419
H κατασκευάστρια του iPhone υπέστη ζημιές στη μετοχή της λόγω... Κίνας | REUTERS

Πώς χάθηκε 1 τρισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της Apple

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 21:45
H κατασκευάστρια του iPhone υπέστη ζημιές στη μετοχή της λόγω... Κίνας
|REUTERS

Πώς χάθηκε 1 τρισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της Apple

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 21:45

Είναι η αρχή της πτώσης ενός γίγαντα; Ή απλώς μια ορθολογικοποίηση των μεγεθών; Η Apple έχασε σε έναν χρόνο ένα τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία: στις αρχές του 2022 είχε αγγίξει το ανώτατο όριο των τριών τρισ. δολαρίων, αλλά η πτώση της μετοχής της εταιρείας του θρυλικού Στιβ Τζομπς στα 125,07 δολάρια στη συνεδρίαση της Τρίτης, σηματοδότησε, όπως επεσήμανε το Reuters, το σπάσιμο του ψυχολογικού φράγματος των δύο τρισ. δολαρίων χρηματιστηριακής αξίας, το 1,98 τρισ δολάρια είχε να καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2021.

Οπως μάλιστα παρατήρησε η βρετανική Telegraph, πουθενά πλέον δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με αξία άνω των δύο τρισ. δολαρίων, μετά και από την πτώση που κατέγραψαν την περασμένη χρονιά και η Microsoft αλλά και η πετρελαϊκή Saudi Aramco. 

Η μείωση στη χρηματιστηριακή αξία της Apple αποδίδεται από τους αναλυτές στην έκρηξη του πληθωρισμού διεθνώς και στο χάος από την Covid-19 στην Κίνα που προκάλεσε καθυστερήσεις στην παραγωγή του iPhone. Την Τρίτη οι μετοχές της Apple υποχώρησαν έως και 4,3% εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την αλυσίδα εφοδιασμού διεθνώς. 

Ο αμερικανικός τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,8% την Τρίτη, με την Tesla του Ελον Μασκ να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος. Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημείωσε πτώση πάνω από 12% καθώς απογοήτευσε τους επενδυτές με τους ρυθμούς παράδοσης των αυτοκινήτων της. 

Παράλληλα, οι μετοχές της Apple υποχωρούν εδώ και μήνες εν μέσω φόβων για προβλήματα στην παραγωγή του iPhone στην Κίνα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο εμβληματικό εργοστάσιο παραγωγής της Foxconn -προμηθευτή της Apple για το iPhone- στην Ζενγκζού της ανατολικής Κίνας, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις τον Νοέμβριο λόγω των περιορισμών για την Covid. Σημειώθηκαν ταραχές και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ταραχές «φρέναραν» το iPhone 14 Pro

Τα iPhone είναι ένας από τους μεγαλύτερους «μοχλούς» παραγωγής εσόδων για την Apple, με πωλήσεις 200 δισ. δολαρίων μόνο το 2022. Τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ζενγκζού το 2022 οδήγησαν τους μάνατζερ του εργοστασίου σε εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγής του iPhone 14 Pro, όπως ανέφερε εσωτερικό έγγραφο που επικαλέστηκε η Telegraph. Παράλληλα με τα προβλήματα της Foxconn, ένας ακόμη προμηθευτής της Apple, η Murata Manufacturing ανέφερε ότι αναμένει ότι θα μειωθεί περαιτέρω ο ρυθμός παραγωγής του iPhone 14 τους επόμενους μήνες.

Ο Δεκέμβριος του 2022 ήταν ο χειρότερος μήνας της Apple από τον Μάιο του 2019 καθώς η μετοχή της σημείωσε πτώση 12%, η οποία υπερέβη την υποχώρηση κατά 9% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq 100 την ίδια περίοδο. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...