862
Αεροφωτογραφία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, την Πέμπτη | Kyodo/via REUTERS

Πυρά Κίνας κατά Ιαπωνίας για τη Φουκουσίμα: Είστε εγωιστές και ανεύθυνοι

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 11:15
Αεροφωτογραφία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, την Πέμπτη
|Kyodo/via REUTERS

Πυρά Κίνας κατά Ιαπωνίας για τη Φουκουσίμα: Είστε εγωιστές και ανεύθυνοι

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 11:15

Η Κίνα επέκρινε αυστηρά την Ιαπωνία, την Πέμπτη, μετά την έναρξη της επίμαχης απόρριψης στον Ειρηνικό Ωκεανό των υδάτων που προέρχονται από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, καταγγέλλοντας μια «εγωιστική και ανεύθυνη» ενέργεια.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, οι ιαπωνικές αρχές είχαν θέσει σε λειτουργία αντλίες και βαλβίδες για να διοχετεύσουν τα ύδατα στη θάλασσα.

Αυτή η πρώτη απόρριψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου 17 ημέρες και αφορά περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού του πυρηνικού σταθμού το οποίο περιέχει τρίτιο, μια ραδιενεργό ουσία που δεν είναι επικίνδυνη παρά σε πολύ συμπυκνωμένες δόσεις.

«Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη και καταδικάζει σφόδρα (αυτή την απόφαση). Διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην Ιαπωνία, απαιτώντας από αυτή να βάλει τέλος σ’ αυτή την επιλήψιμη ενέργεια», είπε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο ωκεανός είναι το κοινό αγαθό της ανθρωπότητας. Η απόρριψη στη θάλασσα του μολυσμένου νερού που προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, είναι μια άκρως εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το διεθνές δημόσιο συμφέρον».

Συνολικά η Ιαπωνία προβλέπει να απορρίψει στον Ειρηνικό Ωκεανό περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο κυβικά μέτρα υδάτων που ήταν μέχρι τώρα αποθηκευμένα στο χώρο του πυρηνικού σταθμού.

Προέρχονται από νερό βροχής, υπόγεια ύδατα και προσθήκη νερού που ήταν απαραίτητο για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων οι οποίοι είχαν αρχίσει να τήκονται μετά το τσουνάμι του Μαρτίου 2011 που είχε πλήξει τη βορειοανατολική ακτή της χώρας.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι είναι θεμιτές» αυτές οι απορρίψεις «ούτε ότι είναι αβλαβείς για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό που κάνει η Ιαπωνία είναι να μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο τους κινδύνους (που συνδέονται με τα ύδατα αυτά) και να παρατείνει τον πόνο (που συνδέεται με την καταστροφή) στις μελλοντικές γενιές», ανέφερε.

Αναστέλλονται οι εισαγωγές θαλασσινών

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει όλες τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων ιαπωνικής προέλευσης.

Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη στο όνομα της «ασφάλειας των τροφίμων», έχει στόχο «να προληφθούν οι κίνδυνοι ραδιενεργής μόλυνσης που προκαλούνται από την απόρριψη στη θάλασσα μολυσμένων υδάτων», ανέφεραν οι κινεζικές τελωνειακές αρχές σε ανακοίνωσή τους.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προσοχή στην κατάσταση της απόρριψης πυρηνικού μολυσμένου νερού στην θάλασσα στην Ιαπωνία και θα προσαρμόζουμε τα σχετικά ρυθμιστικά μέτρα», πρόσθεσαν.

Οργή και στη Νότια Κορέα

Η Ιαπωνία οφείλει «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα «στη διάρκεια των 30 επόμενων ετών», δήλωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου.

Ταυτόχρονα, η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε περισσότερους από 10 διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της απόρριψης των υδάτων στον ωκεανό.

Αστυνομικοί απομακρύνουν με τη βία διαδηλωτές από την ιαπωνική πρεσβεία – REUTERS/Kim Hong-Ji

«Ζητώ από την ιαπωνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες για την απόρριψη υδάτων με τρόπο διαφανή και υπεύθυνο για τα 30 επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Χαν, καταγγέλλοντας τις «ψευδείς πληροφορίες» και τη δημαγωγία σχετικά με την απόφαση της Ιαπωνίας, την οποία η Σεούλ έχει δημοσίως υποστηρίξει.

Μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, αποτελούμενη κυρίως από νέους ανθρώπους, εισήλθε σήμερα στη Σεούλ στο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται η ιαπωνική πρεσβεία. Έφθασαν στον όγδοο όροφο, όπου βρίσκεται η πρεσβεία, και ανήρτησαν πανό που καταδικάζουν την απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα.

Ψάρια με το σήμα των πυρηνικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας στη Σεούλ – Reuters

«Η θάλασσα δεν είναι σκουπιδοτενεκές της Ιαπωνίας», έγραφε ένα από τα πανό. «Σταματήστε αμέσως την απόρριψη μολυσμένων υδάτων».

Αστυνομικοί έσυραν βίαια διαδηλωτές για να τους απομακρύνουν από το κτίριο και να τους οδηγήσουν σε ένα αστυνομικό λεωφορείο.

Διαδηλώσεις έγιναν και στο Χονγκ Κονγκ, την Πέμπτη – REUTERS/Tyrone Siu

«Περισσότερα από 10 άτομα συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να εισέλθουν διά της βίας μέσα στην πρεσβεία», δήλωσε αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οργανωτής της διαμαρτυρίας είπε στο Reuters πως 14 άτομα συνελήφθησαν. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap έκανε λόγο για 16 συλλήψεις.

ΙΑΕΑ: Ασφαλή τα επίπεδα τριτίου

Η συγκέντρωση τριτίου στα ύδατα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που άρχισε σήμερα η Ιαπωνία να απορρίπτει στη θάλασσα, είναι πολύ χαμηλότερη από το προβλεπόμενο όριο, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Οι ειδικοί της IAEA συνέλεξαν αυτήν την εβδομάδα δείγματα από το νερό που προετοιμαζόταν για την πρώτη απόρριψη», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός του OHE, ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση.

«Η ανάλυση που έγινε με ανεξάρτητο τρόπο επιτόπου επιβεβαίωσε» ότι η συγκέντρωση της ραδιενεργής ουσίας τρίτιο βρισκόταν «πολύ πιο κάτω από το όριο των 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο”»

Η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη των υδάτων αυτών αφού προηγουμένως θα έχει προβεί σε σημαντική αραίωσή τους, ούτως ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειας σε αυτά να μην ξεπερνά τα 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο.

Το επίπεδο αυτό είναι 40 φορές κατώτερο των ιαπωνικών εθνικών προδιαγραφών για την παρουσία τριτίου στο νερό, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τις διεθνείς προδιαγραφές (60.000 Bq/λίτρο), και είναι επίσης περίπου επτά φορές χαμηλότερο από το πλαφόν που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το πόσιμο νερό (10.000 Bq/λίτρο).

Η IAE, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως, εκτιμώντας ότι το σχέδιο είναι σύμφωνο «με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας» και ότι ο ραδιολογικός αντίκτυπος θα είναι «αμελητέος για τον πληθυσμό και το περιβάλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...