Η «Καθημερινή» έγραψε την Πέμπτη ότι οι εμβολιασμοί έχουν πέσει σε ένα «επικίνδυνο τέλμα» –αυτός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας. Ηταν μάλλον ένας ευφημισμός. Διότι στην πραγματικότητα οι στόχοι που είχαν τεθεί από την κυβέρνηση για το σχέδιο «Ελευθερία» έχουν πέσει έξω, σε βαθμό που να το ΚΙΝΑΛ να νιώθει άνετα να κάνει λόγο για «αποτυχία» του σχεδίου «Ελευθερία». Ηταν μια τιτάνια, εθνική προσπάθεια, καλά συντονισμένη από το κράτος, αλλά δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα.
Υπάρχει, βέβαια, πάντα η ελπίδα ότι οι εμβολιασθέντες μαζί με τους νοσήσαντες προσφέρουν μια ικανή μάζα ανάσχεσης της πανδημίας και ότι ήδη αυτό φαίνεται στην αποκλιμάκωση της επιδημίας –ενώ ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος σημείωσε ότι έχουν εμβολιαστεί (με μία δόση) 6,3 εκατ πολίτες και έχει νοσήσει 1-1,5 εκατομμύριο, άρα δεν είμαστε και τόσο μακριά από έναν στόχο 8 – 8,5 εκατ. που θα έχουν αποκτήσει φυσική ή τεχνική ανοσία.
Ομως αυτοί είναι νέοι στόχοι, διαφορετικοί από αυτούς που είχαν τεθεί στις αρχές του καλοκαιριού στην κορύφωση της επιχείρησης «Ελευθερία». Στόχος, για παράδειγμα, ήταν ως το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού (όπως έλεγε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους) ή το 70-75% (όπως έλεγε ο κ. Σκέρτσος). Αυτό το τέλος ήρθε αλλά μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, μόνο 5.886.915 συμπολίτες μας είχαν εμβολιαστεί πλήρως, ποσοστό 58%, ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη. Ακόμη και αν τα δύο κυβερνητικά στελέχη εννοούσαν ποσοστά ενήλικου πληθυσμού, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 68% (και στο 64% των άνω των 12 ετών).
Το πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι ο μέσος ημερήσιος όρος 20.000 νέων εμβολιασμών είναι τόσο χαμηλός που όπως επεσήμανε η «Καθημερινή», αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί απαιτείται ένα δίμηνο ώστε να φτάσουμε το ένα εκατομμύριο που είναι ο «επιθυμητός» αριθμός προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας και τα νέα ραντεβού που έχουν κλειστεί μέχρι το τέλος του μήνα δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα των περίπου 20.000-25.000 νέων εμβολιασμών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αναθεωρηθείς προς τα κάτω στόχος των 7 με 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση μπορεί να πιαστεί τον Νοέμβριο, αργότερα του αναμενομένου και ενώ ήδη θα έχει αρχίσει η διασπορά του κορονοϊού λόγω των πιο χαμηλών θερμοκρασιών.
Πηγή προβληματισμού εξακολουθούν να αποτελούν οι ηλικιωμένοι –όπως είπε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπάρχουν 600.000 άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και αν προσβληθούν από τον κορονοϊό κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση.
Αυτό το γεγονός αποκαλύπτει και το «πολιτικό» μέρος του προβλήματος. Οι ίδιες ηλικιακές κατηγορίας ήταν αυτές που προβλημάτιζαν το υπουργείο Υγείας και την περασμένη άνοιξη, όταν η απροθυμία αυτών των ηλικιωμένων για τα εμβόλια είχε με τον τρόπο της ανοίξει –όπως είχε ανοίξει, με το καταγγελθέν από την αντιπολίτευση ως «ξεστοκάρισμα» του εμβολίου της AstraZeneca– τον δρόμο για ταχύτερους εμβολιασμούς μικρότερων ηλικιών. Με λίγα λόγια, τόσοι μήνες πέρασαν αλλά μια κρίσιμη μάζα πολιτών δεν πείστηκε ποτέ της να εμβολιαστεί κατά της Covid-19, μολονότι αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο αν νοσήσει.
Η μείωση των αριθμών των εμβολιασμών –από 100.000 τον Ιούνιο, 32.058 τη 15η Σεπτεμβρίου (μαζί με 3.046 αναμνηστικές δόσεις)– έχει οδηγήσει και στο κλείσιμο των mega εμβολιαστικών κέντρων στο Ελληνικό και στο Περιστέρι, ενώ είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη στο κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι εμβολιάστηκαν μόλις 1.000 άτομα. Επίσης κλείνουν τα εμβολιαστικά κέντρα σε Κέρκυρα και Ρόδο.
Την ίδια ώρα η αμφισημία των δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων δεν βοηθά. Στη 85η ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12». Λίγα 24ωρα μετά όμως ο κ. Σκέρτσος είπε ότι στόχος είναι να εμβολιαστούν οι 600.000 πολίτες άνω των 60 που δεν το έχουν πράξει, λέγοντας ότι αυτοί κινδυνεύουν από την πανδημία και όχι τα παιδιά. Ο ίδιος εξάλλου έκανε λόγο για… «αυταρχικό πρωτόκολλο υγείας που θα οδηγήσει σε απολύσεις» αν επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός στους χώρους εργασίας!
Επειτα, ο κ. Πλεύρης –ο υπουργός Υγείας!– δικαιολόγησε τις δεύτερες σκέψεις των γονιών για το εμβόλιο, λέγοντας ότι η κόρη του θα γίνει σε δύο μήνες 12 ετών και «για την κόρη μου θα είχα μία δεύτερη σκέψη όπως θα είχε και κάθε γονέας». Το είπε για να καλέσει τους γονείς να απευθυνθούν στους παιδιάτρους, αλλά το να βγαίνει και να λέει ο υπουργός Υγείας ότι θα είχε δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο που το ίδιο το υπουργείο του έχει εγκρίνει, είναι προβληματικό. Είπε πάντως ότι η κόρη του θα εμβολιαστεί.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Αρχικά υπήρξε μεγάλη σύγχυση με τα διαφορετικά σκευάσματα των εμβολίων και τις πιθανές παρενέργειές τους. Την ίδια ώρα πολλά ΜΜΕ προέβαλλαν υπερβολικά και συχνά αβάσιμα περιπτώσεις παρενεργειών, μεγιστοποιώντας την ανησυχία, ή ενώ συχνά διάφοροι αντιεμβολιαστές ακόμα και οι πλέον γραφικοί έβρισκαν με ευκολία τηλεοπτικό και όχι μόνο βήμα για να διατυπώσουν διάφορες θεωρίες. Επειτα υπήρξε διστακτικότητα στην επιβολή της υποχρεωτικότητας και ανεκτικότητα του πολιτικού συστήματος σε περιπτώσεις υπονομευτικές όπως αυτή του πρώην αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.
Από την άλλη μολονότι ποτέ δεν συζητήθηκε με ειλικρίνεια –ούτε από την Εκκλησία ούτε όμως και από κυβερνητικά χείλη– ένας κρίσιμος παράγοντας, που υπονόμευσε αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά την εθνική επιχείρηση εμβολιασμού ήταν οι κληρικοί και οι διάφοροι «πνευματικοί» που απέτρεπαν τους πιστούς από το να κάνουν το εμβόλιο. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ότι τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των φοιτητών έχουν οι σπουδαστές των ιερατικών σχολών.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος πρότεινε υποχρεωτικό εμβολιασμό των κληρικών μεταξύ άλλων –«όποιος μισθοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο ή από τα νομικά πρόσωπα νομικού δικαίου, υποχρεωτικά να εμβολιαστεί. Και αυτό διότι “τσούζει” όταν του κόψεις τον μισθό», είπε χαρακτηριστικά.
Οταν ρωτήθηκε σχετικά στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών. «Είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει. Το επόμενο διάστημα προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των μέτρων και η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όσους είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί δίνουμε έμφαση στην προσοχή μας. Αξιολογούμε τα μεγέθη», είπε.
Λίγο νωρίτερα όμως ο κ. Πλεύρης έλεγε πως «δεν υπάρχει από τον Πρωθυπουργό, σε πρώτη φάση, θέματα περαιτέρω επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Είναι κάτι που υπάρχει στο τραπέζι αλλά αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται ως ενδεχόμενο. Εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε μια ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων, το ένα δικαίωμα είναι η ατομική επιλογή και το άλλο δικαίωμα είναι η προστασία της δημόσιας υγεία συνεπώς ο ρόλος της Επιτροπής Βιοηθικής είναι κομβικός διότι επ’ ουδενί εμείς δεν θέλουμε να διαταράξουμε αυτή την ισορροπία».
Και αυτή η ακροβασία ανάμεσα σε έξι εκατομμύρια εμβολιασμένους και τέσσερα εκατομμύρια ανεμβολίαστους συνεχίζεται…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News