1266
Ο Ισμαήλ Καανί, αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης (εδώ σε ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2022), συντόνισε την συνεργασία του Ιράν με την Χαμάς και την Χεζμπολάχ | Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Πώς το Ιράν σχεδίασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 12:57
Ο Ισμαήλ Καανί, αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης (εδώ σε ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2022), συντόνισε την συνεργασία του Ιράν με την Χαμάς και την Χεζμπολάχ
|Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Πώς το Ιράν σχεδίασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 12:57

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και έδωσαν το πράσινο φως για αυτήν σε μια συνάντηση στη Βηρυτό, που έγινε την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, της ισλαμιστικής οργάνωσης του Λιβάνου, η οποία επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, αξιωματικοί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν συνεργάστηκαν με τη Χαμάς, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, για να σχεδιάσουν τις αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιδρομές, οι οποίες συνιστούν τη σημαντικότερη παραβίαση των συνόρων του Ισραήλ από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες της επιχείρησης σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών συναντήσεων στη Βηρυτό, στις οποίες συμμετείχαν αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης και εκπρόσωποι τεσσάρων ισλαμιστικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, η οποία κατέχει την εξουσία στη Γάζα, και της Χεζμπολάχ, μιας σιιτικής μαχητικής ομάδας και ισχυρής πολιτικής φατρίας στον Λίβανο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν δει στοιχεία για την εμπλοκή της Τεχεράνης. Σε συνέντευξή του στο CNN την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνι Μπλίνκεν δήλωσε: «Δεν έχουμε δει ακόμη στοιχεία ότι το Ιράν διηύθυνε ή ήταν πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μακρά σχέση».

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή για να επιβεβαιώσουμε αυτή την υπόθεση», δήλωσε άλλος αμερικανός αξιωματούχος στην WSJ.

Ένας ευρωπαίος αξιωματούχος και ένας σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης, ωστόσο, έδωσαν την ίδια αναφορά για τη συμμετοχή του Ιράν στην προετοιμασία της επίθεσης με τα ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις, ο Μαχμούντ Μιρντάουι, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε ότι η οργάνωση σχεδίασε τις επιθέσεις από μόνη της. «Αυτή είναι μια απόφαση της Παλαιστίνης και της Χαμάς», είπε.

Εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε ότι η Τεχεράνη τάσσεται υπέρ των ενεργειών της Γάζας, αλλά δεν τις κατευθύνει.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την παλαιστινιακή αντίσταση είναι αυτόνομες και ακλόνητα ευθυγραμμισμένες με τα νόμιμα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Δεν συμμετέχουμε στην επιχείρηση της Παλαιστίνης, καθώς η απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά από την ίδια την Παλαιστίνη», είπε.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί η άμεση εμπλοκή του Ιράν, «ορκισμένου εχθρού» του Ισραήλ, ο κίνδυνος ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είναι μεγάλος, σημειώνει η WSJ.

Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν δεσμευτεί να καταφέρουν πλήγμα στην ηγεσία του Ιράν εάν η Τεχεράνη κριθεί υπεύθυνη για τη δολοφονία Ισραηλινών.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το ευρύτερο σχέδιο των Φρουρών της Επανάστασης είναι να δημιουργήσουν μια απειλή κατά του Ισραήλ σε πολλαπλά μέτωπα, τη Χεζμπολάχ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Aπελευθέρωση της Παλαιστίνης στα βόρεια της χώρας και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και τη Χαμάς στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με τα ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και έναν ιρανό αξιωματούχο.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν συναντήσεις στη Συρία και στο Λίβανο με άλλους ηγέτες των τρομοκρατικών ομάδων που περιβάλλουν το Ισραήλ, οπότε προφανώς είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι προσπάθησαν να συντονιστούν. Οι πληρεξούσιοι του Ιράν στην περιοχή μας, προσπάθησαν να συντονιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο με την Τεχεράνη», δήλωσε την Κυριακή ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, Γκιλάντ Ερντάν, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Χαμάς έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι λαμβάνει υποστήριξη από το Ιράν. Την Κυριακή, ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι μίλησε με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ Αλ Ναχάλα και τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Το Ιράν παραμερίζει άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, όπως η ανοικτή διαμάχη του με τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, για να αφιερώσει τους πόρους του ελίτ σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στον συντονισμό, στη χρηματοδότηση και στον εξοπλισμό ομάδων εχθρικών προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, δήλωσαν ανώτερα μέλη και των δύο αυτών οργανώσεων.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ισραήλ έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ «τρομοκρατικές» οργανώσεις. «Είμαστε πλέον ελεύθεροι να επικεντρωθούμε στη σιωνιστική οντότητα (το Ισραήλ)», δήλωσε ιρανός αξιωματούχος στη WSJ. «Είναι πλέον πολύ απομονωμένοι».

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η επίθεση της Χαμάς χτύπησε το Ισραήλ σε μία περίοδο που η χώρα είναι διχασμένη λόγω της αμφιλεγόμενης πολιτικής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στόχος της ήταν επίσης να σταματήσει τις συνομιλίες με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, τις οποίες το Ιράν θεωρούσε απειλητικές, δήλωσαν τα ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Με βάση τις ειρηνευτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, η επέκταση των ισραηλινών δεσμών με τα αραβικά κράτη του Κόλπου θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αλυσίδα συμμάχων των ΗΠΑ που θα συνδέει τρεις βασικούς κόμβους του παγκόσμιου εμπορίου: τη Διώρυγα του Σουέζ, το Στενό του Ορμούζ και το Μπαμπ Αλ Μαντέμπ που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με την Αραβική Θάλασσα, δήλωσε ο Χουσεΐν Ιμπίς, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσινγκτον.

Οι συμφωνίες αυτές «είναι πολύ άσχημα νέα για την Τεχεράνη», δήλωσε ο Ιμπίς. «Αν μπορούσαν να το κάνουν αυτό, ο στρατηγικός χάρτης θα άλλαζε δραματικά σε βάρος του Ιράν».

Πότε σχεδιάστηκε η επίθεση

Ο Ισμαήλ Καανί, ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα των Φρουρών της Επανάστασης, ξεκίνησε την προσπάθεια για τον συντονισμό των ομάδων που περιβάλλουν το Ισραήλ, τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λίβανο, ανέφερε η Wall Street Journal, όταν η Χαμάς άρχισε να συνεργάζεται στενότερα με άλλες ομάδες όπως η Χεζμπολάχ.

Εκείνη την εποχή, παλαιστινιακές ομάδες πραγματοποίησαν μια σειρά επιθέσεων στο Ισραήλ από τον Λίβανο και τη Γάζα, υπό την καθοδήγηση του Ιράν, «με μεγάλη επιτυχία», δήλωσε ο ιρανός αξιωματούχος.

Το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό τη Χαμάς, η οποία όμως, επειδή είναι μία σουνιτική μουσουλμανική ομάδα, δεν συνεργαζόταν στενά με τους σιίτες της Χεζμπολάχ. Η συνεργασία τους έγινε στενότερη τους τελευταίους μήνες.

Εκπρόσωποι αυτών των ομάδων συναντιούνταν με ηγέτες των Φρουρών στον Λίβανο, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα από τον Αύγουστο για να συζητήσουν την επίθεση αυτού του Σαββατοκύριακου στο Ισραήλ και το τι θα συμβεί στη συνέχεια, ανέφεραν οι πηγές της WSJ.

Ο Καανί έχει συμμετάσχει σε ορισμένες από αυτές τις συναντήσεις μαζί με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ, Αλ-Ναχάλα, και τον Σαλέχ Αλ-αρούρι, στρατιωτικό αρχηγό της Χαμάς, δήλωσαν μέλη της μαχητικής ομάδας.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν παρακολούθησε τουλάχιστον δύο από τις συναντήσεις, ανέφεραν.

«Μια επίθεση τέτοιας εμβέλειας θα μπορούσε να συμβεί μόνο μετά από μήνες σχεδιασμού και δεν θα συνέβαινε χωρίς συντονισμό με το Ιράν», δήλωσε η Λίνα Χατίμπ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

«Η Χαμάς, όπως και η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, δεν αποφασίζει μόνη της να εμπλακεί σε πόλεμο χωρίς προηγούμενη ρητή συμφωνία από το Ιράν», τόνισε.

Η Αίγυπτος, η οποία προσπαθεί να μεσολαβήσει στη σύγκρουση, προειδοποίησε ισραηλινούς αξιωματούχους ότι μια χερσαία εισβολή στη Γάζα θα προκαλέσει στρατιωτική απάντηση από τη Χεζμπολάχ, ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο μάχης, δήλωσαν άνθρωποι εξοικειωμένοι με το θέμα στην WSJ.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρά για λίγη ώρα την Κυριακή. Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη και τους παλαιστινίους πολίτες του Ισραήλ να πάρουν τα όπλα και να συμμετάσχουν στον αγώνα.

Ο ιρανός αξιωματούχος είπε ακόμα ότι αν το Ιράν δεχθεί επίθεση, θα απαντήσει με πυραυλικά πλήγματα στο Ισραήλ από τον Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράν και θα στείλει ιρανούς μαχητές στο Ισραήλ από τη Συρία για να επιτεθούν σε πόλεις στα βόρεια και ανατολικά του Ισραήλ.

Η υποστήριξη του Ιράν σε μια συντονισμένη ομάδα ισλαμιστικών οργανώσεων, φέρνει το Ισραήλ σε μειονεκτική θέση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε συγκρούσεις κατά το παρελθόν, η Σοβιετική Ένωση ήταν ο απόλυτος προστάτης των αράβων εχθρών του Ισραήλ και ήταν πάντα σε θέση να τους πιέσει και να σταματήσουν την επιθετική τους δραστηριότητα, δήλωσε ο Μπέρναρντ Χάντσον, πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της CIA.

«Σε αντίθεση με το Ιράν, οι Σοβιετικοί ποτέ δεν θεωρούσαν το Ισραήλ μόνιμο εχθρό», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...