631
Φωτογραφία αρχείου από τη Νάουσα της Πάρου | Shuttestock

Πώς ο τουρισμός θα καθορίσει τις μεταλλάξεις – και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Φωτογραφία αρχείου από τη Νάουσα της Πάρου
|Shuttestock

Πώς ο τουρισμός θα καθορίσει τις μεταλλάξεις – και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Ανησυχία έχει προκαλέσει, την τελευταία εβδομάδα, στους ειδικούς η απότομη αύξηση των μεταλλάξεων της παραλλαγής Ομικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5), η οποία ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία και η Γερμανία. Ωστόσο, στη χώρα μας δεν φαίνεται ακόμη να επικρατεί κάποια από τις νέες μεταλλάξεις της Ομικρον.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Θάνο, ακαδημαϊκό και πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), στο τέλος θα επικρατήσει μόνο η μία από τις δύο παραλλαγές της Ομικρον (είτε η ΒΑ.4 είτε η ΒΑ.5), όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν. Από τι εξαρτάται όμως η επικράτηση μίας παραλλαγής σε αυτή τη φάση;

«Μία από τις δύο θα γίνει η κυρίαρχη. Δεν ξέρουμε ποια. Θα κυριαρχήσει, όμως, αυτή που θα έρθει “απ’ έξω”. Αν έρθουν στην Ελλάδα περισσότερα κρούσματα μετάλλαξης BA.4 από το εξωτερικό, θα κυριαρχήσει η Ομικρον 4, αν έρθουν περισσότερα της ΒΑ.5, θα κυριαρχήσει αυτή», εξηγεί ο κ. Θάνος.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με υψηλές ροές εισερχόμενου τουρισμού, και τα σύνορα φέτος είναι ορθάνοιχτα, όπως όλα δείχνουν, οι μεταλλάξεις που ενδέχεται να αλλάξουν την καλή επιδημιολογική εικόνα θα εξαρτηθούν αποκλειστικά από τη χώρα προέλευσης των τουριστών.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ενώ τους προηγούμενους δύο μήνες τα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον 4 στην Αττική αντιστοιχούσαν σε μόλις 3,3% του συνόλου, μέσα σε μία εβδομάδα έφτασαν στο 10,8%.

Παράλληλα τα δείγματα της Ομικρον 5, η οποία ευθύνεται για την επικείμενη επιστροφή του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας στην Πορτογαλία (εδώ), από το 1,8% έφτασαν σε μία εβδομάδα το στο 2,4%.

Ο πίνακας του ΕΟΔΥ που δείχνει την απότομη αύξηση στις νέες, υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις της παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού

Σημαντική είναι, επίσης, η αύξηση των μεταλλάξεων που καταγράφεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, όπου παράλληλα τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφεται και 64% αυξητική τάση των κρουσμάτων, σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων του ΕΟΔΥ.

Περιοχές με μεγάλη αυξητική τάση στα κρούσματα και υψηλή θετικότητα

Σημαντικός για την πρόβλεψη των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός από τη θετικότητα, είναι και ο δείκτης της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες, o οποίος είναι αυξημένος σε δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων του ΕΟΔΥ που έκανε το covid19-greece.tk, και όπως φαίνεται και στον πίνακα (κάτω), στην Ανδρο καταγράφεται 200% αυξητική τάση στα κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες, στη Ζάκυνθο 125%, στην Πάρο και την Κω 100%. Αυξητική είναι η τάση και στην Ικαρία και τη Λευκάδα.

Την ίδια στιγμή, σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο είναι, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ και ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού σε άλλα τρία νησιά και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη, όπου άγγιξε το 23,4%, στη Μύκονο με 22,91% και στη Μήλο με 19,26% (εδώ).

Υψηλός είναι ο δείκτης θετικότητας της λοίμωξης Covid και στην Πάρο, όπου το ποσοστό θετικότητας έχει φτάσει στο 16,22%. Μάλιστα, το συγκεκριμένο νησί είναι το μόνο που έχει τόσο υψηλή θετικότητα, σε συνδυασμό την αυξητική τάση των κρουσμάτων, καθώς στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, η αυξητική τάση είναι 13% και 11% αντίστοιχα. Διευκρινίζεται ότι ο μέσος όρος θετικότητας της εβδομάδας είναι 4,88%.

Πάντως, μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, είναι δεδομένο (και φυσιολογικό) ότι αναμένονται στην Ελλάδα ταλαντώσεις της επιδημιολογικής καμπύλης. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχουν αρκετές κενές κλίνες Covid και ΜΕΘ-Covid στα νοσοκομεία και να μην κινδυνεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με κατάρρευση.

Σε αυτή τη φάση, πάντως, η πλειοψηφία των ΜΕΘ-Covid είναι κενές, καθώς στις περίπου 750 που έχουν διατεθεί, μόνο 110 φιλοξενούν ασθενείς διασωληνωμένους. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και έκρηξη των κρουσμάτων να υπάρξει σε κάποια φάση μέσα στο καλοκαίρι, το υπουργείο Υγείας είναι ήδη προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, πριν χαθεί κάθε έλεγχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...