Τα υποβρύχια είναι τα νέα οχήματα διακινήσης ναρκωτικών που χρησιμοποιούν τα διεθνή καρτέλ. Τα ανακάλυψε η μεγάλη διεθνής επιχείρηση Orion, όπου συμμετέχουν 62 χώρες, και η οποία στην τελευταία φάση της από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 14 Νοεμβρίου πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ κατάσχεσης: Πιάστηκαν συνολικά 1.400 τόνοι ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων 225 τόνοι κοκαΐνης -η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει βρεθεί ποτέ ως τώρα.
Η επιτυχία ήταν διπλή: Από τη μια το σταμάτημα των μεγάλων ποσοτήτων ουσιών που όδευαν προς την παγκόσμια αγορά και από την άλλη η ανακάλυψη των ναρκο-υποβρυχίων τα οποία, σύμφωνα με τον Guardian, ακολουθούσαν μια άγνωστη μέχρι σήμερα διαδρομή διακίνησης από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Στην επιχείρηση Orion, οι Αρχές της Κολομβίας και υπηρεσίες επιβολής του νόμου από 62 χώρες σταμάτησαν έξι ημι-υποβρύχια σκάφη γεμάτα κοκαΐνη. Στους 1.400 τόνους περιλαμβάνονταν και τουλάχιστον 1.000 τόνοι μαριχουάνας.
Η κατάσχεση των 225 τόνων κοκαΐνης είναι ένα σημαντικό πλήγμα ενάντια στα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, δεδομένου ότι ο ΟΗΕ εκτιμά ότι παράγονται 2.700 τόνοι παγκοσμίως κάθε χρόνο και η μεγαλύτερη ποσότητα που είχε πιαστεί ως τώρα -αλλά σε ετήσια βάση- ήταν οι 671 τόνοι που κατασχέθηκαν το 2022.
«Αυτό θα αποτρέψει χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση και 8,5 δισ. δολάρια από το να φτάσουν στα καρτέλ, κάτι που δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στα κέρδη αυτών των εγκληματικών οργανώσεων», είπε στον Guardian ο πλοίαρχος Μανουέλ Ροντρίγκεζ, διευθυντής της μονάδας κατά των ναρκωτικών του Πολεμικού Ναυτικού της Κολομβίας.
Περισσότερα από 400 άτομα συνελήφθησαν στην επιχείρηση, η οποία περιλάμβανε και υποθέσεις παράνομου εμπορίου όπλων και παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Το κολομβιανό Ναυτικό απέδωσε την ιστορική επιτυχία στην άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ των 62 χωρών, αλλά και ιδρυμάτων όπως το Royal United Services, μια οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου που μελετά τον τρόπο με τον οποίο τα καρτέλ της Κολομβίας και του Μεξικού διακινούν ναρκωτικά περνώντας απαρατήρητα.
Τα κράτη-εταίροι συγκέντρωσαν αεροπλάνα, ελικόπτερα και φρεγάτες για να αναχαιτίσουν τις παράνομες αποστολές, αλλά το πιο σημαντικό ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών, επεσήμανε ο Ροντρίγκεζ.
Ιστορική θεωρείται η αναχαίτιση των έξι ημι-υποβρυχίων που μετέφεραν την κοκαΐνη. Τα «ναρκο-υποβρύχια», γράφει ο Guardian, είναι σκάφη μήκους 10-25 μ., πλέουν πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού, αφού δεν είναι σε θέση να καταδυθούν πλήρως. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν καθώς διαπλέουν τον ωκεανό, φορτωμένα με έως και 10 τόνους κοκαΐνης έκαστο.
Ενα από τα ημι-υποβρύχια που πιάστηκαν κατά την επιχείρηση Orion κατευθυνόταν προς την Αυστραλία και εντοπίστηκε σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του νησιού Κλίπερτον, ενός μικροσκοπικού ακατοίκητου γαλλικού κοραλλιογενούς υφάλου στον Ειρηνικό. Πέντε άτομα που επέβαιναν στο πλοίο συνελήφθησαν.
«Αυτή είναι μια νέα διαδρομή που έχει ανοίξει για τα ημι-υποβρύχια. Το σκάφος βρέθηκε στη μέση του πουθενά, 4.800 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κολομβίας με κατεύθυνση την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία», είπε στον Guardian ο Ροντρίγκεζ.
Οι κολομβιανοί έμποροι ναρκωτικών συνήθως τολμούν να μεταφέρουν μόνο 5 έως 50 κιλά στην Αυστραλία, κρυμμένα σε φορτηγά πλοία, πρόσθεσε. Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ένα ημι-υποβρύχιο να ταξιδεύει προς την Ωκεανία, υποδηλώνοντας ότι τα καρτέλ άρχισαν πρόσφατα να χρησιμοποιούν τα δυσδιάκριτα πλοία για να παρακάμψουν τους ελέγχους κατά των ναρκωτικών στα λιμάνια.
Η ζήτηση για κοκαΐνη, γράφει ο Guardian, συνεχίζει να αυξάνεται στην Αυστραλία και οι υψηλές τιμές δίνουν κίνητρο στα καρτέλ να καινοτομούν. Ενα κιλό κοκαΐνη πωλείται έως και 240.000 δολάρια στην Αυστραλία, τρεις έως έξι φορές περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ.
Το σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τουμάκο, μια παραλιακή πόλη στις ακτές της Κολομβίας, για ένα ταξίδι 6.400 χιλιομέτρων ως την Αυστραλία. Το ταξίδι θα γινόταν χωρίς καμία στάση.
«Εχουν βελτιώσει τον σχεδιασμό των ημι-υποβρυχίων ώστε να διαθέτουν επιπλέον χωρητικότητα καυσίμων» εξήγησε ο Ροντρίγκεζ.
Αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού διένυσαν χιλιάδες μίλια στη θάλασσα με μικρά σκάφη αναχαίτισης και περίμεναν εβδομάδες με την ελπίδα να συναντήσουν τις αποστολές, συμπλήρωσε.
Η επιτυχία της διεθνούς συνεργασίας έδειξε ότι οι Αρχές μπορούν να κερδίσουν τα καρτέλ στο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για τις επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών. Υπάρχει επίσης ελπίδα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει τις Αρχές να ανακαλύπτουν μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που κρύβονται σε φορτία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News