Μία σειρά από μέτρα για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν την Τετάρτη, απαντώντας στα αιτήματα των κυβερνήσεων που θέλουν να προστατέψουν τους καταναλωτές από την άνοδο-ρεκόρ των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου.
Η εργαλειοθήκη των Βρυξελλών θα περιλαμβάνει την πρόταση μέτρων όπως η μείωση ΦΠΑ και τελών στους λογαριασμούς του ρεύματος, η στοχευμένη παροχή οικονομικής στήριξης στα φτωχότερα νοικοκυριά και η προσφορά μακροπρόθεσμων ρυθμιζόμενων τιμολογίων στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες.
Οπως όμως γράφουν οι Financial Times, η εργαλειοθήκη αυτή δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κρατών-μελών στη νότια και ανατολική Ευρώπη, που θεωρούν ότι η ΕΕ πρέπει να ανασχεδιάσει την εσωτερική αγορά ενέργειας για να μην αλληλοεπηρεάζονται οι τιμές του αερίου και του ρεύματος.
Οι βόρειες χώρες, όμως, δεν συμφωνούν με αυτό, θεωρώντας ότι πρόκειται για πολύ ριζοσπαστικό μέτρο. Αλλωστε, η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είχε δηλώσει ότι δεν ευθύνονται για την κρίση οι κανόνες της ΕΕ για την τιμολόγηση της ενέργειας.
Αντίθετα, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν δημιουργικές λύσεις στην προμήθεια και αποθήκευση του φυσικού αερίου.
Η Επιτροπή θα εξετάσει τη δημιουργία μίας πλατφόρμας για την αγορά αερίου και στρατηγικών αποθεμάτων για κοινή χρήση, σε περιόδους μεγάλης ζήτησης. Η ιδέα θα τεθεί υπό διερεύνηση, σε δύο εβδομάδες, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία είναι ανάμεσα στις χώρες που ζητούν από την Κομισιόν να επέμβει και να ρυθμίσει τα αποθέματα του φυσικού αερίου. Παλιότερες απόπειρες να δημιουργηθούν αυτά τα αποθέματα για κοινή χρήση συνάντησαν τεχνικές δυσκολίες, ενώ υπάρχουν ερωτήματα για τον χρόνο και το κόστος που απαιτούνται.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ενεργειακή κρίση θα μπει σε ύφεση τους πρώτους μήνες του 2022. Οι FT επισημαίνουν ότι δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αν μία προσωρινή εκτόξευση των τιμών αερίου και ρεύματος μπορεί να επιφέρει δραστικές αλλαγές στο σύστημα ενεργειακής τιμολόγησης της ΕΕ.
Τσιζόφ: Εδώ είμαστε αν σταματήσετε να μας βλέπετε σαν αντίπαλο…
Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής του Κρεμλίνου στην ΕΕ ζήτησε ευθέως από την Ευρώπη να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα για να αποφύγει μελλοντικές ελλείψεις σε αέριο και επέμεινε ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για την κρίση.
Μιλώντας στους FT, ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ δήλωσε ότι αναμένει από την Gazprom, η οποία καλύπτει το 35% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, να ανταποκριθεί γρήγορα στις οδηγίες του Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσαρμογή της παραγωγής. Ο πρόεδρος Πούτιν «έδωσε μερικές συμβουλές στην Gazprom, για να είναι πιο ευέλικτη. Και κάτι με κάνει να πιστεύω ότι η Gazprom θα τον ακούσει», είπε ο πρεσβευτής.
Τόνισε επίσης ότι η επιλογή της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τη Μόσχα ως γεωπολιτικό «αντίπαλο» δεν είχε βοηθήσει. «Η ουσία του θέματος είναι μόνο ζήτημα φρασεολογίας. Μετατρέψτε τον αντίπαλο σε συνεργάτη και τα πράγματα λύνονται ευκολότερα. Οταν η ΕΕ βρει αρκετή πολιτική βούληση για να το κάνει αυτό, θα ξέρουν πού θα μας βρουν», είπε – ενισχύοντας την καχυποψία εκείνων στην Ευρώπη που θεωρούν ότι η Μόσχα δημιούργησε τεχνητή κρίση για να εκβιάσει αλλαγή στάσης της Ευρώπης απέναντί της, ειδικά για τον αγωγό Nordstream2.
Σύμφωνα με τον Τσιζόφ, οι ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ είχαν επιδεινώσει τα προβλήματά της, παράλληλα με την απροθυμία μεταξύ των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών να πληρώσουν περισσότερα για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. «Ολα τα προβλήματα που προκύπτουν έχουν δημιουργηθεί τεχνητά. Κυρίως για πολιτικούς λόγους».
Ο Τσιζόφ επέμεινε ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.
«Αυτό δεν συμβάλλει στη σταθερότητα. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, και να πηγαίνουν από το φυσικό αέριο στον άνθρακα, κάτι που κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να πράττουν», παρατήρησε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News