Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είπε «ναι» στη θετική ατζέντα με την Ελλάδα, αλλά χωρίς να παραβλέπονται οι σημαντικές, χρονίζουσες, όπως σημείωσε, διαφορές (πληθυντικό) και επανέφερε θέμα νησιών, αποστρατιωτικοποίησής τους και εναέριου χώρου.
«Υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν, όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίηση και ο εναέριος χώρος. Με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία», ανέφερε συγκεκριμένα ο Χακάν Φιντάν στο Α Haber, για να συμπληρώσει αναφορικά με την εν εξελίξει προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο γειτόνων:
«Μετά τη νίκη του προέδρου μας στις εκλογές ελήφθη μια απόφαση με τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με θετική ατζέντα. Yπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο τα οποία προέρχονται από το παρελθόν. Δεν είναι όλα της δικής μας γενιάς, τα παραλάβαμε αυτά. Εμείς ως υπεύθυνη γενιά πώς μπορούμε να τα τρἐξουμε; Ως ώριμα κράτη, αυτά τα προβλήματα να βάλουμε σε παρένθεση και να δούμε σε ποια θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό το είδαμε ως μια μέθοδο.
»Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα μεταξύ μας ζητήματα που χρονίζουν. Κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, της αποστρατιωτικοποίησης και τoυ εναέριου χώρου, εδώ αναζητούμε πώς μπορεί να συζητηθεί το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία. Εχουμε αυτή την προσπάθεια, για αυτό μιλάμε συχνά μαζί με τον ομόλογό μου. Υπάρχει μια συμφωνία και των δύο πλευρών για τη μείωση της στρατιωτικής έντασης.
»H Κύπρος είναι ένα μεγάλο θέμα, προσπαθούμε να μην αντικατοπτρίζει το θέμα αυτό τις μεταξύ μας σχέσεις και κοιτάζουμε τα θέματα του Αιγαίου και της κατάστασης των ομογενών μας (όπως επιμένουν στη γείτονα να αποκαλούν τους έλληνες μουσουλμάνους στη Δυτική Θράκη)».
Διπλωματικές πηγές που κλήθηκαν από την ΕΡΤ να σχολιάσουν τις ανωτέρω δηλώσεις Φιντάν, σημείωσαν εκ νέου πως το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα.
«Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές θέσεις μας. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη Διακήρυξη των Αθηνών», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.
Στη συνέντευξή του (δείτε τη πάνω), ο Χακάν Φινταν έδειξε να ανησυχεί και για τις ισορροπίες με την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα μετά το 2030. «Εμείς –είπε– αναπτύσσουμε αντιαεροπορικά συστήματα. Αν μας βάλουν όρους για τα [δικά μας] F-35 θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές».
«Το θέμα της παραχώρησης των F-35 στην Ελλάδα, όπως ξέρετε επειδή η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ήταν ήδη στις χώρες που βρισκόταν στη λίστα της παραχώρησης των F-35. Προβλέπεται η παράδοση των F-35 στην Ελλάδα μετά το 2030. Πρέπει να παρακολουθήσουμε τι μπορεί να συμβεί μέχρι τότε, πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες», επεσήμανε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη σχετική αναφορά του.
«Εμείς όμως», πρόσθεσε, «πρέπει να δούμε πώς θα εξελίξουμε τις δυνατότητές μας στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και στις δυνατότητες μας στα μαχητικά. Εδώ τώρα υπάρχει η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος Hisar. To χερσαίο αντιαεροπορικό σύστημα. Διότι μέχρι σήμερα η αντιαεροπορική μας άμυνα ήταν τα F-16, δηλαδή σε μια επίθεση, η απάντηση ήταν τα F-16».
Και σε ερώτηση για τα περιθώρια επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 (η Αγκυρα έχει αποπεμφθεί από τους Αμερικανούς από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς εξαιτίας της επιμονής Ερντογάν να αποκτήσει από τους Ρώσους και εγκαταστήσει σε τουρκικό έδαφος τους S-400), ο Φιντάν απάντησε λέγοντας:
«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουν οι ειδικοί και οι στρατιωτικοί μας. Ωστόσο αυτή είναι μια δυνατότητα, και αν δεν θα χάσουμε άλλες δυνατότητές μας, και αν θα είναι μια επιπλέον δυνατότητα, φυσικά γιατί να μη συμβεί; Θα είναι κάτι που θα θέλουμε να αποκτήσουμε. Ομως αν υπάρχουν όροι να αποχωριστούμε άλλες δυνατότητες και να προσαρμοστούμε σε άλλες πολιτικές, κι αν οι όροι είναι ασυμβίβαστοι, τότε θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News