691
| CreativeProtagon / Shutterstock

Πώς οι Αμερικανοί προστάτεψαν τα ουκρανικά δίκτυα από τους ρώσους χάκερ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 09:45
|CreativeProtagon / Shutterstock

Πώς οι Αμερικανοί προστάτεψαν τα ουκρανικά δίκτυα από τους ρώσους χάκερ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 09:45

Μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή, μια ομάδα Αμερικανών έφτασε από τις ΗΠΑ με ειδική αποστολή και διασκορπίστηκε σε διάφορα σημεία της Ουκρανίας, αναζητώντας τα ίχνη κυβερνοεπιθέσεων από ρώσους χάκερ.

Κάποιοι ήταν στρατιωτικοί, στελέχη της κυβερνοδιοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τη χρήση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, την αντιπυραυλική άμυνα και τον επονομαζόμενο Πόλεμο των Αστρων.

Αλλοι ήταν στελέχη ιδιωτικών αμερικανικών εταιρειών κυβερνοασφαλείας, που βοηθούν στην άμυνα κρίσιμων υποδομών απέναντι στις επιθέσεις χάκερ, όπως αυτές που έχουν υποστεί εδώ και χρόνια ουκρανικές υπηρεσίες από τους Ρώσους.

Οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία να τις αντιμετωπίσει από το 2015, όταν μία επίθεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του Κιέβου, άφησε χωρίς ρεύμα την ουκρανική πρωτεύουσα για ώρες.

Αυτή τη φορά όμως, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι Αμερικανοί είχαν αποστολή να προετοιμάσουν τις ουκρανικές υποδομές για έναν επικείμενο πόλεμο. Πηγές με γνώση της επιχείρησης, εξήγησαν στους Financial Times, ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ έψαξαν σε όλα τα κρατικά δίκτυα για σημάδια κακόβουλου λογισμικού, το οποίο θα είχαν τοποθετήσει οι ρώσοι χάκερ και θα άφηναν ανενεργό μέχρι τη στιγμή της στρατιωτικής εισβολής.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος οι Ρώσοι να πραγματοποιήσουν μία μεγάλη κυβερνοεπίθεση στις υποδομές. Ομως, τα χρόνια συστηματικής δουλειάς και οι τελευταίοι μήνες της ενίσχυσης των συστημάτων είχαν, μέχρι τώρα, αποτέλεσμα.

Οι ρωσικές ενέργειες έχουν καταφέρει μικρές ζημιές έως τώρα, καθώς Ουκρανοί και Αμερικανοί έχουν προλάβει καταστροφές, όπως στο δίκτυο των ουκρανικών σιδηροδρόμων, το οποίο θα κατέρρεε αν δεν είχαν εντοπίσει οι ειδικοί το κακόβουλο λογισμικό πριν την εισβολή και δεν το είχαν απομακρύνει.

Πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί με τα τρένα εντός και εκτός Ουκρανίας αυτές τις ημέρες. Μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής αν το λογισμικό των ρώσων χάκερ δεν γινόταν αντιληπτό.

Παρόμοιο λογισμικό είχε εγκατασταθεί και στο δίκτυο της συνοριοφυλακής, το οποίο όμως δεν εντοπίστηκε εγκαίρως. Οταν ενεργοποιήθηκε, οι υπολογιστές του δικτύου σταμάτησαν να λειτουργούν, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά προσπαθούσαν να περάσουν στην Ρουμανία, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο χάος.

Επίσης, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, η ουκρανική αστυνομία και άλλες δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, αντιμετώπισαν μαζικές επιθέσεις «άρνησης εξυπηρέτησης», όπως λέγονται οι επιθέσεις που κατακλύζουν τα συστήματα προκαλώντας τη διακοπή λειτουργίας τους.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι Αμερικανοί ήρθαν σε επαφή με εταιρεία κυβερνοασφαλείας στην Καλιφόρνια, που έχει κατασκευάσει ένα σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων επιθέσεων, πήραν το «ΟΚ» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για την πώλησή του, μέσα σε 15 λεπτά και μέσα σε οκτώ ώρες είχαν εγκαταστήσει το σύστημα στους διακομιστές της ουκρανικής αστυνομίας.

Παρόμοια δουλειά κάνει και η Microsoft με δικούς της πόρους, η οποία εδώ και μήνες έχει στήσει ένα Κέντρο Πληροφοριών για Κυβερνοαπειλές στα ουκρανικά δίκτυα.

Στις 24 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες πριν τα ρωσικά τανκς εισέλθουν στην Ουκρανία, οι μηχανικοί της εταιρείας ανακάλυψαν και απενεργοποίησαν κακόβουλο λογισμικό, που μόλις είχε ενεργοποιηθεί. Μέσα σε τρεις ώρες, είχαν βρει το «αντίδοτο», αναβάθμισαν το δικό τους λογισμικό και απέκρουσαν την επίθεση, η οποία αφορούσε πλήθος κυβερνητικών και στρατιωτικών δικτύων. Παράλληλα, ενημέρωσαν και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, μετά από προτροπή του Λευκού Οίκου.

Το 2017, παρόμοια ρωσική επίθεση χάκερ είχε καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Πάντως, μέχρι στιγμής, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι ειδικοί απορούν με την αποτυχία των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων. Οι ρώσοι χάκερ έχουν αποδείξει ότι είναι από τους ικανότερους στον κόσμο και παλιές τους επιθέσεις έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Ενδεχομένως, λένε οι αναλυτές, να έπαθαν και εδώ ό,τι και στην στρατιωτική τους επιχείρηση: να κράτησαν τις επίλεκτες ομάδες χάκερ στα «μετόπισθεν», νομίζοντας ότι η Ουκρανία θα πέσει εύκολα και γρήγορα.

Ενα από τα παραδείγματα που προκαλούν έκπληξη στους ειδικούς, είναι ότι οι Ρώσοι, ακόμα και οι στρατιωτικοί διοικητές, δεν χρησιμοποιούν για τις επικοινωνίες τους στρατιωτικά κινητά με κρυπτογράφηση, αλλά τα κοινά ρωσικά κινητά τους και το δίκτυο της ουκρανικής κινητής τηλεφωνίας, προς μεγάλη, βέβαια, χαρά των Ουκρανών, οι οποίοι παρακολουθούν εύκολα τις συνομιλίες και τις διακόπτουν όποτε θέλουν. «Βλέπεις τότε ξαφνικά, να κόβεται η συνομιλία και τους ρώσους στρατιώτες να αρπάζουν τα κινητά Ουκρανών στον δρόμο και να αρπάζουν κάρτες SIM από τα καταστήματα. Πραγματικά δεν μπορούμε να το καταλάβουμε» , είπε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημερώθηκε σχετικά από τους Αμερικανούς σε συνάντηση του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...