355
Πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής στη Βουλή το 2017 | Intime/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις των χρυσαυγιτών

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2020, 11:13
Πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής στη Βουλή το 2017
|Intime/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις των χρυσαυγιτών

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2020, 11:13

Ολα τα ενδεχόμενα για τις αντιδράσεις των χρυσαυγιτών κατά τη σύλληψή τους, έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου, εξετάζει η Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα κληθεί να τους εντοπίσει και να τους παραδώσει προς κράτηση.

Το σχέδιο της αστυνομίας έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και ημέρες. Δεκάδες αστυνομικοί παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις των χρυσαυγιτών και είναι έτοιμοι να προβούν σε συλλήψεις αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι ποινές.

Η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών αναμένεται στις 10 το πρωί της Δευτέρας. Οπως όλα δείχνουν παρόντες στο δικαστήριο θα είναι και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στους οποίους και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναγνώριση ελαφρυντικών, θα ακολουθήσει η κρίση για αναστολή της ποινής ως την εκδίκαση της έφεσης: θεωρείται βέβαιο πως οι συνήγοροι υπεράσπισης θα ασκήσουν έφεση και θα υποβάλουν αίτημα για ανασταλτικό χαρακτήρα της. Καθώς όμως το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι, επτά εκ των ηγετών της Χρυσής Αυγής, είναι ιδιαίτερα βαρύ, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αναστολή εκτέλεσης της ποινής δεν έχει πολλές πιθανότητες να αποφασιστεί.

Οταν το δικαστήριο καταλήξει στα πρόσωπα που θα πρέπει να συλληφθούν και εκδοθούν τα σχετικά εντάλματα, τότε το τμήμα Αναζητήσεων της Aσφάλειας Αττικής θα αναλάβει δράση σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Οι αστυνομικοί θα κάνουν τις συλλήψεις στα μέρη όπου βρίσκονται οι χρυσαυγίτες, αλλά προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, όπως να αρνηθούν τη σύλληψη οι καταδικασμένοι ή να επιχειρήσουν να διαφύγουν.

Η περίπτωση του Λαγού είναι ιδιαίτερη εφόσον δεν έχει αρθεί ακόμα η ασυλία του ως ευρωβουλευτή. Οι Αρχές, όπως αναφέρουν τα «Νέα», εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διεθνές ένταλμα σύλληψης αν δεν δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας στην ποινή του. Η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται για οποιαδήποτε περίπτωση που κάποιος κριθεί ένοχος χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα -και δεν βρίσκεται στη χώρα- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Δεν αποκλείεται όμως και το σενάριο να παραδοθούν νωρίτερα και αυτοβούλως, οπότε και θα κρατηθούν στη ΓΑΔΑ μέχρι να ανακοινωθούν οι ποινές.

Παράλληλα, η αστυνομία εξετάζει και την επόμενη ημέρα, η οποία αφορά την «κατανομή» των καταδικασμένων σε σωφρονιστικά καταστήματα, είτε δηλαδή θα οδηγηθούν στον Κορυδαλλό είτε εκτός Αθηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...