686
2009. H Ελισάβετ και ο Αλ Μακτούμ φθάνουν στο Ασκοτ με τη βασιλική άμαξα. Τους συνοδεύουν ο μακαρίτης πρίγκιπας Φίλιππος και ο πρίγκιπας Ανδρέας | Marco Secchi/Getty Images

Πώς ο σεΐχης του Ντουμπάι εκθέτει τη βασίλισσα Ελισάβετ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 10:40
2009. H Ελισάβετ και ο Αλ Μακτούμ φθάνουν στο Ασκοτ με τη βασιλική άμαξα. Τους συνοδεύουν ο μακαρίτης πρίγκιπας Φίλιππος και ο πρίγκιπας Ανδρέας
|Marco Secchi/Getty Images

Πώς ο σεΐχης του Ντουμπάι εκθέτει τη βασίλισσα Ελισάβετ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 10:40

Βασισμένη σε απόφαση του λονδρέζικου Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Corriere della Sera χαρακτήρισε, μάλλον με στόμφο, «σκάνδαλο που κλονίζει τα θεμέλια του βρετανικού κατεστημένου» ένα στόρι υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Γιατί; Επειδή τις έκανε εις βάρος της πρώην συζύγου του και των δικηγόρων της ο 72χρονος σεΐχης του Ντουμπάι Μοχάμαντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, ο οποίος τυγχάνει «στενός φίλος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’». Για τη βρετανική Δικαιοσύνη, ο και αντιπρόεδρος των Εμιράτων Αλ Μακτούμ διέταξε τις υποκλοπές ως μέρος μίας «συνεχούς εκστρατείας εκφοβισμού» με στόχο τη συγκεκριμένη γυναίκα και ενώ συγχρόνως εξελισσόταν μεταξύ τους δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια των τέκνων τους. Το πιπεράτο στοιχείο της είδησης αφορά τα μέσα υποκλοπής δεδομένων που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι του σεΐχη.

Οι παγιδεύσεις των κινητών τηλεφώνων έγιναν μέσω του εξελιγμένου κατασκοπικού προγράμματος Pegasus, κατασκευής Ισραήλ. Το συγκεκριμένο λογισμικό, λέει η Corriere, συνήθως χρησιμοποιείται σε καθεστώτα με έλλειμμα δημοκρατικότητας και με σκοπό την παρακολούθηση των κινήσεων των αντιφρονούντων. Το Pegasus μπορεί να υποκλέψει data από κινητά, μάλιστα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα μικρόφωνά τους ώστε να καταγράψουν τις συζητήσεις που γίνονται διά ζώσης. Στην περίπτωση της πριγκίπισσας Χάγια, της πρώην συζύγου του σεΐχη περί της οποίας και ο λόγος, οι πράκτορες του Αλ Μακτούμ κατέγραψαν 24 ώρες συνδιαλέξεων, ενώ έκλεψαν από το κινητό της και 500 φωτογραφίες. Δεύτερο στοιχείο που εξάπτει τον ενδιαφέρον για την ιστορία αυτή είναι το γεγονός ότι η Χάγια ειδοποιήθηκε για τα περί χάκινγκ μέσω της δικηγόρου της στην οποία είχε αποκαλύψει τα πάντα η σύζυγος του… Τόνι Μπλερ!

Πού κολλάει η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας σε αυτήν την υπόθεση; Μα, είναι πολύ «απλό»: η Σερί Μπλερ είναι νομική σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας παραγωγής του διαβόητου Pegasus! Μόλις πληροφορήθηκε, λοιπόν, τι συνέβαινε –και το πληροφορήθηκε από τους εργοδότες της, φυσικά– έσπευσε να ενημερώσει τη δικηγόρο της Χάγια και, κατόπιν, η δικηγόρος είπε τα πάντα την ίδια στη Χάγια. Επειτα από την αποκάλυψη των ενεργειών του, ο σεΐχης δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια: η εξ αποστάσεως κατασκοπεία έδωσε τη θέση της σε ένα πλάνο… real estate! Με δεδομένο τον πακτωλό των δολαρίων που τέτοιοι άνθρωποι διαθέτουν, ο Κροίσος από το Ντουμπάι προσπάθησε να αγοράσει βίλα δίπλα σε εκείνη της Χάγια, ώστε η παρακολούθηση να είναι άμεση πλέον, να μη χρειάζεται τη διαμεσολάβηση της ισραηλινής εταιρείας. Στο δικαστήριο, εξυπακούεται, ο Αλ Μακτούμ αρνήθηκε τα πάντα.

Η Χάγια και ο Αλ Μακτούμ στις ιπποδρομίες του Ασκοτ το 2010 (REUTERS/Luke MacGregor/File Photo – RC17377F6CC0)
Η Ελισάβετ στο κάδρο

Οι Ιταλοί επιμένουν ότι η όλη υπόθεση εκθέτει τη βασίλισσα σε βαθμό «αμηχανίας». Επειδή η Ελισάβετ είναι «εδώ και πολλά χρόνια φίλη του σεΐχη, με τον οποίο μοιράζεται το πάθος για τους ιπποδρομίες». Το Ασκοτ, με τις φημισμένες ιπποδρομίες του, είναι ο χώρος συνάντησής τους, ενώ τα άλογα είναι ένα από τα συνηθισμένα δώρα του σεΐχη με αποδέκτη τον βρετανικό θρόνο. Αλλά και η Χάγια δεν υστερεί σε βασιλική εύνοια: είναι, βέβαια, η… έκτη σύζυγος του Αλ Μακτούμ, ωστόσο έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη, και με τέτοια προσόντα παιδείας έχει προσκληθεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για τσάι.

Και πολιτικό ζήτημα

Μπορεί να ακούγεται περίεργο ή παρατραβηγμένο, αλλά συνέβη και αυτό: αν και οι δεσμοί Βρετανίας και Εμιράτων είναι ισχυροί λόγω μεγάλων συμφερόντων, ιδίως μετά το Brexit, αν και τα πετροδολάρια κυκλοφορούν αφειδώς και τονώνουν τη βρετανική οικονομία, οι Εργατικοί απαιτούν να δημιουργηθεί διμερές διπλωματικό θέμα με ανακλήσεις πρεσβευτών! Το θέμα όμως έχει ήδη φθάσει στη Βουλή των Λόρδων, έτσι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα μπορέσει να το αποφύγει.

Τα προηγηθέντα

Πριν από δύο χρόνια, η πριγκίπισσα Χαγια, 47 ετών σήμερα, κόρη του αειμνήστου βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας, απηύδησε, εγκατέλειψε τον σεΐχη και το Ντουμπάι και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Μαζί της πήρε και τα δύο μικρά παιδιά τους. Από τότε έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τον πρώην σύζυγό της για την επιμέλεια των τέκνων. Φοβάται πάντα ότι ο Αλ Μακτούμ, κάποια ημέρα, θα τα κλέψει και αυτά σαν να είναι… data τηλεφώνου. Κυρίως τρέμει την από αέρος απαγωγή τους, με ελικόπτερο! Ετσι και με σκοπό να προστατεύσουν τη Χάγια και τα παιδιά της, τα βρετανικά δικαστήρια έχουν λάβει μέτρα που αφορούν την ασφάλεια της κατοικίας της στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...