358
Ο Θάνος Πλεύρης στην ομιλία του στη Βουλή αποδομώντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ | Dimitris Kapantais / SOOC

Πώς ο Θάνος Πλεύρης «παγίδεψε» τον Πολάκη για τις ΜΕΘ και τη μελέτη Τσιόδρα

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2021, 11:23
Ο Θάνος Πλεύρης στην ομιλία του στη Βουλή αποδομώντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
|Dimitris Kapantais / SOOC

Πώς ο Θάνος Πλεύρης «παγίδεψε» τον Πολάκη για τις ΜΕΘ και τη μελέτη Τσιόδρα

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2021, 11:23

Στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Αυτό ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2022. «Αναζήτησα τα πρωτόκολλα και δεν υπάρχει κατάθεση της συγκεκριμένης μελέτης. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως γνώση στο Μαξίμου για τη συγκεκριμένη μελέτη», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Όμως το ενδιαφέρον δεν είναι αυτό —ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν είχε λάβει γνώση της επίμαχης μελέτης για τη θνητότητα στις ΜΕΘ είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο τα τελευταία 24ωρα.

Το ενδιαφέρον ήταν πώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο κ. Πλεύρης κατάφερε να αποδομήσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα να εκθέσει τον πλέον διαπρύσιο κήρυκα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Παύλο Πολάκη.

Σε ένα σημείο της ομιλίας του και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην κριτική της ότι, για κάθε άνθρωπο που δεν είναι σε κλίνη ΜΕΘ, την ευθύνη φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρώτησε εάν για τους 78 ασθενείς που έμειναν εκτός ΜΕΘ, στην «ενδεικτική ημερομηνία» της 16ης Ιανουαρίου, έχει ευθύνη η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας το σχετικό έγγραφο.

Ο κ. Πολάκης ενθουσιασμένος απάντησε από το έδρανό του ότι «πάντα έχει ευθύνη αυτός που κυβερνά, πάντα έχει ευθύνη»! Τότε ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι αυτό συνέβη το 2017, «οπότε εσείς ήσασταν υπεύθυνος που ήταν 78 άνθρωποι εκτός ΜΕΘ» και τον κ. Πολάκη να ακούγεται να λέει ότι «έτσι είναι». Ο κ. Πλεύρης είπε επίσης ότι στις 25 Ιουλίου 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλαδή, υπήρχαν 150 κλίνες ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένες που δεν λειτουργούσαν.

Σημείωσε επίσης, ότι μελέτες των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα υπήρχαν και το διάστημα της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως αυτή της 27ης Οκτωβρίου 2016, για την πανδημία της Η1Ν1, με 196 θανάτους σε 434 κρούσματα που νοσηλεύονταν και με τη διαπίστωση ότι οι διασωληνωμένοι που περίμεναν κλίνη ΜΕΘ, είχαν σημαντικά λιγότερα αποτελέσματα. Είχαν 16,9 περισσότερες πιθανότητες (να χάσουν τη ζωή τους) διαπίστωνε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για το 2015-16, ενώ η ίδια μελέτη για το διάστημα 2016-17, χωρίς πανδημία Covid, αλλά με γρίπη, και με υπουργούς Ξανθό και Πολάκη, διαπίστωνε ότι οι διασωληνωμένοι με σοβαρή γρίπη, εν αναμονή για κλίνη ΜΕΘ, είχαν σημαντικότερα φτωχότερα αποτελέσματα, είπε ο κ. Πλεύρης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...