449
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βόλτα του στην Καλαμαριά. Τα όσα είδε εκεί δεν πρέπει να τον ενθουσίασαν ιδιαίτερα... | ΙΝΤΙΜΕ / ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυβέρνηση: Πώς θα ξορκίσουν τα τοπικά lockdown

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 07:14
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βόλτα του στην Καλαμαριά. Τα όσα είδε εκεί δεν πρέπει να τον ενθουσίασαν ιδιαίτερα...
|ΙΝΤΙΜΕ / ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυβέρνηση: Πώς θα ξορκίσουν τα τοπικά lockdown

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 07:14

Η βόλτα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τετάρτης, στους δρόμους και την πλατεία της Καλαμαριάς ήταν αρκετά… διαφωτιστική. Αρκετοί πολίτες αμελούσαν να φορέσουν τη μάσκα τους ή να τη φορέσουν σωστά, ενώ ο Πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος και με μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία του απάντησε ότι δεν έκανε το εμβόλιο. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ενθουσιάστηκε με όσα είδε.

Αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς από τη συζήτηση που είχε, λίγη ώρα μετά, με τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνο. «Η εμπειρία μας λέει ότι όπου τηρούνται τα μέτρα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όπου δεν τηρούνται και χαλαρώνουμε, αρχίζουμε να βλέπουμε προβλήματα. Αρα, ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να βλέπουν ορισμένα ανησυχητικά σημάδια από τη χαλάρωση, έστω και αν οι δείκτες της πανδημίας βαίνουν και θα συνεχίσουν να βαίνουν καθοδικά. Ο δείκτης θετικότητας, όμως, τις τελευταίες μέρες «διόρθωσε» προς τα πάνω, διαμορφούμενος στο 4,3% –πάνω από το όριο συναγερμού— έναντι 3,94% την περασμένη Τετάρτη. Και ενώ τα κρούσματα παραμένουν διαχειρίσιμα και η κατάσταση στα νοσοκομεία βελτιώνεται, στην κυβέρνηση προτιμούν να… προλάβουν παρά να τρέχουν.

Μπορεί, βεβαίως, τα εμβόλια να είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, όταν επελέγη η στρατηγική των τοπικών lockdown για να περιοριστεί η διασπορά κατά τόπους, λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητας από τον τουρισμό, φέτος όμως η στρατηγική αυτή θα είναι το έσχατο καταφύγιο, όπως εξηγούν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Και αυτό γιατί φέτος δεν πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, υπό την έννοια ότι υπάρχουν εμβόλια, πολλά τεστ, αλλά και γνώση τού τι έγινε λάθος ή δεν πήγε τόσο καλά σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι.

Επιχειρησιακό σχέδιο

Κάπως έτσι, στο υπουργείο Υγείας καταστρώνουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, προκειμένου φέτος το καλοκαίρι και εν μέσω της τουριστικής σεζόν να μη δοθεί το λάθος μήνυμα προς το έξω, όπερ και μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά, όχι απλώς για το τουριστικό μας brand, αλλά και για τις επικείμενες αφίξεις.

Μια γεύση έδωσε ήδη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Τετάρτης, κατά την κοινή παρουσία του με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο, στην ενημέρωση από το υπουργείο. Συγκεκριμένα, όπως είπεδρομολογούνται μεταξύ άλλων:

  • Διασύνδεση περιφερειακών νοσοκομείων, κέντρων υγείας των νησιών και κεντρικών νοσοκομείων
  • Αυξημένο testing και δυνατότητα μετάβασης κινητών ομάδων για επιτόπιους ελέγχους
  • Πλήρης αναβάθμιση του ΕΚΑΒ
  • 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης
  • Ειδικά διαμορφωμένο σκάφος της Πολιτικής Προστασίας για τη διακομιδή non-Covid ασθενών
  • Δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη (δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) που χειρίζεται το ΕΚΑΒ για διακομιδές ασθενών.

Gamechanger, βεβαίως, θα είναι και η επιτυχία της «Γαλάζιας Ελευθερίας», ήτοι του σχεδίου εμβολιαστικής θωράκισης όλων των κατοίκων, όλων των νησιών, ως το τέλος Ιουνίου, με τα δείγματα από τη συμμετοχή των πολιτών να είναι ενθαρρυντικά, με λίγες εξαιρέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...