξενοδοχείων στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου μεταφέρονται οι χιλιάδες τουρίστες που απομακρύνθηκαν από το νότιο τμήμα του νησιού.
«Επισκέπτες όλων των ταξιδιωτικών πρακτορείων του νησιού έχουν μεταφερθεί σε 35 χώρους, όπου υπάρχει κλιματισμός, παρέχονται νερά, φρούτα, ακόμη και πάνες και μαρκαδόροι για μικρά παιδιά».
Το πρόβλημα κυρίως βρίσκεται τώρα στις αφίξεις τουριστών προς το νότιο τμήμα του νησιού και η διαχείριση των ανθρώπων που καταφθάνουν, ανέφερε.
ΥΠΕΞ: Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για την απομάκρυνση ξένων πολιτών
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα +30 – 210 3681730, 210-3681259 και 210-3681350.
Το υπουργείο Εξωτερικών παρακαλεί τόσο τους έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.
Παράλληλα σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και πρεσβείες, λειτούργησε την Κυριακή help desk στο αεροδρόμιο Ρόδου, ώστε επισκέπτες που έχασαν ή δεν πήραν μαζί τους τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους κατά τις εκκενώσεις, να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς δυσκολία.
Στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο
Στο νησί έφτασε το βράδυ του Σαββάτου κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτιζόταν από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.
Στο νησί βρισκόταν ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, ενώ την Κυριακή μετέβη και η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.
Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε την Κυριακή, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News