Με διαβεβαιώσεις, από την πλευρά της Γερμανίας, ότι η Συμμαχία είναι και παραμένει ισχυρή και με ένα θερμό καλωσόρισμα από τη Μόσχα έγινε δεκτή η ευθεία επίθεση του Εμανουέλ Μακρόν κατά του ΝΑΤΟ.
Σε μια εκρηκτική συνέντευξη στον Economist, ο γάλλος πρόεδρος έκανε ευθέως λόγο για «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ που οφείλεται (και) στις ενέργειες του Τραμπ και της Τουρκίας. Είπε ακόμη ότι δεν ξέρει αν έχει κάποιο νόημα να μιλάμε για το Αρθρο 5, που μιλά για αμοιβαία βοήθεια των μελών αν το ένα δεχτεί επίθεση. Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, αλλά και της συνεννόησης με τη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο η απάντηση δύο πλευρών είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ακουστούν: της Γερμανίας που είναι το έτερον ήμισυ του άξονα Παρισιού-Βερολίνου εντός της ΕΕ· και της Ρωσίας που πάντα θα επιθυμούσε να δει το ΝΑΤΟ να αποδυναμώνεται.
Στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ έσπευσε να σχολιάσει τα λεγόμενα του Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας τη διαφωνία της, γράφει ο Monde.
Το ΝΑΤΟ είναι «ακρογωνιαίος λίθος» της ευρωπαϊκής ασφάλειας, είπε (με παρόντα δίπλα της τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ) και πρόσθεσε ότι ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι προς το γερμανικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον.
Με την τάση που έχει να απαντά στρογγυλεύοντας τα πράγματα σημείωσε ότι «ο γάλλος πρόεδρος βρήκε έναν πολύ δραστικό όρο για να εκφράσει τις απόψεις του. Δεν είναι αυτή η άποψή μου. Δεν είναι απαραίτητη μια τόσο αφοριστική κρίση, παρότι προφανώς διαφωνούμε μεταξύ μας σε πολλά θέματα».
Εδειξε να συμφωνεί και αυτή με το ότι «πρέπει στην Ευρώπη να πάρουμε λίγο περισσότερο την κατάσταση στα χέρια μας, αλλά υπάρχουν περιοχές όπου το ΝΑΤΟ λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Έχει διευρύνει την δράση του τα τελευταία χρόνια, και στο πολιτικό επίπεδο, και αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε και να το καλλιεργήσουμε και όπου υπάρχουν προβλήματα να τα λύσουμε».
Εκκληση να μην εξασθενίσουν οι δεσμοί μεταξύ της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής έκανε και ο Στόλτενμπερκ που είπε ακόμη ότι «κάθε απόπειρα να απομακρύνουμε την Ευρώπη από την Βόρεια Αμερική κινδυνεύει όχι μόνο να εξασθενίσει την Συμμαχία, τον διατλαντικό δεσμό, αλλά και να διχάσει την Ευρώπη».
Από την πλευρά της η Ρωσία επέλεξε να εστιάσει στην έκκληση του Μακρόν να υπάρξει μια συνεννόηση της Ευρώπης με τη Ρωσία, μια πρόταση που η Μόσχα καλωσόρισε θερμά.
«Αυτά είναι χρυσά λόγια», σχολίασε στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι ειλικρινή και αντανακλούν το ουσιώδες. Καθορίζουν επακριβώς την κατάσταση στο ΝΑΤΟ», συνέχισε.
Η εκπρόσωπος έκανε όμως ότι δεν διάβασε τη σκληρή κριτική του Μακρόν για τη Ρωσία, το μοντέλο της οποίας «δεν είναι βιώσιμο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News