307
Τα καταστήματα εστίασης στη Γαλλία, όπως αυτό, το «Cafe des amis» στη Νίκαια, έχουν μείνει κλειστά για πάνω από 8 μήνες | REUTERS/Eric Gaillard

Πώς τα γαλλικά εστιατόρια άντεξαν οκτώ μήνες κλειστά

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 22:13
Τα καταστήματα εστίασης στη Γαλλία, όπως αυτό, το «Cafe des amis» στη Νίκαια, έχουν μείνει κλειστά για πάνω από 8 μήνες
|REUTERS/Eric Gaillard

Πώς τα γαλλικά εστιατόρια άντεξαν οκτώ μήνες κλειστά

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 22:13

Οσοι προέβλεπαν ότι το lockdown την περασμένη άνοιξη θα έφερνε το τέλος της γαλλικής γαστρονομίας, φαίνεται ότι υπερέβαλαν.

Εχει περάσει ένα δωδεκαμηνο κατά το οποίο τα εστιατόρια στη Γαλλία λειτούργησαν μόλις τέσσερις μήνες, αλλά τα  στατιστικά δείχνουν ότι και τα έσοδα αυξήθηκαν και συγκριτικά λιγότερα καταστήματα έβαλαν λουκέτο, παρά την πανδημία.

Ερευνα έδειξε ότι το 2020 έκλεισαν στη Γαλλία 3.300 μπαρ, καφέ, μπιστρό και εστιατόρια, αριθμός κατά 39,1% μικρότερος από αυτόν του 2019. Η τάση συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά: το πρώτο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου που χρεοκόπησε μειώθηκε κατά 51,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Πέρυσι, όπως γράφουν οι Times, οι προβλέψεις μιλούσαν για κλείσιμο των 40% των καταστημάτων του κλάδου που φτάνουν τα 200.000 σε όλη τη Γαλλία. Αλλοι ήταν περισσότερο απαισιόδοξοι και μιλούσαν για κλείσιμο τριών στα τέσσερα καταστήματα.

Φαίνεται πάντως ότι το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για επιχορήγηση των επιχειρήσεων που έκλεισαν αναγκαστικά λόγω της πανδημίας ήταν αυτό που κράτησε ζωντανό τον κλάδο.

Τα εστιατόρια ήταν ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν περισσότερο καθώς μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέχρι και με 10.000 ευρώ το μήνα (ένα εστιατόριο έχει κέρδη 9.000 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο). Τα μεγαλύτερα εστιατόρια θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέχρι και 20% του μηνιαίου τζίρου ως το ποσό των 200.000 ευρώ και να καλύψουν μέχρι και το 90% των σταθερών εξόδων.  Παράλληλα το προσωπικό στην κουζίνα και οι σερβιτόροι ήταν σε αναστολή εργασίας.

Ακόμα και τα φαστφούντ κατάφεραν να επιβιώσουν από την πανδημία κυρίως γιατί συνέχισαν να προσφέρουν φαγητό στο χέρι.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα μικρά εστιατόρια, περίπου το 15% του κλάδου, χωρίς χρέη που δεν καταβάλουν ενοίκιο είχαν μια σταθερή κρατική ενίσχυση της τάξης των 10.000 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο οι εστιάτορες ανησυχούν ότι  μόλις ολοκληρωθεί  η περίοδος της κρατικής προστασίας  χιλιάδες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν, οπότε προτείνουν να συνεχιστεί η στήριξη και στο προσεχές μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...