395
Ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μάουγκερ, ανακοινώνει τα ευρήματα στους δημοσιογράφους | REUTERS/Brian Snyder

Πώς χάθηκε το «Τιτάν» – οι Αμερικανοί είχαν «ακούσει» την έκρηξη στον βυθό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2023, 10:20
Ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μάουγκερ, ανακοινώνει τα ευρήματα στους δημοσιογράφους
|REUTERS/Brian Snyder

Πώς χάθηκε το «Τιτάν» – οι Αμερικανοί είχαν «ακούσει» την έκρηξη στον βυθό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2023, 10:20

Απώλεια πίεσης υπέστη το μοιραίο υποβρύχιο, το οποίο «εξαφανίστηκε» από τα ραντάρ μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του, με αποτέλεσμα να συνθλιβεί.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανίχνευσε μία «εσωτερική έκρηξη» με υποβρύχιες συσκευές παρακολούθησης ήχου, κάποιες ώρες μετά την είσοδό του στο νερό.

Το περιστατικό καταγράφηκε από ένα μυστικό σύστημα ακουστικής παρακολούθησης σχεδιασμένο για την ανίχνευση υποβρυχίων, όπως ανέφερε η Wall Street Journal.

Ενας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε: «Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποίησε ανάλυση ακουστικών δεδομένων και ανίχνευσε μια ανωμαλία που συνάδει με μια ενδόρρηξη ή έκρηξη στη γενική περιοχή όπου βρισκόταν το υποβρύχιο “Titan” όταν χάθηκαν οι επικοινωνίες. Η πληροφορία αυτή δόθηκε αμέσως στον διοικητή που ήταν υπεύθυνος για τις έρευνες».

Οταν το υποβρύχιο αναφέρθηκε ως αγνοούμενο την Κυριακή, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέλυσε τα ακουστικά του δεδομένα και βρήκε μια ανωμαλία που υποδήλωνε έκρηξη, δήλωσε άλλος ανώτερος αξιωματούχος του Ναυτικού στο Associated Press.

Αυτή η ανωμαλία εντοπίστηκε στην περιοχή όπου λειτουργούσε το υποβρύχιο όταν χάθηκαν οι επικοινωνίες, είπε ο αξιωματούχος.

Το Ναυτικό διαβίβασε τις πληροφορίες στην Ακτοφυλακή, η οποία συνέχισε την αναζήτησή του.

Ο Στέφαν Γουότκινς, σύμβουλος αεροσκαφών και ναυτικών ερευνών, είπε στην Telegraph ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό για την κατασκευή ενός νέου δικτύου αισθητήρων βαθέων υδάτων τα τελευταία πέντε χρόνια, το οποίο κρατείται μυστικό.

«Αναπτύσσουν υποβρύχια τεχνολογία ανίχνευσης που υποτίθεται ότι ανιχνεύει τα πιο προηγμένα, πιο αθόρυβα υποβρύχια, και θεωρώ ότι θα έβρισκαν εύκολα τα μικρά βαθυσκάφη».

Ο Μαρκ Καντσιάν, ανώτερος σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, δήλωσε ότι θα είχε «εκπλαγεί» αν οι αισθητήρες του Ναυτικού δεν είχαν εντοπίσει την ενδόρρηξη.

Την Πέμπτη, η αμερικανική Ακτοφυλακή δήλωσε ότι εντόπισε συντρίμμια του υποβρυχίου κοντά στα απομεινάρια του «Τιτανικού», που βρίσκεται σε βάθος  3.780 μέτρων. Η ανακοίνωση έβαλε τέλος στην πολυήμερη και πολυεθνική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον βυθό ήταν αποτέλεσμα της ενδόρρηξης στον θάλαμο πίεσης του υποβρυχίου. Οι πέντε επιβάτες θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με την OceanGate Expeditions, στην οποία ανήκε το σκάφος.

Ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μάουγκερ, είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει αν η εσωτερική έκρηξη συνέβη λίγο μετά ή αρκετά αργότερα από την τελευταία επικοινωνία του υποβρυχίου την Κυριακή.

Η Ακτοφυλακή θα συνεχίσει να ψάχνει κοντά στον «Τιτανικό» για περισσότερες ενδείξεις για το τι συνέβη στον «Τιτάνα». Οι προσπάθειες για την ανάκτηση του υποβρυχίου και των σορών των πέντε ανδρών θα συνεχιστούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...