623
Ο Ζελένσκι έχρισε τον Μπουντάνοφ (δεξιά) «ήρωα της Ουκρανίας» τον περασμένο Φεβρουάριο | EPA

Πώς το Κίεβο απέτρεψε συνωμοσία ουκρανών συνταγματαρχών

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 09:26
Ο Ζελένσκι έχρισε τον Μπουντάνοφ (δεξιά) «ήρωα της Ουκρανίας» τον περασμένο Φεβρουάριο
|EPA

Πώς το Κίεβο απέτρεψε συνωμοσία ουκρανών συνταγματαρχών

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 09:26

Οι Ρώσοι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού Κιρίλο Μπουντάνοφ –το σχέδιό τους ήταν να τον σκοτώσουν με συντονισμένα πυρά, σε επίθεση με πυραύλους και drones. Τις παραπάνω πληροφορίες άντλησαν οι λονδρέζικοι Times από «κορυφαίο αξιωματικό της ουκρανικής αντικατασκοπείας» ο οποίος μίλησε ανωνύμως μεν, όμως εξήγησε πώς η κρατική ασφάλεια της Ουκρανίας, η SBU, απέτρεψε τη δολοφονία, που ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποίησης του Κιέβου, με στόχο και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο συνομιλητής των Times του Λονδίνου είπε ότι οι κατάσκοποι του Πούτιν είχαν διεισδύσει στα ανώτερα κλιμάκια της ασφαλείας του προέδρου της Ουκρανίας, ωστόσο η SBU είχε θέσει υπό παρακολούθηση τους δύο «εγκεφάλους» του δολοφονικού σχεδίου. Παρακολουθούσαν επίσης έναν τρίτο άνδρα, ύποπτο για συνεργασία με τους Ρώσους.

Οι Ουκρανοί της Αντικατασκοπείας γνώριζαν, λοιπόν, ότι οι τρεις Ρώσοι σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον Μπουντάνοφ και ότι επίσης παρακολουθούσαν τον υποστράτηγο Βασίλ Μαλιούκ, τον επικεφαλής της SBU, όπως και τον ίδιο τον Ζελένσκι. Μάλιστα είχαν φέρει στο Κίεβο τα απαραίτητα για την επιχείρησή τους πολεμικά εφόδια. Ο πρώτος ύποπτος συνταγματάρχης, ονόματι Αντρέι Χουκ, κατηγορείται ότι εργαζόταν για τη ρωσική FSB από το 2014. Αυτός ήταν ο κομιστής των εντολών της FSB και αυτός στρατολόγησε τον δεύτερο άνδρα, τον συνταγματάρχη Ολεξάντρ Ντερκάτς.

Οι Ουκρανοί υπέκλεψαν τις επικοινωνίες τους. Ο Μαλιούκ ενημέρωσε αμέσως τον Μπουντάνοφ. Μία ένοπλη ομάδα Ουκρανών επιτέθηκε στον υποψήφιο δολοφόνο και η SBU προετοίμασε μια ταχεία επιχείρηση για να σαρώσει τους συνωμότες του. «Στόχος μας ήταν να κάνουμε συγχρόνως τις συλλήψεις, ώστε να μην προφτάσουν να αλληλοενημερωθούν και να μην ξεφύγουν» είπε η πηγή των Times.

Ο πρώτος συνταγματάρχης βρισκόταν στο σπίτι του στο Κίεβο και ο δεύτερος επισκεπτόταν φίλους στην περιοχή Σούμι. Και οι δύο ήταν οπλισμένοι, έτσι καταστρώθηκε ειδικό σχέδιο για τη σύλληψή τους. Ο πρώτος άνδρας συνελήφθη με σχετική ευκολία. Ο δεύτερος πιάστηκε ύστερα από περιπετειώδη καταδίωξη με αυτοκίνητα. Στις κατοικίες τους βρέθηκαν τα εκρηκτικά και τα εξαρτήματα του drone, προσεχτικά κρυμμένα, όπως και μία κρύπτη με μυστικό τηλέφωνο. Και οι δύο ομολόγησαν τη συνωμοσία κατά την ανάκρισή τους.

Μόλις συνελήφθησαν, οι δύο ουκρανοί συνταγματάρχες έδωσαν και πληροφορίες σχετικά με μία άλλη ρωσική απόπειρα σύλληψης και ομηρίας του Ζελένσκι, η οποία είχε καταστρωθεί στην αρχή του πολέμου, είπε ο ανώνυμος ουκρανός πράκτορας. Και εξιστόρησε λεπτομέρειες για εκείνη τη συνωμοσία του Φεβρουαρίου του 2022.

Η οικογένεια του Χουκ, η οποία έχει καταφύγει στην Ευρώπη και εμφορείται από φιλοουκρανισμό, συγκλονίστηκε από τη σύλληψή του. «Ελεγε ψέματα σε όλους. Η γυναίκα του νόμιζε ότι ο σύζυγός της υπερασπιζόταν τη χώρα του, τα παιδιά του πίστευαν ότι ο πατέρας τους ήταν ήρωας» σχολίασε η πηγή των Times. Ο Χουκ έχει γεννηθεί στη Ρωσία. Σε βίντεο της SBU λέει ότι έπαιρνε 3.000 δολάρια τον μήνα από τη ρωσική FSB και επιπλέον 1.000 δολάρια ως έξοδα μετακίνησης. Ο δεύτερος αξιωματικός, ο Derkach, είχε λάβει μέρος απλώς για τα χρήματα και ήλπιζε ότι ο ανώτερός του Χουκ θα τον βοηθούσε στην καριέρα του, είπε ο αξιωματικός της SBU.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Πόντολιακ, έχει πει ότι υπήρξαν τουλάχιστον 12 συνωμοσίες κατά της ζωής του προέδρου της Ουκρανίας. Οι Βρετανοί κατέληξαν γράφοντας ότι οι Ρώσοι συνεργάζονται με εγκληματίες του κυβερνοχώρου και  στοχεύουν βασικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η τακτική, κατά τους Times, συνιστά αλλαγή τακτικής της FSB – η ρωσική υπηρεσία γίνεται όλο και πιο επιθετική και συνεργάζεται με τη ρωσική μαφία.

Υπεύθυνος για την αλλαγή «πολιτικής» της FSB είναι ο αναπληρωτής διευθυντής της, ονόματι Σεργκέι Κορόλεφ, αγαπητός στον Πούτιν. Ενας φάκελος για αυτόν που δόθηκε στους Times από τους Ουκρανούς τον χαρακτηρίζει «λυκόσκυλο του Πούτιν». Αρμοδιότητά του, η συγκέντρωση πληροφοριών για τα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και η απομάκρυνση πιθανών αντιπάλων του Πούτιν. Ο ουκρανικός φάκελος αναφέρει επίσης ότι είναι αινιγματικός χαρακτήρας, γεννημένος στο Κιργιστάν ηλικίας 60 ετών, ο οποίος κινείται στη σκιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...