333
Aπό την τελευταία συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών σε ανώτατο επίπεδο κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2019 | INTIMEnews

Πώς θα καθίσουν στο τραπέζι Αθήνα και Αγκυρα; Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους εταίρους στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 10:27
Aπό την τελευταία συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών σε ανώτατο επίπεδο κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2019
|INTIMEnews

Πώς θα καθίσουν στο τραπέζι Αθήνα και Αγκυρα; Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους εταίρους στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 10:27

Δύο ημερομηνίες: η 23η Αυγούστου, όταν λήγει η τουρκική NAVTEX για τις έρευνες του «Οruc Reis», και η 24η-25η Σεπτεμβρίου, το διήμερο κατά το οποίο θα διεξαχθεί (τελικά) η ειδική Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, θα δοκιμαστούν η βούληση, αλλά και η δυνατότητα επανέναρξης διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και όχι της «διπλωματίας των κανονιοφόρων» στην οποία επιδίδεται η γείτων.

Μέχρι τότε επίσης θα καθοριστεί και η σχέση που επιθυμεί να έχει συνολικά η ΕΕ με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό  εντάσσεται και η τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τον χρόνο πραγματοποίησης της ειδικής συνόδου (σ.σ. «να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020»).

Εν τω μεταξύ, πάντως, στη σημερινή (13.00) τηλεδιάσκεψη Κορυφής για τη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, λίγα μόλις 24ωρα μετά την αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Την 27 Αυγούστου, στο άτυπο Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να παρουσιαστεί και η ευρωπαϊκή λίστα με τις επιλογές κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι η Γερμανία παραμένει αρνητική στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Οπως σημειώνουν ωστόσο «Τα Νέα», ακόμη και να μην εγκριθούν τελικά κυρώσεις εις βάρος της Αγκυρας, η Ελλάδα, όπως και κάθε κράτος-μέλος της Ενωσης, διατηρεί την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία που έχει στα χέρια της, συμπεριλαμβανομένου του βέτο, ως έσχατου μέσου.

Παρασκηνιακά, οι διμερείς επαφές (Αθήνας – Βερολίνου, Αθήνας – Παρισίων και Βερολίνου – Αγκυρας) συνεχίζονται, με την Τουρκία να δέχεται πιέσεις έτσι ώστε το «Οruc Reis» να επιστρέψει στο λιμάνι της Αττάλειας νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη της NAVTEX και να ανοίξει έτσι ένα «παράθυρο» επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα, είναι σαφές: «Διάλογος, ναι», αλλά μόνο με απόσυρση του «Oruc Reis» και μόνο για  την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...