488
Ο Βασίλης Στίγκας περιστοιχισμένος από βουλευές των «Σπαρτιατών» στην ορκωμοσία της Βουλής - Μετα΄τις τελευταίες εξελίξεις δίνει αγώνα για να συγκρατήσει την ΚΟ και ο λόγος είναι προφανής | Nick Paleologos / SOOC

Πώς θα λυθεί το κοινοβουλευτικό μπάχαλο με τους «Σπαρτιάτες»;

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2023, 16:13
Ο Βασίλης Στίγκας περιστοιχισμένος από βουλευές των «Σπαρτιατών» στην ορκωμοσία της Βουλής - Μετα΄τις τελευταίες εξελίξεις δίνει αγώνα για να συγκρατήσει την ΚΟ και ο λόγος είναι προφανής
| Nick Paleologos / SOOC

Πώς θα λυθεί το κοινοβουλευτικό μπάχαλο με τους «Σπαρτιάτες»;

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2023, 16:13

Μπορεί η κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής τη διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με καταγγελίες εκ των έσω για μαφιόζικες τακτικές, ήξεις αφήξεις για έγκλειστους των φυλακών, «δαχτυλίδια», «αχυρανθρώπους» και «διαβατήρια» εισόδου στη Βουλή;

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στους «Σπαρτιάτες»,  μίλησε για κοινοβουλευτικές συνέπειες, προϊδεάζοντας έτσι για μία παρέμβαση πιθανότατα μέσω του Κανονισμού Βουλής και τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Παύλος Μαρινάκης, αρκέστηκε να πει ότι «εξετάζουμε γρήγορα όλες μας τις επιλογές».

Σε παρεπόμενη ερώτηση για το κατά πόσον η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα όσα τεκταίνονται τις τελευταίες ημέρες στο κόμμα «Σπαρτιάτες», ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι «έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη με πολύ μεγάλη ταχύτητα».

Σε κάθε περίπτωση κρίσιμο ζήτημα (ως προς το αν και πάλι κρατικό χρήμα θα διοχετευθεί σε νεοναζί και εκπροσώπους τους / βλ. προεκλογικό αγώνα Κασιδιάρη για τον δήμο της Αθήνας) είναι ο έλεγχος της κρατικής χρηματοδότησης.

Οπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Real News, κατά τον νόμο, μόνος δικαιούχος της είσπραξης είναι το κόμμα, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα μπορούσε δηλαδή  η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» να διαλυθεί αλλά το κόμμα να συνεχίσει να εισπράττει κανονικά μέχρι και το 2027 και την ολοκλήρωση της τετραετίας, τα λεφτά της κρατικής χρηματοδότησης.

Αυτός άλλωστε, είναι σύμφωνα με τον (νυν) επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλη Στίγκα, και ο λόγος της «ανταρσίας των 11» για τη διεξαγωγή Συνεδρίου με απώτερο στόχο την καθαίρεση του και την εκλογή άλλου προέδρου, ο οποίος θα ελέγξει τα εκατομμύρια της κρατικής χρηματοδότησης.

Μάλιστα, ειδικοί επί του ζητήματος τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, εκτιμούν ότι αν αθροιστούν χρηματοδοτήσεις για επιμορφωτικούς σκοπούς, αλλά και νέες εκλογικές διαδικασίες, όπως οι ευρωεκλογές του 2024, το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 8 εκατομμύρια ευρώ!

Η πρώτη μεγάλη δόση της κρατικής χρηματοδότησης (κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ), σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, έχει προγραμματιστεί να δοθεί γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν προσκείμενοι στον Κασιδιάρη βουλευτές των «Σπαρτιατών» επιδίωκαν να το ελέγξουν και να το διαθέσουν στον προεκλογικό αγώνα για τον δήμο Αθηναίων του καταδικασμένου για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη.

Εξού και η μάχη που δίνει (όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στο Μega) o Bασίλης Στίγκας να συγκρατήσει την καταρρέουσα  Κοινοβουλευτική Ομάδα με τους εναπομείναντες βουλευτές και όσους πιθανώς μπορέσει να πείσει να μείνουν, έτσι ώστε να αποτραπεί ο σχηματισμός νέας από τους ανεξάρτητους βουλευτές (για τον σχηματισμό ΚΟ εκ των ανεξαρτήτων απαιτούνται τουλάχιστον δέκα βουλευτές, ενώ για ΚΟ που έχει προκύψει από εκλογές μόνο πέντε).

Ως προς τα μέτρα τώρα που εξετάζονται ώστε να μην ευοδωθούν τα ανωτέρω σχέδια, πέρα από το ενδεχόμενο αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης,  σύμφωνα με πληροφορίες της «Real», θα εξεταστεί και τυχόν αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής για την αποτροπή σχηματισμού μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών, η οποία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανώς θα ελέγχεται από τον Κασιδιάρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...