762
Μέρος από τα κλοπιμαία της μεγάλης ληστείας | astynomia.gr

Πώς στήθηκε η μεγάλη ληστεία των 4,2 εκατ. ευρώ στην Καβάλα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2019, 14:45
Μέρος από τα κλοπιμαία της μεγάλης ληστείας
|astynomia.gr

Πώς στήθηκε η μεγάλη ληστεία των 4,2 εκατ. ευρώ στην Καβάλα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2019, 14:45

Λεπτομέρειες για τη ληστεία με λεία 4,2 εκατ. ευρώ που έγινε σε εταιρεία security στην Καβάλα έδωσε η αστυνομία, η οποία έχει συλλάβει τους δράστες και έχει καταφέρει να ανακτήσει μεγάλο μέρος των χρημάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, οι αξιωματικοί ανέφεραν ότι ο πρώην διευθυντής της εταιρείας είχε την ιδέα της πράξης γνωρίζοντας και τη διαδικασία στο κατάστημα του Αμυγδαλεώνα και τα κενά της.

Είναι πιθανόν ότι ο ίδιος πήρε τα χρήματα και στη συνέχεια εμφανίστηκε στην Ασφάλεια όπου είπε ψέματα για ληστεία και την ομηρία της κόρης του.

Οι Αρχές συνέλαβαν τελικά τρεις άντρες ηλικίας 41, 44 και 64 ετών, οι οποίοι ήταν οι δυο ληστές και ο διευθυντής του υποκαταστήματος.

Η (ψεύτικη) καταγγελία ενός από τους δράστες

Στις 26 Ιανουαρίου 2019, ο 44χρονος δράστης κατήγγειλε στο Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας την ληστεία περίπου 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, από τις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, στο οποίο ήταν διευθυντής.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 25 Ιανουαρίου, το βράδυ, κατά την είσοδό του στην οικία του, τον ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού δύο άτομα, τα οποία βρίσκονταν ήδη στο εσωτερικό του σπιτιού και φορούσαν αποκριάτικες μάσκες του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου!

Ακολούθως, τον κράτησαν όμηρο εντός της οικίας του, δένοντας του τα χέρια, ενώ παράλληλα αφαίρεσαν από την κατοχή του τις ηλεκτρονικές συσκευές και το πορτοφόλι του.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, κατά την παραμονή τους στο σπίτι, οι δράστες προφασίστηκαν ότι έχουν απαγάγει την ανήλικη (5 ετών) κόρη του 44χρονου και τον απείλησαν ότι θα την βλάψουν, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να του αποσπάσουν τους κωδικούς εισόδου για τις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος της επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.

Στη συνέχεια, όπως ισχυρίστηκε ο 44χρονος, τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Ιανουαρίου, τον εξανάγκασαν να τους μεταφέρει με το όχημα του στις παραπάνω εγκαταστάσεις, να παρακάμψει όλα τα συστήματα ασφαλείας και να εισέλθουν στο χώρο του χρηματοκιβωτίου, όπου φυλασσόταν το ιδιαίτερα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Τέλος, οι δύο δράστες αφού διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση με το παραπάνω όχημα, αφήνοντας τον 44χρονο δεμένο σε καρέκλα στο γραφείου του.

Στη συνέχεια, όπως είπε ακόμη ο διευθυντής, έκπληκτος διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε απαγωγή της κόρης του και κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομία. Είχε πει ακόμα στις αστυνομικές Αρχές πως είχε παραλάβει τα χρήματα από πελάτες του την Παρασκευή με σκοπό να τα φυλάξει και να τα καταθέσει στις τράπεζες τη Δευτέρα.

Μετά την καταγγελία του περιστατικού, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας συνέλεξαν και αξιολόγησαν όλα τα στοιχεία που προέκυπταν, αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις φυσικές και τεχνικές μεθόδους της έρευνας.

Από την ολοκλήρωση της έρευνας εξακριβώθηκε ότι ο 44χρονος διευθυντής, εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις του σχετικά με τις διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας του υποκαταστήματος, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασής του στους χώρους, ενεργώντας από κοινού με τους άλλους δύο δράστες, σχεδίασαν και υλοποίησαν την συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Τι αποκάλυψε η αστυνομία

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ τόνισαν ότι μέρος του ποσού πιθανόν ξοδεύτηκε από τους ίδιους δράστες, αλλά ακόμη ερευνάται πού. Δεν αποκλείεται να είναι και αυτό κρυμμένο κάπου. Τα χρήματα δεν ήταν σημαδεμένα και έτσι μπορούσαν να ξοδευτούν ακόμη και άμεσα.

Πάντως, η αστυνομία διέψευσε ότι υπήρξε πρόθεση των δραστών να αναχωρήσουν από την Καβάλα και ότι είχαν βγάλει αεροπορικά εισιτήρια.

Επιπλέον, διαψεύστηκε ότι εμπλέκονται και άλλα άτομα.

Την πρώτη αιφνιδιαστική έφοδο οι αστυνομικές Αρχές την πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη στο συνεργείο αυτοκινήτων που διατηρεί ο ένας εκ των τριών δραστών όπου οι αστυνομικοί βρήκαν κρυμμένα μέσα σε ζαντολάστιχα 500.000 ευρώ. Αμέσως προχώρησαν στις δυο συλλήψεις, του ιδιοκτήτη του συνεργείου και ενός ακόμα ατόμου, οι οποίοι φαίνεται ότι υπέδειξαν στους αστυνομικούς και το σημείο στο οποίο ήταν κρυμμένα τα λεφτά.

Την επόμενη μέρα, οι αστυνομικοί συνέχισαν τις έρευνες όπου βρήκαν σχεδόν όλο το ποσό σε μια αποθήκη στο χώρο του συνεργείου, σε μια καταπακτή στην είσοδο του συνεργείου, καθώς και σε ένα σπίτι.

Μετά από τις ανακρίσεις των πρώτων συλληφθέντων, οι αστυνομικοί προχώρησαν και στη σύλληψη του πρώην διευθυντή της εταιρίας φύλαξης και κουμπάρου του ιδιοκτήτη του συνεργείου.

Σε ό,τι αφορά το κίνητρο των δραστών, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Νικόλαος Μενεξίδης είπε ότι ήταν η φιλαργυρία και ότι οι δράστες θεώρησαν ότι θα είναι εύκολο να επιτύχουν αυτό που σχεδίασαν. «Ήξεραν ότι τα χρήματα είχαν όγκο κι έτσι είχαν σχεδιάσει εκ των προτέρων και πού θα τα κρύψουν» είπε.

Από τα 4,2 εκ. ευρώ βρέθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή σχεδόν 3,4 εκατ. ευρώ (3.395.395), κρυμμένα μέσα σε φρεάτια, κούτες, ηχείο, αλλά και θαμμένα στο έδαφος. Επιπλέον ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα περίστροφο και ένα πιστόλι.

Τρία άτομα, ηλικίας 41, 44 και 64 ετών, όλοι Ελληνες, έχουν συλληφθεί και θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...